22 milliárdot szakít Garancsi cége, a debreceni BMW gyár területén építhetnek

Publikálás dátuma
2019.03.11 17:52

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Elmosódik a határ állami és magánbefektetés között: a kormány 135 milliárd forinttal támogatta meg az üzem környezetének infrastrukturális fejlesztését.
Az Orbán Viktor miniszterelnököt szívességből reptető Garancsi István cége, a Market Zrt. 22,2 milliárd forintért végzi el Debrecen Észak-Nyugati Gazdasági Övezetének bel- és csapadékvíz elvezetéséhez szükséges földmunkákat, illetve az engedélyeztetési eljárást. A BMW-gyár éppen itt, a Debrecen Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben épül fel -írja a 24.hu. A hatalmas megbízásra ajánlatot nyújtott be a Duna Aszfalt Zrt. és a He-Do Kft. is, ezeket végül érvénytelennek nyilvánították, így a nyílt eljárásban végül Garancsi cége győzedelmeskedett – derül ki a Közbeszerzési Hatóság honlapjára feltöltött dokumentációból (amit pdf-ben itt talál, a pontos műszaki leírást is itt olvashatja el.) Alvállakozóként az OK Bau Kft.-t jelölték meg, ez a cég szintén a Market-csoport tagja. 
Szijjártó Péter külügyminiszter tavaly júliusban jelentette be, hogy a BMW gyárat épít a Debrecen melletti 400 hektáros területen. A beruházás értéke meghaladja az egymilliárd eurót, a gyárral ezer új munkahelyet teremt a német autógyártó. Októberben, az aláírási ceremónián már magyarázkodnia kellett a miniszternek, mert kiderült, hogy a BMW egyedi kormánydöntés keretében 12,3 milliárd forint támogatást ad a multinacionális vállalatnak -emlékeztet a portál. A tárcavezető akkor úgy fogalmazott: a támogatás busásan meg fog térülni, illetve hozzátette, hogy a leendő BMW-gyár telephelyéhez közel új csomópontot alakítanak ki az M35-ös autópályán, 2×2 kétsávosra bővítik az odavezető összekötő utat, konténerterminált építenek villamosított vasúti összeköttetéssel, új telekommunikációs és gázhálózatot alakítanak ki. 
Novemberben pedig a hvg.hu cikke alapján mi is beszámoltunk róla, hogy Debrecen önkormányzata 44 milliárd forint hitelt vett fel az épülő BMW-gyárra, a város a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központnak helyet adó épületet ajánlotta fel fedezetként. Nem sokkal később a piaci befektetés és a közpénzes fejlesztés közötti határ még jobban elmosódott: 2018 november végén a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat már azt hirdette, hogy
a kormány több mint 135 milliárd forintot hagyott jóvá debreceni BMW-gyár területéhez kapcsolódó út-, vasút- és infrastruktúra építésre.

Apósa lapjában szomorú Mészáros Lőrinc vasútépítő veje, hogy a közbeszerzések az árra koncentrálnak

Publikálás dátuma
2019.03.25 09:26
Mészáros Ágnes Homlok Zsolttal Forrás: haladas.hu
"Az Európai Unió a 2000-es évek elején jött rá, hogy fejleszteni kellene a vasutat, az azóta elmúlt másfél évtizedben pedig Magyarországon is jelentős fejlesztések valósultak meg, főleg olyan vállalatok részvételével, amelyek „képesek voltak mobilizálni a belső erőforrásaikat, kiaknázni szellemi, innovációs potenciáljukat", erről írt publicisztikát a Világazdaságban Homlok Zsolt, Mészáros Ágnes férje.
Homlokot - emlékeztet a 24.hu - 2016 szeptemberében menesztették a Swietelsky Vasúttechnika Kft. ügyvezetői posztjáról, ezt követően kezdett el vállalkozni, nem sokkal később pedig az általa vezetett cég, a Vasútvill Kft. kapott megbízást a felcsúti kisvasút építésére, a dél-balatoni vasút 100 milliárd forintos megaberuházásában pedig konzorciumi társa volt Mészáros cégének, az R-Kord Kft.-nek. Üröm azonban Mészáros vejének örömében, hogy ma a pályázati kiírások értékelési rendszere egydimenziós, jellemzően csak az ajánlati árra koncentrál, miközben nem kellő súllyal veszi figyelembe a 21. század társadalmi-gazdasági viszonyai között felértékelődő holisztikus szempontokat A vasúti infrastruktúra sűrűsége, technológiai színvonala fontos gazdaság-, társadalom-, és nemzetstratégiai kérdés. „Az az ország, amelyik ezt nem kellő hangsúllyal kezeli, a leszakadást kockáztatja” – zárja írását Homlok.

