Előfizetés

Fucsovics Márton Wawrinkával játszik az Indian Wells-i tenisztornán

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.03.09. 13:04
Fucsovics Márton
Fotó: Nikolay Doychinov / AFP
A világranglistán 31. magyar versenyző kiemeltként csak a legjobb 64 között kapcsolódik be a küzdelmekbe, míg a háromszoros Grand Slam-győztes svájci már túl van egy meccsen.
Stanislas Wawrinka 6:7 6:3 6:3-ra legyőzte selejtezőből érkezett brit riválisát, Daniel Evanst, így a svájci lesz Fucsovics Márton első ellenfele az egyesült államokbeli Indian Wellsben zajló, keménypályás tenisztorna férfi versenyében. A világranglistán karriercsúccsal 31. helyen álló, 27 éves magyar játékos kiemeltként csak a második fordulóban, a 64 között kapcsolódik be a küzdelmekbe, ahol tehát azzal - a jelenleg 40. - Wawrinkával csaphat össze, aki korábban harmadik is volt az ATP rangsorában. Eddig háromszor mérkőztek egymással, egyszer a magyar, kétszer a a 33 esztendős, háromszoros Grand Slam-győztes svájci teniszező nyert.

A tao csapdájában: évekig tart a felhasználások ellenőrzése

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2019.03.09. 12:30
A sportszervezeteknek rendszeresen jelentéseket kell benyújtaniuk a kézilabda-szövetségnek
Fotó: Rosta Tibor / MTI
A jelenlegi jogszabályi környezetben a sportági szövetségeknek esélyük sincs arra, hogy időben végezzenek a taotámogatások felhasználásának ellenőrzésével.
A magyar kormány 2011-ben jelentette be, hogy a cégeknek lehetőségük lesz a társasági adójukból a látványsportágakat – ebbe a körbe tartozik jelenleg a jégkorong, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, röplabda, vízilabda – támogatni. Tavaly év végéig a rendszer elindítása óta összesen 522 milliárd forint tao-pénz érkezett ezekhez a sportágakhoz, a legtöbbet, 228 milliárd forintot a labdarúgás kapott. 
A támogatás felhasználását az Európai Unió határozta meg, létesítményfejlesztés és építés mellett eszközök, sportruházat beszerzésére, illetve meghatározott mértékig az amatőr sportban dolgozók bérezésére fordítható az összeg. Az élsport az előírások szerint nem részesülhet a taóból.  
A támogatásokra az egyesületeknek minden évben pályázni kell, a sportági szövetségek döntenek arról, kinek az igénylését fogadják el és 2014. január 1-ig a Népstadion és Intézményei (NSI) ellenőrizte a támogatási összegek jogszerű felhasználását. Az NSI azonban öt évvel ezelőtt megszűnt és az ellenőrzés a 300 millió forintot meghaladó sportágfejlesztési programok esetében a szövetségek feladata lett, a kisebb összegek jogszerű felhasználása az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Sportállamtitkárságához tartozott. A gondot az jelentette, hogy az NSI-től nagyon komoly – másfél-két éves vagy még nagyobb lemaradással – kapták meg az ellenőrzési feladatokat a szövetségek. 
Lapunk a labdarúgó- és a kézilabda-szövetséget (a két legnagyobb tao-felhasználót) kereste meg, mindkét helyről azt a választ kaptuk, hogy öt éve próbálják utolérni magukat az ellenőrzés terén, eddig mérsékelt sikerrel. Mindkét szövetség elektronizálta az elszámolási folyamatot, már nem kell a papírral vesződni, ezzel sikerült is némileg csökkenteni a lemaradást, de egyelőre reménytelennek tűnik, hogy az állami források felhasználásának ellenőrzésében utolérjék magukat a sportági szervezetek. Tovább nehezíti a helyzetüket, hogy idén január 1-től a jogszabály megváltoztatása után immár a 300 millió forintot el nem érő támogatások útjának kontrollja is szövetségi feladat lett. Lapunk megkérdezte az EMMI-t, miért került további teher az ellenőrzéssel megbirkózni nem tudó szövetségek vállára, az alábbi válasz érkezett. 
"A sportról szóló 2004. évi I. törvény 2019. január 1. napján hatályba lépett módosításával az amatőr sportszervezetek 300 millió forintot nem meghaladó sportfejlesztési programjai elszámolásának teljes ellenőrzési folyamata a sportág országos sportági szakszövetségéhez került, mely módosítás oka éppen az ellenőrzési folyamat gördülékenységének és hatékonyságának növelése volt."
A kézilabda-szövetség tájékoztatásából kiderül, hogy minden tao-felhasználót három lépcsős rendszerben ellenőriznek: a sportszervezeteknek három havonta előrehaladási jelentéseket kell benyújtaniuk, ezekben beszámolnak arról, hogyan haladnak a beszerzésekkel, a megkapott támogatás felhasználásával. A szövetség ellenőrzi az információkat, ha szükséges, akkor részelszámolást – ha szükségesnek gondolja, fotódokumentációt – kér vagy létesítményfejlesztés esetén helyszíni szemlén győződik meg arról, hogy minden szabályszerűen történik-e. 
A támogatási időszak lejárta után 30 napon belül a sportszervezeteknek tételes elszámolást kell benyújtaniuk az összeg felhasználásáról, minden kiadást számlákkal, szerződésekkel, visszaigazolt megrendelő lapokkal vagy leltári ívekkel kell igazolni. Ha szükséges, a szövetség kérhet szülői nyilatkozatot is (például arról, hogy a sportoló gyermek valóban kapott-e új melegítőt).
A sportegyesületeknek a taotámogatás felhasználásáról minden igazolást tíz évig meg kell őrizniük. Kérdésünkre, hogy az ellenőrzés végéig, azaz másfél-két évig is tárolni kell-e egy elszakadt, de taotámogatásból vett mezt, cipőt, azt a választ kaptuk, erre nincs szükség, de ezek selejtezését is megfelelően dokumentálni szükséges.
A tao rendszere egy nagy csapda: egyrészt óriási szükség van rá, nélküle sokkal rosszabb körülmények között működnének a sportegyesületek, másrészt kiszolgáltatottá teszi a szövetségeket. A hatalom bárkit, bármikor elmozdíthat a helyéről azzal az indokkal, hogy nem tesz eleget törvényben meghatározott kötelezettségének, úgy használ fel állami forrásokat, hogy az előző évi kiadásokkal még nem számolt el.

