Kirúgták, mert megírta, milyen borzalmasak a körülmények egy gyermekotthonban

Publikálás dátuma
2019.03.12 07:30

Fotó: MTI/ Bodnár Boglárka
A Facebook-on kért segítséget ismerőseitől Hárs György Péter pszichológus, miután egy cikke miatt elveszítette állását. - Elkövettem egy nagy hibát. Megírtam a Narancsban a gyermekotthonok állapotait. Ezért most elveszítettem a munkahelyem – olvasható a bejegyzésben. A szóban forgó publicisztika még januárban jelent meg a Magyar Narancsban, Hárs ebben egy budapesti gyermekotthonban szerzett tapasztalatairól ír, ahol három hónapig dolgozott pszichológusként. Beszámolója szerint a különböző életkorú gyerekek, fiúk és lányok össze vannak zárva, gyakran ugyanabban a szobában, emiatt elkerülhetetlen az egymás közötti agresszió. - Könnyű elképzelni, mit látnak, mit hallanak egymástól nagyok és kicsik. És hogy miket csinálhatnak meg egymással. A nevelők legtöbbször behunyják a szemüket. Vagy mert belefásultak, vagy mert megszokták, vagy félnek, vagy mert így egyszerűbb. De a mentőautó és a rendőrség csaknem mindennapos vendég – írta. Volt, akit garázdaság, verekedések, volt, akit pszichés állapota miatt kellett elszállítani. - Vagy mert szülni fog – sorolta a különböző intézkedések okait a pszichológus. Hárs jelenleg egy másik intézményben dolgozik, nevelőként. Két hónapja van ott, próbaidőn, de a cikk megjelenése után nem sokkal közölték vele: március 18-a után már nem kell bemennie dolgozni. Lapunknak úgy nyilatkozott: egy hete döntötték el, hogy nem írják alá a kinevezését. – A gyerekektől azóta is kapom az üzeneteket; nem hiszik el, hogy ez történt – mondta. Ismerőseinek hála több munkalehetőség is elérte, jelenleg interjúkra jár. Úgy néz ki, talán lesz munkája – „természetesen” nem állami intézményben. Az otthonban uralkodó körülmények – és a „fecsegő” munkatársakat érő retorziók – egyébként nem egyediek az állami szociális intézményekben. A Népszava írta meg tavaly: a patalomi szociális otthonban áldatlan állapotok uralkodnak. Nyáron egy idős, demenciában szenvedő beteg megszökött; magatehetetlen állapotban, kiszáradva találtak rá egy mezőn. Az ügyben vizsgálat indult, de nem azt a dolgozók bocsátották el, aki maga is elismerte, hogy ő hibázott, hanem egy idősebb kollégáját, akitől az otthon többi gondozója szerint azért „szabadultak meg” mondvacsinált indokokkal, mert ő volt az, aki „túl sokszor tett szóvá dolgokat”. Az otthonban az alapvető jogok biztosa is vizsgálatot indított, amely ugyancsak fényt derített a visszásságokra. Az ombudsman szerint egyébként a legtöbb bentlakásos szociális intézményében nem vagy alig tudják teljesíteni a működés minimális követelményeit. A legfőbb ok, hogy kritikusan kevés a szakképzett gondozó. Legutóbb a zalaegerszegi gyermekotthonról derült ki, hogy nagy gondok vannak – ez az az intézmény, ahova a fóti állami gondozott gyerekek egy részét vinnék, mert a kormány hamarosan felszámolja a város központjában található Károlyi István Gyermekközpontot.
Frissítve: 2019.03.12 07:30

A neonáci tüntetést Soros szervezte - Trump begőzölt támogatójával akarja naggyá tenni a kormány a családokat

Publikálás dátuma
2019.03.23 17:24

Fotó: AFP/ MANDEL NGAN
Több ominózus díszvendége is volt annak a "Makig Families Great Again!" (Tegyük újra naggyá a családokat!) elnevezésű rendezvénynek, amit március közepén tartottak Magyarország Washingtoni nagykövetségén, írja a 444.hu.
Egyrészt megjelent Donald Trump volt biztonságpolitikai tanácsadója, a Magyarországon korábban körözés alatt álló, kétes előéletű, magyar származású Sebastian Gorka. Másrészt ott volt Trump tanácsadója, Kathryn Talento, abortuszellenes aktivista, aki szerint a hormonális fogamzásgátlók úgy működnek, hogy a már megfogant magzatot kilökik a szervezetből, anélkül, hogy a nő tudna róla, hogy terhes volt.
És a "családvédő csapatot" erősítette egy republikánus képviselő is. Akit kilenc testvére annyira utál, hogy a tavaly őszi kongresszusi választásokon 9 testvére inkább a demokrata ellenfele kampányfilmjeiben szerepelt.
De ez csak a Gosar-jéghegy csúcsa, a mélyben sokkal durvább dolgok rejtőznek. Például:
  • Gosar bojkottálta Ferenc pápa kongresszusi beszédét, tiltakozásul amiatt, hogy a pápa hisz a klímaváltozásban, ami szerinte csak áltudományos humbug.
  • A republikánus állította, hogy a charlottesville-i neonáci tüntetést az amerikai baloldal és Soros szervezte, hogy lejárassák Trumpot.

Kiemelték és hatástalanították a budafoki bombákat

Publikálás dátuma
2019.03.23 15:27

Fotó: Facebook/ Mh. 1 Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred
Hajóról, csörlőkkel emelték ki a vízből tonnás súlyú amerikai bombákat, majd kiszerelték gyújtószerkezetüket.
Hozzálátott az óriási világháborús bombák kiemeléséhez szombat délután az Mh 1 Honvéd Tűzszerész és Hadihajós ezred szakértő csapata: mint Facebook-oldalukon is látható, egy hajóra állított daruról emelték ki az egyenként egytonnás amerikai gyártmányú robbanótesteket.  A két robbanótestet egyébként már tavaly októberben felfedezték, de a rendkívül alacsony, helyenként csupán 45 centis vízállás miatt akkor nem lehetett megoldani kiemelésüket. 

Kiszerelték a gyújtószerkezeteket

Délután fél öt előtt aztán a tűzszerészek kiszerelték a bombák gyújtószerkezeteit, és ezzel hatástalanították a robbanószerkezeteket. 
A műveletet megelőzően egy kilométeres körzetben ürítették ki a környékbeli épületeket – mivel a bombák rosszabb esetben ekkora hatósugárban szórhatnák szét repeszeiket – az evakuálás során pedig mintegy négyezer embernek kellett elhagynia ideiglenesen otthonát.  A bombák hatástalanítása után a  lakosok visszatérhetnek, a 6-os számú főúton és az érintett utcákban, valamint a MÁV Kelenföld-Érd alsó közötti vonalszakaszán ismét megindulhat a forgalom.
Frissítve: 2019.03.23 17:19