Előfizetés

Palkovics is olcsón bérel önkormányzati lakást a Várban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.12. 07:22

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A kerületi lakásrendelet alapján 32 ezer forint bérleti díjat fizethet az innovációs és technológiai miniszter.
A budai Várnegyedben található Táncsics Mihály utcában, egy patinás műemléképületben bérel meglehetősen olcsón önkormányzati lakást Palkovics László – írja a 24.hu. A portál szerint – bár az innovációs és technológiai miniszternek a legutóbbi vagyonnyilatkozata alapján van egy csaknem 400 négyzetméteres családi háza Kecskeméten – a jelek arra utalnak, hogy életvitelszerűen a Mátyás-templom szomszédságában található ingatlanban lakik. A tárcavezető vezetékneve ugyanis szerepel a kaputelefonon, valamint a múlt csütörtökön hajnalban sikerült lefotózniuk őt a helyszínen, és az öltözéke alapján vélhetően edzésből érkezett haza. Mint írják, Palkovics számíthatott az érkezésükre, legalábbis fotósukat meglátva azt kérdezte: „A 24.hu-tól jöttek?” Majd mielőtt kérdéseket tehettek volna fel, bement a kapun. Ezt követően a portál kérdéseket küldött a miniszternek, egyebek mellett arról érdeklődve, mióta lakik a Táncsics utcai lakásban és mekkora bérleti díjat fizet érte. Palkovics László nevében az Innovációs és Technológiai Minisztérium sajtóosztálya válaszolt. Közölték, hogy Palkovics lakáscserével jutott hozzá az önkormányzati lakás bérleti jogához 2013-ban, vagyis még azelőtt, hogy felsőoktatási államtitkárrá nevezték ki. A 63 négyzetméteres ingatlanért az önkormányzat által megállapított úgynevezett költségelvű bérleti díjat fizeti a miniszter, ám a tárca a pontos összeget nem közölte. Azonban – mint azt a portál kiemeli – a Budavári Önkormányzat lakásrendelete alapján kiszámítható, hogy
négyzetméterenként 510 forintot fizethet Palkovics, így a lakás bérleti díja alig több mint 32 ezer forintra jön ki havonta.

Ez az összeg azért is kirívóan alacsony, mert az egyik legnagyobb ingatlanportál adati szerint a környéken a hasonló méretű lakásokért piaci alapon akár ennek a tízszeresét is elkérhetik. A szomszéd utcában például egy 67 négyzetméteres lakást 350 ezer forintos bérleti díjjal kínálnak kiadásra. Az innovációs minisztérium arról is tájékoztatta a portált, hogy a szóban forgó Táncsics utcai ház egy másik önkormányzati lakásában élnek a miniszter feleségének szülei, immár több mint ötven éve. 

Itt van a március 15-i ellenzéki tüntetés szónokainak listája

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.12. 07:04

Fotó: Draskovics Ádám
Valamennyi ellenzéki párttól lesznek felszólalók, akik mellett ismert művészek, civilek és szakszervezeti vezetők is beszélnek a demonstráción.
A nemzeti ünnepi rendezvény felszólalóinak listáját a hvg.hu tette közzé a tüntetés Facebook-oldala alapján. Mint arról lapunk korábban beszámolt, civilek és az ellenzéki pártok március 15-én a Szabad sajtó úton tartják közös rendezvényüket 15 órától. 
A közel kéttucatnyi felszólaló között lesz Dobrev Klára a DK-tól, Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, a jobbikos Jakab Péter, Turcsány Szabolcs (LMP), a Liberálisoktól Bősz Anett, Kálló Dániel (MSZP), Donáth Anna (Momentum) és Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője. 
Rajtuk kívül Márki-Zay Péter, civil aktivisták, egyetemi oktatók, szakszervezetisek és ismert művészek szólnak a résztvevőkhöz. 