Putyin hackerei megpróbálják szétzilálni az EP-választas rendszerét -a magyar szervek is készülnek

Publikálás dátuma
2019.03.25 09:11

Fotó: Shutterstock
Folyamatosan támadják az Európai célpontokat az orosz hackerek. A választási eredmények magyarországi meghamisítására elvileg nincs esélyük, de álhírekkel is manipulálnak.
Folyamatosan támadják a Kreml megbízásából orosz hackerek az európai kormányok, pártok és hírportálok rendszereit az EP-választás és különböző országok parlamenti voksolások előtt, közölte a FireEye kibervédelmi szervezet. Ezért
arra figyelmeztetik az EU-tagállamok kormányait: készüljenek, hogy az orosz titkosszolgálatokkal együttműködő szervezetek megpróbálják majd befolyásolni a választásokat
A kiberbiztonsági cég meg is nevezte, hogy melyik két csoport áll a támadások mögött, írja az amerikai ZDNet techportál nyomán a Napi.hu. az egyik a 2016-os amerikai elnökválasztásba belepiszkáló FancyBear, amely a Demokrata Párt belső levelezését is megszerezte a gyanú szerint, valamint a Sandworm Team, amely a GRU nevű orosz kémhivatal kötelékében tevékenykedik.
Ezek leginkább testre szabott adathalász leveleket küldenek politikusoknak, ügyintézőknek, hivatalnokoknak. A FireEye azonosított több olyan weboldalt, amely tökéletes klónja állami weboldalaknak, ám aki ott üti be felhasználónevét és jelszavát, azé az orosz hackerek kezébe kerül. Így fordulhatott elő az is, hogy egy nemrég nyilvánosságra került adatcsomagban majdnem hetven fideszes, közel 400 Mol-os és kétszáznál több kormányzati felhasználónév-jelszó páros szerepel, köztük Deutsch Tamás, Tállai András és Csányi Sándor belépési adatai is.
Az oroszok nem véletlenül tapogatóznak: hatalmas zűrzavart kelthetnek kontinens-szerte, ha érzékeny adatokat szivárogtatnak ki, tekintettel arra, hogy közeleg az EP-választás, továbbá Finnországban április közepén, Spanyolországban a hónap végén lesznek parlamenti választások, míg Ukrajnában már március végén, Litvániában májusban az elnök személyéről döntenek, Belgium pedig május 26-án, dönt a szövetségi és régiós képviselőkről.
Oroszország már nem tekinthető stratégiai partnernek, az Európai Uniónak készen kell állnia újabb szankciók bevezetésére, amennyiben Moszkva továbbra is megsérti a nemzetközi jogot
- írta március 12-én elfogadott állásfoglalásában az Európai Parlament. A strasbourgi plenáris ülésen 402:163 arányban fogadták el az ezt kijelentő dokumentumot. Az EP a tagállamokat a választási szabályaik átdolgozására is kötelezné aszerint, hogy megelőző jelleggel fel tudjanak lépni a választások során a dezinformációs kampányok, kibertámadások és a szólásszabadság korlátozása jelentette fenyegetés ellen.

Már elkezdték a magyar választási rendszer felkészítését

Itthon május 26-án bonyolítják le az EP-választásokat. A rendszer felkészítését már meg is kezdték, de a sajtóban megjelent hírek alapján egyelőre akadnak nehézségek. Országszerte problémát okozott a helyi választási irodák tagjainak, hogy bejelentkezzenek a Választási Kommunikációs és Információs Rendszerbe (VÁKIR) március 5-én - ám ennek a rendszernek nincs közvetlen kapcsolata a választások eredményeit rögzítő Nemzeti Választási Rendszerrel (NVR). Hogy az NVR miként viseli a terhelést, arról nincs információ. Ha rosszul, szerencsére az sem ad lehetőséget a csalásra: a magyar választási eljárásban az eredmény megállapítása papíralapú.
A hálózat kibervédelmének kialakítására, működtetésére 377 millió forintot, míg a választási informatikai rendszerek üzemeltetésére, fejlesztésére és minőségbiztosítására 1032 millió forintot tervezett a választási szerv.
Kialakítottak egy saját védelmi mechanizmust is: a Választási Informatikai Biztonsági Műveleti Központot (NVI SOC). Ez utóbbi folyamatosan monitorozza a védelmi megoldások működését, riasztásait, észleli a biztonsági eseményeket és kezeli a biztonsági incidenseket nemcsak a soron következő EP-, de az önkormányzati választások alatt is.