A humántárca tárgyal, a kormány nem

Publikálás dátuma
2019.03.11 16:32
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Még a pedagógusok kétórás szolidaritási sztrájkját is megpróbálja ellehetetleníteni az állam. Ahol nincs aláírt egyezség, ott jogszerűtlen lesz az akció.
Csak azokban a tankerületekben és szakképzési centrumokban kezdjenek csütörtökön reggel szolidaritási sztrájkot a pedagógusok, ahol van írásos megállapodás a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a központ között a még elégséges szolgáltatásokról, különben utólag könnyen jogellenesnek minősíthetik az akciót – erre figyelmeztette kollégáit a szervezet elnöke hétfői sajtótájékoztatóján. Szűcs Tamás értékelése szerint központi elhatározásból húzzák az időt a tankerületek, hogy minél kevesebb helyen lehessen jogszerű akciót tartani. Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a PDSZ a köztisztviselők és a szociális ágazat március 14-ére meghirdetett sztrájkjának résztvevőivel akarja kifejezni szolidaritását az aznap reggel 8 és 10 óra között meghirdetett akcióval. Ezért még február 25-én 60 tankerületi és 44 szakképzési központnak javaslatot küldött a szolgáltatási minimumról, de a nyolcnapos törvényes határidőn belül alig érkezett válasz azokra az egyszerű alapelvekre, hogy minden gyermek iskolai felügyeletét és étkeztetését meg kell oldani, s a munkabeszüntetés nem zavarhatja a március 15-éről tartott iskolai megemlékezéseket sem. A szöveg azt is rögzíteni javasolja, hogy cserében viszont nem csorbulhat a pedagógusok sztrájkhoz való joga. A 104 központ egységesen egyetlen időpontot adott a PDSZ-nek, hogy tárgyaljanak a szolgáltatásokról, ám ezt az elnökön kívül egyetlen fizetett alkalmazottal sem rendelkező szervezet természetesen nem tudta megoldani, levélben szeretett volna megegyezni. Az ily módon elhúzódó megállapodások miatt kéri a szakszervezet, hogy aki részt akar venni a szolidaritási akcióban, az tájékozódjon a honlapjukon, s ahol nincs egyezség, ott ne tartsák meg az akciót. A kisebbik pedagógus szakszervezet még januárban sztrájkbizottságot hozott létre és sztrájktárgyalást kezdeményezett a kormánnyal, amire hosszú heteken át nem érkezett válasz. Végül az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) jelölte ki a miniszterelnök a tárgyalásokra, s ezek a múlt héten végre elkezdődtek – jelentette be Szűcs Tamás. A kormányzati delegációban azonban sem a szakképzési terület, sem az óvodafenntartók nem kaptak helyet, így egyetlen eredménynek azt tartja az elnök, hogy rendszeres egyeztetésre kaptak ígéretet az oktatási államtitkárságtól. Mivel a 12 pontos követeléslistájukról nem tudtak teljes körűen tárgyalni, a PDSZ jogértelmezése szerint bármikor meghirdethetik az ágazat munkabeszüntetését.                                                                                            
Frissítve: 2019.03.11 17:38

Itt vannak a lottószámok - darabonként több mint 600 millió forintot érnek

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:44
Illusztráció/Shutterstock
Minden idők harmadik legnagyobb nyereményét lehet szakítani, ha valaki egyedül találja el a helyes számokat, akkor menthetetlenül milliárdos lesz.
Szóval tessék a szelvényegyeztetésre felkészülni, és:
7;17;42;53;76
Témák
lottó

Novák Katalin: ha balra tolódik a Néppárt, nincs helyünk benne

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:33

Fotó: kormany.hu/ Botár Gegely
A magyar emberek érdekeire hivatkozva sasszézna ki pártcsaládjából a Fidesz, ha nem tudja rendezni konfliktusait - derül ki a Novák Katalin által adott interjúból.
Szétköltözésként, de nem válásként jellemezte a Fidesz és a Néppárt konfliktusát a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Novák Katalin, aki két fideszes társával (Varga Judittal és Szájer Józseffel) magyar részről próbálja kezelni az EPP és a Fidesz konfliktusát.
Novák szerint Manfred Weber három, Fidesznek számára szabott feltételéből a a plakátkampány befejezése és a bocsánatkérés is teljesült, a CEU Magyarországon maradása pedig még döntés kérdése. „Ami a CEU-t illeti, nem tekintem olyan kérdésnek, ami a Néppárt és a Fidesz kapcsolatában sorsdöntő lenne, de ott is megvizsgáljuk a javaslatukat” - fogalmazott Novák; igaz, Weber alapvetően nem az ő álláspontjára volt kíváncsi az ügyben.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a Néppártból háromtagú bizottság ellenőrzi majd, hogy teljesültek e a weberi követelések; ennek fogadására alakult a Varga-Novák-Szájer -féle delegáció, a helyzetet ugyanakkor párbeszédként és nem alá-felé rendeltségként jellemezte az interjúban. Novák Katalin szavaiból kitűnik az is, hogya Fidesz felkészült a pártcsaládból való kiválására. Mint fogalmazott, „megnézzük, mire számíthatunk május után, várhatóan hogyan alakul át a politikai színtér. (...) A kérdés az, melyik lesz az a politikai közösség, ahol a leginkább tudjuk képviselni a magyarok érdekeit” (...)
"Mindenképpen lesz átrendeződés, nagy kérdés, a tagpártok rádöbbennek-e végre, hogy vesztes pálya a balra tolódás. A Néppártnak csak akkor van jövője, ha jobbközép pártszövetség marad. Ha tovább tolódik balra, akkor nekünk nincs helyünk benne."
Novák szerint egyébként sokan a Fidesz győzelmének tekintették, amikor a Néppártban 190 igen és 3 nem voks, valamint 70 tartózkódás mellett döntöttek a párt felfüggesztéséről. Ezt a kommunikációs panelt ismételték itthon  felfüggesztés után a kormányközeli lapok, így a metróban ingyenesen terjesztett Lokál is.