PDSZ;"szolidaritási sztrájk";

A humántárca tárgyal, a kormány nem

Még a pedagógusok kétórás szolidaritási sztrájkját is megpróbálja ellehetetleníteni az állam. Ahol nincs aláírt egyezség, ott jogszerűtlen lesz az akció.

Csak azokban a tankerületekben és szakképzési centrumokban kezdjenek csütörtökön reggel szolidaritási sztrájkot a pedagógusok, ahol van írásos megállapodás a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a központ között a még elégséges szolgáltatásokról, különben utólag könnyen jogellenesnek minősíthetik az akciót – erre figyelmeztette kollégáit a szervezet elnöke hétfői sajtótájékoztatóján. Szűcs Tamás értékelése szerint központi elhatározásból húzzák az időt a tankerületek, hogy minél kevesebb helyen lehessen jogszerű akciót tartani.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a PDSZ a köztisztviselők és a szociális ágazat március 14-ére meghirdetett sztrájkjának résztvevőivel akarja kifejezni szolidaritását az aznap reggel 8 és 10 óra között meghirdetett akcióval. Ezért még február 25-én 60 tankerületi és 44 szakképzési központnak javaslatot küldött a szolgáltatási minimumról, de a nyolcnapos törvényes határidőn belül alig érkezett válasz azokra az egyszerű alapelvekre, hogy minden gyermek iskolai felügyeletét és étkeztetését meg kell oldani, s a munkabeszüntetés nem zavarhatja a március 15-éről tartott iskolai megemlékezéseket sem. A szöveg azt is rögzíteni javasolja, hogy cserében viszont nem csorbulhat a pedagógusok sztrájkhoz való joga. A 104 központ egységesen egyetlen időpontot adott a PDSZ-nek, hogy tárgyaljanak a szolgáltatásokról, ám ezt az elnökön kívül egyetlen fizetett alkalmazottal sem rendelkező szervezet természetesen nem tudta megoldani, levélben szeretett volna megegyezni. Az ily módon elhúzódó megállapodások miatt kéri a szakszervezet, hogy aki részt akar venni a szolidaritási akcióban, az tájékozódjon a honlapjukon, s ahol nincs egyezség, ott ne tartsák meg az akciót.

A kisebbik pedagógus szakszervezet még januárban sztrájkbizottságot hozott létre és sztrájktárgyalást kezdeményezett a kormánnyal, amire hosszú heteken át nem érkezett válasz. Végül az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) jelölte ki a miniszterelnök a tárgyalásokra, s ezek a múlt héten végre elkezdődtek – jelentette be Szűcs Tamás. A kormányzati delegációban azonban sem a szakképzési terület, sem az óvodafenntartók nem kaptak helyet, így egyetlen eredménynek azt tartja az elnök, hogy rendszeres egyeztetésre kaptak ígéretet az oktatási államtitkárságtól. Mivel a 12 pontos követeléslistájukról nem tudtak teljes körűen tárgyalni, a PDSZ jogértelmezése szerint bármikor meghirdethetik az ágazat munkabeszüntetését.