Rohamtempóban fogy Kelet-Európa lakossága - mi sem vagyunk kivételek, sőt

Publikálás dátuma
2019.03.09. 15:43
Kelet-Európa Nyugatra tart
Fotó: Illusztráció/Shutterstock
Világosan kirajzolódik: a népességfogyásban nem a halálozások és születések deficitje játssza a legfőbb szerepet, hanem, hogy Közép- és Kelet-Európából a nyugati régiókba vándorolnak az emberek.
Három magyarországi is van a 15 leggyorsabban elnéptelenedő európai régió között. Az Eurostat friss adatbázisa szerint a Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon is 6 százalékot meghaladó mértékben csökkent a lakosság száma 2009 és 2018 között - írja a g7.hu. Az eredmények egyébként nagy meglepetést nem hoztak: az EU-s átlaghoz képest szegényebb kelet- és közép-európai térség népessége folyamatosan csökken, míg a gazdagabb nyugati államok, főként azok legfejlettebb régiói, egyre zsúfoltabbá válnak.

És bár a három említett hazai régió adatai nem sok jót vetítenek elő a jövőre nézve, hozzátehetjük, hogy Bulgáriában, és kiváltképp Romániában még rosszabb a helyzet. Utóbbi országból 6 régió is szerepel a lista első 10 helyén, míg
leggyorsabban, a vizsgált 9 év alatt 14,2%-kal, a Bulgária északnyugati részén található Severozapaden népessége fogy - amely, nem meglepő módon, egyben az Unió legszegényebb régiója is.

Érdekes, de ha országokra bontva nézzük a számokat, nem az eddig említett helyeken találjuk a legnagyobb csökkenést, hanem Lettországban és Litvániában: mindkét balti államban több mint 10 százalékkal éltek kevesebben 2018-ban, mint 2009-ben.
Az uniós országok többségében egyébként nő a népesség: a 27 tagállam kétharmadában voltak többen tavaly, mint tíz éve.

A legnagyobb népességnövekedést két miniállam, Luxemburg (22%) és Málta (15,8%) produkálta, míg a nagyobb országok közül a svédek gyarapodtak a legtöbbel (9,3%). Svédországban – ahogy a nyugati országok többségében – főleg a migráció növelte a lakosságszámot, ahogy egyébként a kelet-európai népességcsökkenésben is ez játszotta a legfontosabb szerepet - nem pedig a természetes szaporodás deficitje, azaz a halálozások és a születések különbsége.

Sokat elárul, hogy a lakosságszám a nagyobb nyugati városokban ugrott meg a leginkább. A listát itt is Luxemburg vezeti, de a top 10-be három londoni régió, valamint Brüsszel és Bécs is bekerült. A gazdagabb városokba való elvándorlás jelensége kisebb mértékben ugyan, de idehaza is megfigyelhető:
az Eurostat adatai szerint Budapesten tavaly közel 50 ezerrel éltek többen, mint 2009-ben, ami 3 százalékos növekedést jelent,

 Pest megyében pedig ennél is nagyobb mértékben ugrott meg a népességszám.
Szerző
Frissítve: 2019.03.09. 17:01

Választási csalásért három év börtönre ítélték Nikola Gruevszki egykori jobbkezét

Publikálás dátuma
2019.03.09. 14:30
Gruevszki és Orbán
Fotó: ROBERT ATANASOVSKI / AFP
... aki mellesleg az unokatestvére is. A korábban a macedón kémelhárítást is vezető Mijalkovot novemberben azért tartoztatták le, nehogy a Magyarországra szökő főnökéhez hasonlóan ő is kereket oldjon.
Választási csalás és hivatali visszaélés miatt három év börtönre ítélték Észak-Macedóniában Szaso Mijalkovot, aki 11 éven át volt a Magyarországra menekült Nikola Gruevszki kormányfő jobbkeze - írja a helyi sajtó tudósításai nyomán a 444.hu. Mijalkovot még novemberben éppen azért tartóztatták le, mert aggódtak, nehogy egykori főnöke után ő is elhagyja az országot.
A korábban a szkopjei kémelhárítást is irányító Mijalkovot, aki egyben Gruevszki unokatestvére, az ottani sajtó "árnyék-miniszterelnöknek" is nevez.

Mijalkovval együtt annak idején a budapesti vendégszeretet élvező Gruevszki két másik emberét is őrizetbe vették. A mostani ügyben az Albánok Demokratikus Pártja nevű kis ellenzéki párt vezére, Menduh Thaçi 3 év 2 hónapot kapott, szintén választási csalásért és hivatali visszaélésért. A Titanic 2 fedőnevű nyomozás szerint Mijalkov és a pártvezér titkos alkut kötöttek a 2013-as választás idején, és befolyásolták a szavazóbizottságot.
Egy 2015-ben nyilvánosságra hozott hangfelvételen hallható, amint a bűncselekményről beszélnek.

A portál megjegyzi, hogy mindkét elítélt tagadta a bűnösségét, és mivel az ítélet első fokú, fellebbezni lehet ellene. Mijalkovot három másik ügyben is bíróság elé fogják még állítani.
Szerző

Orbán Viktor Varsóba utazik a NATO-csatlakozás 20. évfordulójára

Publikálás dátuma
2019.03.09. 13:12
Orbán Viktor a visegrádi négyekkel ünnepli a NATO-csatlakozás 20. évfordulóját
Fotó: Isza Ferenc / AFP
A miniszterelnök és Benkő Tibor honvédelmi miniszter a visegrádi országokkal közösen ünneplik meg, hogy Magyarország, Csehország és Lengyelország 1999. március 12-én lépett be a NATO-ba.
Orbán Viktor és Benkő Tibor honvédelmi miniszter vasárnap Lengyelországba utazik, ahol cseh, szlovák és lengyel partnereikkel közösen ünneplik a visegrádi országok NATO-csatlakozásának 20. évfordulóját - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szombaton az MTI-t. A vasárnap délelőtt a Varsóhoz közeli wesolai páncélos dandárnál tartandó ünnepségen beszédet mond Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Magyarország miniszterelnöke, majd megtekintik a szövetséges erők haditechnikai bemutatóját. A programot NATO-katonákkal folytatott beszélgetés és a védelmi miniszterekkel közös ebéd zárja - ismertette a programtervezetet a sajtófőnök.

Magyarország, Csehország és Lengyelország 1999. március 12-én, Szlovákia pedig 2004-ben csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez.
Frissítve: 2019.03.09. 13:18