Megengedő Emmi

A 2016-os riói olimpia után 2017-től az állami sporttámogatások elosztása és a felhasználás ellenőrzése visszakerült az Emmihez. A minisztérium a forrásokat számtalan címen – műhelytámogatás, szakmai programok, részvétel világversenyeken stb. -, akkor folyósítja, ha az előző évre tételes elszámolást kap az összegek felhasználásáról. Aki nem számol el, nem kap újabb forrást, amíg ezt meg nem tette. A tao esetében elnéző az Emmi, akkor is rendelkezésre bocsátja az állami támogatást, ha még nem kapta meg az előző évre érvényes elszámolást.

Megverték a debreceni szurkolókat Kisvárdán

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.03.09. 11:35
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A női kézilabda meccs után történt atrocitást követően négyen is orvosi ellátásra szorultak.
Fizikai atrocitás érte a vendégszurkolókat a Kisvárda-Debrecen női kézilabda NB I-es találkozó után - írja a debreceni csapat a klub honlapján. A beszámoló szerint a támadás a csarnokból kifelé tartó drukkereket érte, négyen pedig orvosi ellátásra is szorultak az eset után.

Mint írják, rendőri intézkedés a helyszínen tartózkodó biztosítás vezetője szerint nem történt. A klub jelezte, megteszi a Magyar Kézilabda Szövetség felé a szükséges lépéséket.

Az "igazi" mérkőzést egyébként 23-17-re a vendégek nyerték, akik ezzel pontszámban utolérték a tabellán 6. helyezett hazaiakat.

A biztonságiakkal kerülhettek összetűzésbe a debreceni szurkolók

A Kisvárda a honlapján reagált a történtekre, mint írták a "vendégszurkolók kerültek összetűzésbe a biztonságiakkal". Egyben el is határolódtak az eseményektől, kiemelve, hogy a biztosítási és rendvédelmi feladatok nem az egyesület illetékessége alá tartoznak, hanem az általa megbízott, külsős biztonsági szolgálathoz.

"Egyúttal azt is cáfoljuk, hogy a hazai szurkolók kerültek volna összetűzésbe a debreceni tábor tagjaival, ilyenről szó sem volt. Úgy értesültünk, hogy a rendőrségi vizsgálat megkezdődött, magunk is kíváncsian várjuk annak eredményét" - idézi a Kisvárda közleményét az MTI.