Előfizetés

A humántárca tárgyal, a kormány nem

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2019.03.11. 16:32
Képünk illusztráció
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Még a pedagógusok kétórás szolidaritási sztrájkját is megpróbálja ellehetetleníteni az állam. Ahol nincs aláírt egyezség, ott jogszerűtlen lesz az akció.
Csak azokban a tankerületekben és szakképzési centrumokban kezdjenek csütörtökön reggel szolidaritási sztrájkot a pedagógusok, ahol van írásos megállapodás a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a központ között a még elégséges szolgáltatásokról, különben utólag könnyen jogellenesnek minősíthetik az akciót – erre figyelmeztette kollégáit a szervezet elnöke hétfői sajtótájékoztatóján. Szűcs Tamás értékelése szerint központi elhatározásból húzzák az időt a tankerületek, hogy minél kevesebb helyen lehessen jogszerű akciót tartani. Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a PDSZ a köztisztviselők és a szociális ágazat március 14-ére meghirdetett sztrájkjának résztvevőivel akarja kifejezni szolidaritását az aznap reggel 8 és 10 óra között meghirdetett akcióval. Ezért még február 25-én 60 tankerületi és 44 szakképzési központnak javaslatot küldött a szolgáltatási minimumról, de a nyolcnapos törvényes határidőn belül alig érkezett válasz azokra az egyszerű alapelvekre, hogy minden gyermek iskolai felügyeletét és étkeztetését meg kell oldani, s a munkabeszüntetés nem zavarhatja a március 15-éről tartott iskolai megemlékezéseket sem. A szöveg azt is rögzíteni javasolja, hogy cserében viszont nem csorbulhat a pedagógusok sztrájkhoz való joga. A 104 központ egységesen egyetlen időpontot adott a PDSZ-nek, hogy tárgyaljanak a szolgáltatásokról, ám ezt az elnökön kívül egyetlen fizetett alkalmazottal sem rendelkező szervezet természetesen nem tudta megoldani, levélben szeretett volna megegyezni. Az ily módon elhúzódó megállapodások miatt kéri a szakszervezet, hogy aki részt akar venni a szolidaritási akcióban, az tájékozódjon a honlapjukon, s ahol nincs egyezség, ott ne tartsák meg az akciót. A kisebbik pedagógus szakszervezet még januárban sztrájkbizottságot hozott létre és sztrájktárgyalást kezdeményezett a kormánnyal, amire hosszú heteken át nem érkezett válasz. Végül az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) jelölte ki a miniszterelnök a tárgyalásokra, s ezek a múlt héten végre elkezdődtek – jelentette be Szűcs Tamás. A kormányzati delegációban azonban sem a szakképzési terület, sem az óvodafenntartók nem kaptak helyet, így egyetlen eredménynek azt tartja az elnök, hogy rendszeres egyeztetésre kaptak ígéretet az oktatási államtitkárságtól. Mivel a 12 pontos követeléslistájukról nem tudtak teljes körűen tárgyalni, a PDSZ jogértelmezése szerint bármikor meghirdethetik az ágazat munkabeszüntetését.                                                                                            

Tovább nyomoznak Svédországban Semjén Zsolt vadászata miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.11. 15:12

Fotó: Magyar Nemzet
Közel egy év telt el, mióta tudjuk, hogy Semjén Zsolt helikopterrel jár háziasított rénszarvasra vadászni. A svéd hatóságok még nem engedték el az ügyet.
Lassan egy év is eltelt, de még mindig nem zárták le a nyomozást a svéd hatóságok Semjén Zsolt nagy port kavart, helikopteres vadászatának ügyében – értesült a hvg.hu. A magyar miniszterelnök-helyettest, a KDNP elnökét egy helyi gazda áprilisban vádolta meg azzal, hogy egy háziasított állatnak számító rénszarvast lőtt ki. Az ügyben a rendőrség is nyomozni kezdett, majd átadta az ügyészségnek, mely utoljára tavaly novemberben nyilatkozott. Mivel az esetről azóta sem lehetett hallani, ismét rákérdeztünk, hogy áll a nyomozás.
Érdeklődésünkre a svéd ügyészség ismét megerősítette, hogy a nyomozás még mindig tart, de a titoktartás miatt egyéb részletet nem árulhatnak el. A főügyész még annyit tett hozzá, hogy a nyomozás jelenlegi állása szerint senkit nem terveznek kihallgatni Magyarországon, és „senkit nem értesítettek esetleges bűncselekmény gyanújáról”.

Ez elvitte vadászni...

