MTA;

„Az Akadémia nem tégla és habarcs”

A keresztényüldözésekhez hasonlítja Orbán Viktor miniszterelnöknek írt nyílt levelében az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) azt, amit a kormány a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) művel.

Felidézték: amikor 258 nyarán, a keresztényüldözések idején a római birodalom alig három napot adott Szent Lőrincnek, hogy az egyház értékeit átadja, ő összegyűjtötte a szegényeket és betegeket, és azt mondta: Íme, ők az egyház vagyona, ők az egyház kincsei.

„Miniszterelnök Úr! Ön azt mondta, érték nem veszhet el, és az Akadémia vagyona csak az Akadémiát illeti. A miniszter most mégis létében fenyegeti az Akadémiát, és tudósaitól akarja megfosztani azt. (…) Mi az Akadémia vagyona, ha nem az ötezer ott dolgozó ember és családjuk? Mi lehet a jövője a kiüresített és tudósaitól megfosztott Akadémiának?”– szegezték a kérdést Orbánnak, hangsúlyozva: „az Akadémia nem tégla és habarcs. Nem egy szám a költségvetésben. Nem holt dolgok leltára. Az Akadémia mi magunk vagyunk!”

Palkovics László innovációs miniszter és Lovász László MTA-elnök múlt pénteken írtak alá egy szándéknyilatkozatot az Akadémia átalakításáról. Ebben az elnök „tudomásul vette”, hogy a kormány ki akarja szervezni az akadémiai kutatóhálózatot az MTA közvetlen fenntartása és irányítása alól.

Pálinkás József, az Akadémia korábbi elnöke a hvg.hu-n megjelent véleménycikkében úgy fogalmazott: a nyilatkozat alapján akár egy jól működő kutatóintézet-hálózat is létrejöhetne, de csak akkor, ha a tudományos közösség erőteljesebben és határozottabban áll ki a tudomány szabadsága és az MTA mellett, a Palkovics vezette minisztérium pedig felhagy eddigi koncepciótlan, halogató taktikájával és tisztességes, nyílt tárgyalásokba kezd az MTA vezetőivel.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet pedig Palkovicsnak és Lovásznak küldött levelet. Ebben egyebek mellett azt írják: az aláírt szándéknyilatkozat „behódolás a kormány erőszakos intézményfoglalási szándékának”. Emlékeztették az MTA-elnököt: a Nemzeti Együttműködés Rendszere csak két dolgot tisztel, az erőt és az elszántságot.