sztrájk;Oroszlány;Vasas Szakszervezeti Szövetség;

2019-03-12 08:51:12

Három napos sztrájk kezdődött az oroszlányi Wescastban

Az üzemben az átlagos fizetés alig haladja meg a garantált bérminimumot. A sztrájkot a béremelésről szóló megállapodások megszületéséig folytatják.

Reggel nyolc órától három napos sztrájk kezdődött kedden a kipufogó öntvényeket készítő, kínai tulajdonú Wescast Hungary Autóipari Zrt. 1200 dolgozót foglalkoztató oroszlányi üzemében. Egy műszak sem veszi fel a munkát és a munkások hétvégén sem mennek be a gyárba dolgozni - jelentette be László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

Az üzemben kedd reggel teljesen leállt a munka, a sztrájkoló dolgozók egy csarnokban tartózkodnak. A cégvezető azonban - a rongálások elkerülésére hivatkozva - ki akarja terelni őket az udvarra, ez pedig komoly feszütséget keltett a dolgozók körében - mondta lapunknak László Zoltán. A szakszervezet jelezte is, hogy a jelenlegi időjárás nem alkalmas arra, hogy több napot - akár éjjeleket is - az udvaron töltsenek a munkások, ezért a dolgozók nem mozdulnak, patthelyzet alakult ki.

A dolgozók a béremelésről szóló megállapodások megszületéséig nem veszik fel a munkát. A munkabeszüntetést korábban hétfőtől jelentették be, azonban azon a napon úgy tűnt, hogy megállapodás születhet.

A Wescast Hungary Autóipari Zrt.-nél múlt szerdán tartottak kétórás figyelmeztető sztrájkot. Akkor a délelőtti műszakra beosztott több mint 290 dolgozó mindegyike letette a munkát, a gyárban csak hat ember maradt bent, olyan gépeknél, melyeket nem lehetett felügyelet nélkül hagyni.

A Wescast bruttó 65 forintos órabéremelést ajánlott, a munkavállalók viszont egységesen, minden alkalmazottra nézve a négyszeresét kérték kezdeti követelésként, ami bruttó 70 ezer forintos fizetésemelést jelentett volna. Miután a vezetés az érdekképviselet elé tárta a cég helyzetét, a szakszervezet már csak a vállalat által megajánlott béremelés dupláját szerette volna elérni. Közölték a vállalattal,

Az üzemben az átlagos fizetés alig haladja meg a garantált bérminimumot, ami nem csak országos viszonylatban, de Oroszlány és környékének átlagához képest is alacsony fizetésnek számít. A dolgozók nagy terheléssel és szennyezettséggel járó fémöntő és fémmegmunkáló tevékenységet végeznek, ahol a por és a megmunkáló gépek hűtőfolyadéka veszélyt jelenthet az egészségre.

A Wescast kínai tulajdonú, kanadai központtal működő vállalatcsoport, amely a világ legjelentősebb beszállítója a személyautókhoz és a kisteherautókhoz készített, öntött kipufogócsonkok területén. A korábban kanadai tulajdonban lévő vállalatot a Bohong-csoport vásárolta meg és 9 milliárd forintos új beruházással a világ legmodernebb kipufogógyártó technológiáját telepítették Oroszlányba.

Az 1200 embert foglalkoztató Wescast Hungary Autóipari Zrt. dízelmotorokhoz gyárt turbófeltöltő-öntvényeket és kipufogó-leömlőket. A 2015 óta tartó dízelbotrány a cég eredményére is hatással volt. A 2016-os 106,65 millió euró után 2017-ben 97,3 millió eurónyi forgalmat bonyolítottak, a 2016-os 2,38 millió eurónyi profit tavalyelőtt 519,6 ezer euróra csökkent.