Nemcsak Orbán-Weber találkozó lesz

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.03.12. 06:45
Manfred Weber a sajtó kizárásával tárgyal Orbán Viktor kormányfővel.
Fotó: SVEN SIMON / AFP
Amíg Orbán Viktor a néppárt frakcióvezetőjével egyeztet Budapesten, Trócsányi László igazságügyi miniszer Joseph Daullal, az Európai Néppárt elnökével találkozik – tudta meg a Népszava.
Trócsányi László a Fidesz EP-listavezetője, a magyar uniós biztosjelölt kedden Joseph Daullal, az Európai Néppárt (EPP) elnökével találkozik – erről maga az igazságügyi miniszter beszélt a Polgári Magyarországért Alapítvány hétfői zárt körű rendezvényén. Vagyis miközben Orbán Viktor kormányfő Budapesten Manfred Webert, az EPP frakcióvezetőjét próbálja meggyőzni, hogy ne zárják ki a Fideszt a legnagyobb európai pártcsaládból, Trócsányi László ugyanezzel próbálkozik majd külföldön.
A Jean-Claude Junckert támadó plakátok miatt kitört botránynak egyébként Trócsányi László uniós biztosi karrierje lehet az egyik áldozata. Több fideszes és kormányzati forrásunk is arról beszélt, hogy minél jobban elmérgesedik a viszony a magyar kormánypárt és az Európai Néppárt, a szociáldemokraták, valamint a liberálisok között, a magyar biztosjelöltnek annál nehezebb dolga lesz az európai parlamenti meghallgatásán. Az ugyanis politikai alapon dől el, melyik biztost, mennyire szorongatják meg, ráadásul több alkalommal is volt arra példa, hogy egy problémás ország biztosjelöltje elbukott a meghallgatáson, vagy csak marginális jelentőségű porfóliót kapott. Kormányzati forrásunk szerint Trócsányi László és Orbán Viktor az uniós bővítési- és szomszédságpolitikával foglalkozó biztosi posztot szeretné megszerezni Magyarországnak, erre azonban már nagyon kevés az esély. Manfred Weber budapesti útja előtt a 444.hu azt írta, a politikus azért jön Orbánhoz, hogy inkább elsimítsa a vitát, és ne legyen kizárás. Fideszes forrásunk szerint ugyanakkor az ügy egyre inkább arról szól, hogy a német média nagy nyomást helyez Annegret Kramp-Karrenbauer CDU elnökre annak érdekében, hogy kemény legyen Orbánnal szemben. Ezt mutatja az is, hogy a  Fidesszel általában baráti hangvételű Frankfurter Allgemeine Zeitungban is jelent meg olyan vélemény, amely szerint ha maradhat a „hasznos idiótázó” Orbán Viktor, akkora a Néppárt egésze válik a magyar kormányfő hasznos idiótájává. - Annegret Kramp-Karrenbauernek azt kell mérlegelnie, hogy a Fidesz kizárása az EP-választások előtt növelheti-e a bevándorlásellenes AfD népszerűségét. Vagyis innentől a kizárásról szóló döntésre már nincs hatásunk - ismerte el forrásunk.
A Fidesz sorsa nagy mértékben függ attól, hogy a CDU milyen álláspontot képvisel majd. A kereszténydemokrata párt hétfői elnökségi ülése után Paul Ziemiak főtitkár azt mondta, Manfred Weber az ügyben már mindent elmondott, így most már csak a magyar kormány megfelelő válaszára várnak, de a plakátkampányt továbbra is elfogadhatatlannak tartják. Úgy tudjuk egyébként, hogy utólag már a Fideszben sem tartják jó elképzelésnek a plakátok kihelyezését, amelynek ötletgazdája a párt kampánystábja volt – ennek hagyományosan Gyürk András a vezetője. Forrásunk szerint a fő célpont a Bizottság lett volna, de „arcot akartak adni neki” és Juncker jóval ismertebb, mint a testület alelnöke, az egyébként szocialista Frans Timmermans, így esett az előbbire a választás. - Tény, hogy a reakciókat nagyon alulbecsültük. Ha most kellene választanunk, inkább Timmermanst tennénk a plakátokra - fogalmazott forrásunk, hozzátéve, szerinte „mintha Weber hárompontos ultimátumát szándékosan úgy állították volna össze, hogy azt Orbán Viktor ne fogadhassa el”. Ezzel elsősorban a CEU-ra utalt, a Bécsbe száműzött egyetem ügyét ugyanis Weber meglepetést keltve vette elő ismét. Ebben ráadásul Orbán Viktor nem tudna olyat lépni, ami nem tűnne látványos visszavonulásnak.

Néppárti vezetők vizsgálóbizottságot küldenének Magyarországra

Három tapasztalt szakértőből álló vizsgálóbizottságot küldene az Európai Néppárt (EPP) néhány vezető politikusa Magyarországra, hogy értékelje a Fidesz politikáját és a magyarországi demokrácia helyzetét. Német sajtóértesülések szerint Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke, Markus Söder bajor kormányfő és Sebastian Kurz osztrák kancellár dolgozta ki a misszió kiküldéséről szóló javaslatot, amelynek az a célja, hogy megelőzzék, vagy legalábbis elhalasszák a Fidesz kizárását az EPP-ből. Az elképzelés szerint a “három bölcs” látogatásáról jelentés készülne, amelyet azután az illetékes néppárti fórumok megvitatnának. A hírt megszellőztető Bild című újság szerint a vizsgálóbizottság felállítása nem az Európai Néppárt, hanem a három vezető javaslata. Lapunk megkereste az EPP-t, hogy reagáljon az elképzelésre, egyelőre várjuk a válaszukat.  A felvetés bizonyára szóba kerül Manfred Weber és Orbán Viktor keddi budapesti tárgyalásain. A bajor politikus a Bildnek azt nyilatkozta, hogy a vizsgálóbizottság kiküldése egy ötlet a sok közül, és “még semmi sincs eldöntve Mint a lap emlékeztet, volt már példa hasonlóra: amikor 2000-ben Ausztriában az Osztrák Néppárt koalícióra lépett a szélsőjobboldali Szabadság Párttal, az Európai Unió magasrangú szakértői csoportot küldött a közép-európai országba. A bizottság jelentést készített, amelynek az volt a következtetése, hogy az osztrák koalíciós kormány tiszteletben tartja az európai értékeket. - Halmai Katalin (Brüsszel)