paksi atomerőmű;áramtermelés;

Egyre több kis hiba Pakson

Több alkalommal a tervezettnél némiképp hosszabbra nyúlt tavaly a karbantartás miatt leállított blokkok újraindulásának folyamata az MVM Paksi Atomerőműnél.

Nem várt karbantartás miatt is esett ki termelés, illetve a rendkívül meleg és a Duna alacsony vízszintje is okozott némi teljesítménycsökkenést. Ezzel indokolta a cég lapunk megkeresésére a tavalyi - korábbi közleményük alapján végzett számításunk szerint - valamivel több mint 2 százalékos termeléscsökkenést Magyarország legnagyobb, állami erőművében.

E tekintetben meghatározónak nevezték, mennyiben tartható a karbantartások ütemterve. Az atomerőműben százezres nagyságrendű alkatrész, berendezés található. A karbantartások után az egységeket csakis szigorú rend szerint, nyomás- és egyéb próbák, tesztek után indíthatják újra – fűzték hozzá. A honlapjukon is közzétett, kiemeltebb problémák között akadt védelmi működés, villanymotorzárlat, továbbá meghibásodott a dízelgenerátor hűtése is. Nincs olyan berendezés, ami a vártnál többet hibásodna meg: jelenleg a 4. blokk turbináját újítják fel. További konkrétumokat sem a hibákról, sem az azok elkerülésére hozott intézkedésekről nem említettek.

Pekárik Géza új vezérigazgató február közepi közleményükben – némiképp titokzatosan - úgy fogalmazott, nem volt könnyű a tavalyi évük, de végül úrrá lettek minden problémán. Ezek közé sorolta a hamarosan várható, nagy létszámú nyugdíjazást is. A következő 3 év során hozzávetőleg 300 munkatársuk távozása várható eme okból - fejtették most ki ennek kapcsán lapunknak. Ugyanakkor folyamatos a felvétel is. Egy-egy esetben 300 jelentkezőből választják ki az 50 legmegfelelőbbet.

Tavalyi pénzügyi eredményadataikról mindazonáltal továbbra sem nyilatkoznak. Tavalyelőtt 170 milliárdos árbevétel mellett 3,8 milliárdos nyereséget értek el. Tulajdonosuk, az állami MVM a teljes összeget felvette osztalékként. Az idén az úgymond alacsony érdeklődés miatt nem tartják meg a korábbi évek során hagyományosnak nevezett évindító sajtótájékoztatójukat sem.