„Az Akadémia nem tégla és habarcs”

Publikálás dátuma
2019.03.11. 19:54

Fotó: Tóth Gergő /
A keresztényüldözésekhez hasonlítja Orbán Viktor miniszterelnöknek írt nyílt levelében az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) azt, amit a kormány a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) művel. Felidézték: amikor 258 nyarán, a keresztényüldözések idején a római birodalom alig három napot adott Szent Lőrincnek, hogy az egyház értékeit átadja, ő összegyűjtötte a szegényeket és betegeket, és azt mondta: Íme, ők az egyház vagyona, ők az egyház kincsei. „Miniszterelnök Úr! Ön azt mondta, érték nem veszhet el, és az Akadémia vagyona csak az Akadémiát illeti. A miniszter most mégis létében fenyegeti az Akadémiát, és tudósaitól akarja megfosztani azt. (…) Mi az Akadémia vagyona, ha nem az ötezer ott dolgozó ember és családjuk? Mi lehet a jövője a kiüresített és tudósaitól megfosztott Akadémiának?”– szegezték a kérdést Orbánnak, hangsúlyozva: „az Akadémia nem tégla és habarcs. Nem egy szám a költségvetésben. Nem holt dolgok leltára. Az Akadémia mi magunk vagyunk!” Palkovics László innovációs miniszter és Lovász László MTA-elnök múlt pénteken írtak alá egy szándéknyilatkozatot az Akadémia átalakításáról. Ebben az elnök „tudomásul vette”, hogy a kormány ki akarja szervezni az akadémiai kutatóhálózatot az MTA közvetlen fenntartása és irányítása alól. Pálinkás József, az Akadémia korábbi elnöke a hvg.hu-n megjelent véleménycikkében úgy fogalmazott: a nyilatkozat alapján akár egy jól működő kutatóintézet-hálózat is létrejöhetne, de csak akkor, ha a tudományos közösség erőteljesebben és határozottabban áll ki a tudomány szabadsága és az MTA mellett, a Palkovics vezette minisztérium pedig felhagy eddigi koncepciótlan, halogató taktikájával és tisztességes, nyílt tárgyalásokba kezd az MTA vezetőivel. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet pedig Palkovicsnak és Lovásznak küldött levelet. Ebben egyebek mellett azt írják: az aláírt szándéknyilatkozat „behódolás a kormány erőszakos intézményfoglalási szándékának”. Emlékeztették az MTA-elnököt: a Nemzeti Együttműködés Rendszere csak két dolgot tisztel, az erőt és az elszántságot.
Szerző
Témák
MTA

Már 14 párt a nyilvántartásban

Publikálás dátuma
2019.03.11. 19:50
Illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Néhány nap alatt 14 pártot vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság az májusi EP-választásra, ami azért érdekes, mert a hivatalos kampány és az ajánlások gyűjtése csak április elején indul. Időarányosan tehát nagy a tolongás, rengeteg párt jelezte, hogy rajthoz állna, köztük olyan kevéssé ismert tömörülések, mint a Tea Párt Magyarország, a Platón Párt vagy a Független-Centrum Párt. Az előző EP-választáson, 2014-ben 37 pártot vettek nyilvántartásba, végül a szavazólapon 8 szervezet neve szerepelt. Ha a mostani tendencia folytatódik, ez a szám május végén sokkal több is lehet, mint öt évvel ezelőtt volt. 
Szerző

Négymillliárdból zöldül ki a Blaha Lujza tér

Publikálás dátuma
2019.03.11. 19:28
Ételosztás a Blaha Lujza téren. A kép illusztráció
Fotó: Molnár Ádám
Négy évig is eltarthat, amíg átalakítják a főváros egyik központi terét: a jelenleg lepukkant csomópontban új fákat ültetnek, és egy rendezvényhelyszínt is építenek.
 Várhatóan ősszel kezdődik meg a budapesti Blaha Lujza tér átalakítása, a kivitelezés nagyjából egy évig tart; a tér, az aluljáró, valamint a Somogyi Béla utca felújításának becsült költsége négymilliárd forint, amely fővárosi és kormányzati forrásból áll rendelkezésre - jelentette be hétfőn közös közleményben Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester és Sára Botond (Fidesz-KDNP) józsefvárosi polgármester, melyet az MTI is idéz.
 téren jelentősen megnő a zöldfelületek aránya, pára- és vízjátékokat telepítenek, egy kulturális célokat szolgáló épület és egy rendezvényhelyszín is épül. A csomópontot teljes mértékben akadálymentesítik és felújítják az aluljárót.A tér átépítésének koncepciójáról már konzultáltak a szakmai és az érintett civilszervezetekkel, a szakemberek és a helyi lakosok javaslatait beépítették a tervekbe, az egyeztetések ugyanakkor még zajlanak – írták.
A Blaha Lujza téren helyet kap majd egy kis méretű, kulturális célokat szolgáló, az egykor itt álló Nemzeti Színház „örökségét” felidéző épület, előtte egy egybefüggő térrész adhat majd helyet akár nagyobb rendezvényeknek is. A téren lévő fák száma a mostani 26-ról 65-re nő, ezzel együtt az új zöldfelület több mint 1000 négyzetméter lesz.  A csomópontban újabb gyalogos átkelőhelyeket nyitnak meg, felújítják az aluljárót, amely bővül is a tér irányába: egy BKK ügyfélközpont és egy nyilvános illemhely is lesz ott, ezek akadálymentes elérését egy lift biztosítja majd. További fejlesztésként két MOL Bubi közbringa-gyűjtőállomás lesz a téren, több kerékpártámaszt is létesítenek, átépítik a Somogyi Béla utcát a Gutenberg térig, valamint az egyik legrégebbi fővárosi nagyáruház, a Corvin tulajdonosa magánberuházásban átalakítja az épületet, felújítja a műemléki homlokzatot. A tér átépítésével a Rákóczi útról közvetlenül jobbra lehet majd kanyarodni a teljes hosszában kétirányú Márkus Emília utcába, valamint a József körútra is. A Somogyi Béla utca a Gutenberg tér felől a Stáhly utca felé egyirányú lesz.  A közleményben kitértek arra is, hogy ideiglenesen fasort is telepítenek majd a Rákóczi út "jelenleg aszfaltozott középszigetébe" az út később megvalósuló fejlesztéséig. A tervezés a nyár elejére zárulhat le, akkorra készülnek el a kivitelezési tervek. Az építkezés várhatóan ősszel indul, és körülbelül egy évig tart majd. A felújítás jelenleg becsült költsége 4 milliárd forint – ám az egyeztetések és a tervezési munka során felmerült többletfeladatok miatt a felújítás végső határideje és a tervezés díja tekintetében is módosult már a tervezésre kötött szerződés. Ilyen többletfeladat volt például az aluljáró szerkezeti bővítésével megépülő nyilvános illemhely és a téren megjelenő egyedi buszváró. A tervezés lezárásának határideje 2019. május 22., összege nettó 148,5 millió forint - áll a közleményben.
Szerző