Megleshetők az éjszaka nyüzsgő állatok a Budakeszi Vadasparkban

Publikálás dátuma
2019.03.11. 10:10
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Idén márciusban és áprilisban is megrendezi az Éjszakai Kalandtúrákat a Budakeszi Vadaspark. A napnyugta után kezdődő túrákon az éjszaka aktív állatok életmódját ismerhetik meg a látogatók.
A vadaspark záróra utáni életébe nyerhetnek bepillantást az Éjszakai Kalandtúrákon a látogatók. A péntek napnyugta után induló túrákon az érdeklődők szakvezetéssel ismerkedhetnek meg az éjszaka aktív állatok életével. A máskor nem hallható neszek, kaparások, horkantások és szárnysuhogások izgalmassá teszik a kirándulást, az éjszakai égbolt sejtelmes fényeinek díszlete pedig tovább fokozza az amúgy is vibráló hangulatot – derül ki a Budakeszi Vadaspark közleményéből.
A 2,5-3 órás programon bárki részt vehet, aki nem fél a sötétben, szereti az extrémebb kalandokat, és a vadaspark honlapján előre regisztrál. A szervezők azt kérik, hogy a kalandvágyók a bátorságukon és a kíváncsiságukon kívül vigyenek magukkal világítóeszközt és melegebb öltözéket.
Szerző
Frissítve: 2019.03.11. 13:10

Indul a szezon - Legyünk óvatosak a kedvelt növény szedésénél

Publikálás dátuma
2019.03.09. 16:16
Illusztráció
Fotó: ROBERT JAEGER / APA-PictureDesk / AFP
A számos jótékony hatással rendelkező medvehagymát csak a kijelölt helyeken lehet szedni, ott is óvatosan, mert a levelei nagyon hasonlóak a mérgező gyöngyvirágéihoz.
A medvehagyma, egyes elméletek szerint onnan kapta kissé szokatlan elnevezését, hogy a barna medvék, ahogy a vaddisznók is, annyira szeretik a terméseit, hogy még a föld alól is kiássák.
2009- óta állami erdőkben a nem védett területeken is csak az egyéni szükségletet fedező terményt (gomba, gyógynövény, gyümölcs, medvehagyma-levél) szabad begyűjteni, vagyis fejenként legfeljebb két kilót naponta. Ennél nagyobb mennyiség betakarításához az erdőgazdálkodó külön engedélye szükséges – írta a Sokszínű Vidék. Bár tilos, sokan árulják illegálisan, ezért ha vásároljuk, ajánlott ellenőrizni a csomagolást, amelyen fel kell tüntetni, ki gyűjtötte, forgalmazza, a származási helyét és az azonosító kódot is.   
Szedésekor is óvatosnak kell lenni, mert a zöld levelei nagyon hasonlítanak a gyöngyvirág és a kikerics mérgező leveleire is, ezért - is - csak a kijelölt területen szedjük. Segít a megkülönböztetésben, hogy a medvehagyma levele hosszabb és vékonyabb, mint a gyöngyvirágé, de legbiztosabb módszer a dörzsölés: a medvehagyma levele fokhagyma illatot áraszt, míg a gyöngyvirág szagtalan. Sokan nem tudják, hogy nem szabad a növényt lecsupaszítani vagy a gumóját kivenni a földből, a medvehagymának a levél leszedése után is életben kell maradnia – írta a Bors.

Télvégi vitaminpótló

Az egyik leghatásosabb tavaszi növény alkalmas a tél végére megcsappant vitaminkészletek feltöltésére. A népi orvoslás a medvehagymát a vöröshagymához és a fokhagymáshoz hasonlóan a felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére is használja, de bélfertőtlenítő szerként is hatásos. A sokoldalúan elkészíthető medvehagyma fogyasztása fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését, ugyanakkor csökkenti a vérnyomást és a vérzsírt is. Jelentős C-vitamin tartalmának köszönhetően hatékony immunerősítő is. A medvehagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének, így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja.
Szerző
Témák
medvehagyma

Több mint száz új rovarfajt fedeztek fel, és még több is lehet egy indonéz szigeten

Publikálás dátuma
2019.03.09. 12:12
Illusztráció
Fotó: Michel Gunther / Biosphoto / AFP
A tudósok szerint a bogarak mind a Trigonopterus nemzetséghez tartoznak, vagyis az ormányosbogarak közé.
Az új fajokat főleg a Star Wars és az Asterix szereplőiről nevezték el, így kapta egy zöld fényes bogár a Yoda, egy gömbölyű pedig az Obelix nevet. Tudósokról is neveztek el néhányat: Charles Darwin mellett a DNS-kutatás úttörői, Francis Crick és James Watson is névadó lett - írta a BBC News.
A bogarak mindössze néhány milliméter nagyságúak. Ebből a rovarcsoportból csupán egyet találtak 1885-ben Celebeszen. Az egzotikus élővilágáról híres szigetet esőerdők borítják, bár nagy részüket kivágták már. Az újabb bogárfajokat felfedező indonéz és német kutatók szerint sokkal több rovarfajt is lehet még találni a régióban.
"Kutatásunk nem ért véget, lehet, hogy eddig csak a felszínt kapirgáltuk. Celebesz földrajza nagyon összetett, és sok területén még sohasem kutattak e rovarok után"

- mondta el Raden Pramesa Narakusumo, az Indonéz Biológiai Kutatóközpont múzeumának bogarakkal foglalkozó kurátora.

 A kutatáson dolgozó Alexander Riedel, a Karlsruhei Természettudományi Múzeum tudósa ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy az új fajok felfedezése ellenére, részben az erdőirtások miatt, továbbra is csökken a rovarok száma, ami veszélyezteti a biodiverzitást. Az új kutatások szerint világszerte drámaian csökken a rovarpopulációk száma.
James Hogan, az Oxfordi Természettudományi Múzeum tudósa szerint a kutatás rávilágított, hogy a biodiverzitásnak milyen nagy része várhat még felfedezésre és katalogizálásra. A bogarakat DND-szekvenálással határozták meg. A vizsgálat szerint a Trigonopterus nemzetséghez tartoznak.
Szerző
Témák
rovarok