 Semjén Zsolt több éve zajló svédországi vadászatairól a megszüntetett, majd kormánypárti lapként újraindított Magyar Nemzet számolt be. Semjén azt mondta, mivel vadászként, nem parlamenti képviselőként kapott lehetőséget többmilliós értékű külhoni vadászataira, ezért nem is kellett bevallania azokat képviselői vagyonnyilatkozatában. A miniszterelnökhelyettest vadászatait egyébként egy uniós és állami pályázatokon taroló üzletember, Farkas József fizette. Mint a 24.hu korábban írta, az üzletemberhez köthető négycsillagos noszvaji Oxigén Hotel & Zen Spa 365 millió forint uniós támogatást kapott, a szálloda avatóünnepségén éppen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mondott beszédet.

Weber „mindent elmondott”, most a Fidesz válaszára vár a CDU

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.11. 14:41
Paul Ziemiak
Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP
Most be kell várni „Budapest reakcióját” – közölte Paul Ziemiak, a CDU főtitkára.
A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a magyar fél válaszára vár a Fidesz európai néppárti (EPP-) tagsága körüli vitában – mondta a párt főtitkára hétfőn Berlinben az elnökség álláspontját ismertetve. Paul Ziemiak a CDU elnökségi ülése után tartott tájékoztatón az MTI összefoglalója szerint elmondta, hogy a tanácskozás napirendjén szerepelt a Fidesz EPP-tagsága körüli vita, amellyel kapcsolatban megállapították, hogy Manfred Weber, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa, az EPP európai parlamenti (EP-) választási csúcsjelöltje „mindent elmondott”, amit az ügyben el kellett mondani, és most be kell várni „Budapest reakcióját”. Kiemelte, hogy Manfred Weber a CDU és a CSU elnökével egyeztetve foglalt állást a vitában. Arról is szólt, hogy a CDU a vita valamennyi lehetséges kimenetelére,
„minden opcióra felkészült”.

A magyar kormány tájékoztató kampányáról szólva kifejtette:
„a helyzet viszonylag egyszerű, megéltünk egy magyarországi plakátkampányt, amelyet elfogadhatatlannak neveztünk, Manfred Weber pedig Orbán Viktor és a Fidesz elé terjesztette egyeztetett követeléseit, és most várunk a reakcióra”.

Manfred Weber fontosnak nevezte, hogy a Fideszt vezető magyar kormányfő,
„Orbán Viktor elkötelezze magát az EPP értékei mellett, amelyek összekötnek minket Európában, ezért most várjuk Budapestről a jelzést, hogy osztják-e ezeket az értékeket”

– mondta a CDU főtitkára.

Azokkal az újságírói kérdésekkel kapcsolatban, hogy a CDU hajlandó lenne-e támogatni a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését, és tart-e attól, hogy ebben az esetben a Fidesz vezetésével létrejön egy újabb pártcsalád, Paul Ziemiak elmondta, hogy a további megbeszéléseket egymás között és nem a sajtó előtt folytatják, és a CDU elnöksége nem foglalkozott hipotetikus kérdések megválaszolásával és spekulációkkal. A több mint 70 jobbközép, konzervatív, kereszténydemokrata pártot összefogó EPP egy szóvivőjének pénteki tájékoztatása szerint 13 tagpárt kezdeményezte írásban az elnökségnél a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését. Az indítványokról a pártcsalád álláspontjának meghatározására hivatott testület, a politikai közgyűlés tárgyal március 20-i ülésén. 

Kedden tárgyal Weber és Orbán Budapesten

Manfred Weber múlt héten a Welt am Sonntag című német lapban jelentette be, hogy Budapestre látogat.
„A következő néhány napban személyesen fogok beszélni Orbán Viktorral Budapesten, hogy megértessem vele: jelenleg jó úton halad afelé, hogy távozzon az Európai Néppártból”

– fogalmazott.

Hétfőn Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár az MTI-vel közölte: Orbán Viktor miniszterelnök kedden fogadja Manfred Webert Budapesten. A keddi találkozó nem lesz sajtónyilvános, arról utólag, a tárgyaló felek megállapodása alapján adnak tájékoztatást – tette hozzá.

Három feltétel

Mint lapunk is beszámolt róla, Manfred Weber és az Európai Néppárt három feltétel teljesüléséhez köti a Fidesz további néppárti tagságát. Ezek: be kell fejezni az EU-ellenes kormányzati megnyilatkozásokat és el kell távolítani az utcáról a Jean-Claude Juncker bizottsági elnököt ábrázoló plakátokat; bocsánatot kell kérni az EPP tagpártjaitól és Junckertől; megfelelő jogi megoldást kell találni a CEU magyarországi működésének a biztosítására.