Weber „mindent elmondott”, most a Fidesz válaszára vár a CDU

Publikálás dátuma
2019.03.11. 14:41
Paul Ziemiak
Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP
Most be kell várni „Budapest reakcióját” – közölte Paul Ziemiak, a CDU főtitkára.
A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a magyar fél válaszára vár a Fidesz európai néppárti (EPP-) tagsága körüli vitában – mondta a párt főtitkára hétfőn Berlinben az elnökség álláspontját ismertetve. Paul Ziemiak a CDU elnökségi ülése után tartott tájékoztatón az MTI összefoglalója szerint elmondta, hogy a tanácskozás napirendjén szerepelt a Fidesz EPP-tagsága körüli vita, amellyel kapcsolatban megállapították, hogy Manfred Weber, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa, az EPP európai parlamenti (EP-) választási csúcsjelöltje „mindent elmondott”, amit az ügyben el kellett mondani, és most be kell várni „Budapest reakcióját”. Kiemelte, hogy Manfred Weber a CDU és a CSU elnökével egyeztetve foglalt állást a vitában. Arról is szólt, hogy a CDU a vita valamennyi lehetséges kimenetelére,

„minden opcióra felkészült”.

A magyar kormány tájékoztató kampányáról szólva kifejtette:

„a helyzet viszonylag egyszerű, megéltünk egy magyarországi plakátkampányt, amelyet elfogadhatatlannak neveztünk, Manfred Weber pedig Orbán Viktor és a Fidesz elé terjesztette egyeztetett követeléseit, és most várunk a reakcióra”.

Manfred Weber fontosnak nevezte, hogy a Fideszt vezető magyar kormányfő,

„Orbán Viktor elkötelezze magát az EPP értékei mellett, amelyek összekötnek minket Európában, ezért most várjuk Budapestről a jelzést, hogy osztják-e ezeket az értékeket”

– mondta a CDU főtitkára.

Azokkal az újságírói kérdésekkel kapcsolatban, hogy a CDU hajlandó lenne-e támogatni a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését, és tart-e attól, hogy ebben az esetben a Fidesz vezetésével létrejön egy újabb pártcsalád, Paul Ziemiak elmondta, hogy a további megbeszéléseket egymás között és nem a sajtó előtt folytatják, és a CDU elnöksége nem foglalkozott hipotetikus kérdések megválaszolásával és spekulációkkal. A több mint 70 jobbközép, konzervatív, kereszténydemokrata pártot összefogó EPP egy szóvivőjének pénteki tájékoztatása szerint 13 tagpárt kezdeményezte írásban az elnökségnél a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését. Az indítványokról a pártcsalád álláspontjának meghatározására hivatott testület, a politikai közgyűlés tárgyal március 20-i ülésén. 

Kedden tárgyal Weber és Orbán Budapesten

Manfred Weber múlt héten a Welt am Sonntag című német lapban jelentette be, hogy Budapestre látogat.

„A következő néhány napban személyesen fogok beszélni Orbán Viktorral Budapesten, hogy megértessem vele: jelenleg jó úton halad afelé, hogy távozzon az Európai Néppártból”

– fogalmazott.

Hétfőn Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár az MTI-vel közölte: Orbán Viktor miniszterelnök kedden fogadja Manfred Webert Budapesten. A keddi találkozó nem lesz sajtónyilvános, arról utólag, a tárgyaló felek megállapodása alapján adnak tájékoztatást – tette hozzá.

Három feltétel

Mint lapunk is beszámolt róla, Manfred Weber és az Európai Néppárt három feltétel teljesüléséhez köti a Fidesz további néppárti tagságát. Ezek: be kell fejezni az EU-ellenes kormányzati megnyilatkozásokat és el kell távolítani az utcáról a Jean-Claude Juncker bizottsági elnököt ábrázoló plakátokat; bocsánatot kell kérni az EPP tagpártjaitól és Junckertől; megfelelő jogi megoldást kell találni a CEU magyarországi működésének a biztosítására.

Szerző

Jövő héttől egy hónapig nem jár a fogaskerekű

Publikálás dátuma
2019.03.11. 14:06

Fotó: Népszava
A felújítás idején a pályasínt és a fogasléceket cserélik.
Nem közlekedik a fogaskerekű 2018. március 18-tól, hétfőtől várhatóan április közepéig, mert a vonal Városmajor és az Esze Tamás iskola megállóhely közötti szakaszán a BKV a pályasínt és a fogasléceket cseréli – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a honlapján. A Széll Kálmán tér és a Svábhegy között a 21-es és a 21A autóbusszal, míg a vonal felső szakaszán a 60-as pótlóbusszal utazhatnak. Az alsó szakaszon található megállóhelyek a 60A és 60B jelzésű járatokkal is elérhetők. A tájékoztatás szerint az egy hónapos felújítás idején cserélik, szabályozzák a pályasínt és a fogasléceket, amelynek eredményeként csökken majd a fogaskerekű közlekedésével járó zajkibocsátás. 
Szerző

Kapható lesz az Aldiban a Magyar Hang

Publikálás dátuma
2019.03.11. 14:03

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A hetilapot a tervek szerint április első hetétől árulják majd az üzletekben.
Az Aldi bejelentette, hogy immár a Magyar Hang is kapható lesz az üzleteiben – vette észre a Kreatív. Az Aldi közlése szerint „rendszeres, féléves ritmusának megfelelően az Aldi ismét felülvizsgálta sajtótermék kínálatát és változtat az üzleteiben található sajtótermékek körén. Az áruházlánc jellemzően évente két alkalommal, tavasszal és ősszel tekinti át a Magyar Lapterjesztő Zrt.-vel közösen a napi- és hetilapok értékesítését és ezek, illetve a vásárlói visszajelzések alapján dönt arról, hogy mely lapok legyenek elérhetők az üzletekben.” A döntés értelmében a következő félév során több kiadvány kikerül a szortimentjükből, míg három új lap – a Magyar Hang mellett a Hihetetlen magazin és a Nők Lapja Egészség magazin – országszerte megvásárolható lesz mind a 138 Aldi üzletben. Ezzel az áruházlánc továbbra is 40 különböző sajtóterméket tart kínálatában, a vásárlók gazdasági és bulvár napi- és hetilapok, tudományos, utazási, sport és egészségügyi témájú kiadványok közül választhatnak. A közlés szerint az Aldi sajtótermék-kínálata évente kétszer változik, ez a mostani döntés is ennek a rendszeres folyamatnak a részeként jött létre. A szortimentbe most felvett lapok várhatóan április első hetétől lesznek elérhetők az üzletekben. Hangsúlyozták, hogy üzleti döntéseit továbbra is gazdasági alapon, a vevői igények figyelembevételével hozza meg a cég, külső befolyásolási kísérletektől függetlenül. Hogy mely lapok kerülnek ki a kínálatból, azzal kapcsolatban csak annyit árultak el, hogy női tematikájú lapokról van szó. 
Lukács Csaba, a Magyar Hang lapigazgató korábban azt mondta: hiába próbálkozott az Aldinál a hetilap kiadója, egyszerűen nem tudnak bekerülni, hiába lett a Magyar Hang mostanra elmondása szerint az egyik legnagyobb hetilap. A Média1 múlt héten azt írta: a kiadó úgy döntött, egy civil jogvédő szervezet jogászait is segítségül hívva jogi útra tereli az ügyet.
Szerző
Témák
Magyar Hang Aldi
Frissítve: 2019.03.11. 14:26