A CEU-n tárgyalt, diákaktivistákkal is szóba állt Manfred Weber (video)

Publikálás dátuma
2019.03.12 11:31
Manfred Weber kifelé jövet a CEU épületéből
Fotó: Népszava/ Lakos Gábor
Michael Ignatieffel, a CEU rektorával tárgyalt kedden délelőtt Manfred Weber, a rektori hivatal előtt pedig diákok várták. Úgy tudjuk, 15 órakor a Mazsihisz vezetőivel is találkozik az EPP csúcsjelöltje.
Lapunk információi szerint a német politikus délelőtt folytatott megbeszélést a CEU rektorával. A tárgyalás végeztével 12 óra tájban a Karmelita kolostorhoz érkezett, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozik. Az EPP bizottsági elnökjelöltje kérdésekre nem akart válaszolni. Úgy tudjuk, hogy Manfred Weber 15 órakor a Mazsihisz vezetőivel tárgyal.
Hogy Bajorország pénzügyi segítséget akar nyújtani a CEU-nak, azt hétfőn írta meg az Augsburgerg Allgemeine nevű bajor lap. A bajor keresztényszocialista párthoz, a CSU-hoz tartozó Weber úgy nyilatkozott nekik: kedden budapesti látogatása alkalmával találkozik Michael Ignatieff-fel, a CEU vezetőjével, a megbeszélésen pedig fel fogja vetni a bajor kormánnyal egyeztetett ajánlatot. E szerint két egyetemi katedrát Bajorország finanszírozna, egy harmadikat pedig egy alapítványon keresztül képzelnének el. A koordinációt a müncheni Technische Universität (TU) végezné.
Weber egyébként a Fidesz EPP-ből történő kizárása kapcsán érkezik Budapestre, a továbbiakról tárgyalni. A kormány balul elsült, Sorost és Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság EPP-s elnökét támadó legfrissebb plakátkampánya nyomán számos néppárti tag kezdeményezte a magyar kormánypárt kizárását a pártcsaládból. Weber ezután ultimátumot adott Orbánnak: távolítsa el a plakátokat, kérjen bocsánatot, amiért az őt kritizáló néppártiakat hasznos idiótának nevezte, és biztosítsa a CEU budapesti működését.
Mérce cikkéből kiderül, hogy a CEU diákjainak aktvisitacsoportja, a Szabad Egyetem képviselői is megjelentek a rektori hivatal előtt. A diákok megállították az Ignatiefftől kísérete társaságában éppen távozó Webert, és megkérdezték tőle, hogy milyen „vörös vonalai” vannak most Orbánnal kapcsolatban. Egyikük azt mondta, hogy szerintük az Európai Néppárt fontos és régi alkotóeleme az európai történelemnek és nagyon szomorúan látják, hogy folyamatosan az erősödő szélsőjobboldal felé sodródik. Ezért azt is megkérdezték: „Melyek a Néppárt értékei, és hol áll most éppen?” A helyszínen egy videófelvétel is készült, melyből kiderül: miután egyik asszisztense megmutatta Webernek, hogy a CEU elköltözése ellen tiltakozva októberben a Kossuth térre is kitelepülő diákaktivistákról van szó, a csúcsjelölt néhány mondatra le is állt velük beszélgetni, és még Szabad Egyetemes kitűzőt is átvett.
Weber röviden elmondta, hogy a feltételei továbbra sem változtak, és a plakátoknak – akár Jean-Claude Juncker, akár Frans Timmermans szerepel rajtuk – el kell tűnniük.
„Garantálnunk kell, hogy a CEU továbbra is, teljes mértékben Budapesten maradhat. A tanszabadság európai érték, és ugyan lehetőségeim korlátozottak, de korlátozott lehetőségeimet a cél érdekében latba fogom vetni”
– jelentette ki.
A diákok „vörös vonallal” kapcsolatos kérdésére annyit válaszolt, hogy „ha problémáink vannak, meg kell beszélnünk azokat a másik féllel”.

Az Orbán–Weber találkozó eredményére vár a CEU

A CEU közleményében azt írja: Weber azért érkezett Ignatieffhez, hogy megbeszélje, hogyan biztosítható a CEU amerikai akkreditációjú intézményként való működése Magyarországon. A CEU támogatja a kezdeményezést, és várja a Manfred Weber és Orbán Viktor közötti találkozó eredményét. „Mivel a magyar kormány által hozott törvény értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat az amerikai akkreditációjú programjaiba, a CEU az eddigi terveit követve továbbra is arra készül, hogy a következő tanévben az amerikai akkreditációjú programjait Bécsben indítja el” – tették hozzá.

Frissítve: 2019.03.12 14:23

Elbocsátják a Ledina Kft. dolgozóit

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:58

Fotó: MTI/ Sóki Tamás
Újabb drámai eseménnyel folytatódott a Zsolnay Porcelánmanufaktúra sikertelen einstandjának története: megszűnt a gyártótevékenység a Zsolnay ellencégeként létrehozott Ledina Kft. pécsi üzemében.
A történet előzménye – mint arról többször írtunk – az volt, hogy egy, a kormányhoz közel álló befektetői kör meg akarta szerezni a Zsolnayt, s ennek részeként a fideszes vezetésű pécsi önkormányzat létrehozta a Ledinát, amelybe átcsalták a Zsolnay dolgozóinak 80 százalékát. A Zsolnay bekebelezése azonban nem sikerült, így a Ledina funkciótlanná vált. Az értékesítési gondokkal küszködő – és többször tulajdonost váltó – Ledina alig termelt, s 120 dolgozóból mostanra 60 maradt. A tulajdonosok végelszámolással akarták megszüntetni a perspektívátlan céget, ám az általuk felkért végelszámoló, Megay Róbert úgy látta, ennek az eljárásnak nincsenek meg a feltételei, ugyanis a Ledina adóssága lényegesen meghaladja a kft. vagyonát, ráadásul a cég iratai pótolhatatlanul hiányosak. Ezért Megay – mint azt lapunknak elmondta – felszámolást kezdeményezett a Ledina ellen. Megay mindezt kedden közölte a dolgozókkal, s döntést hozott arról is, hogy leáll a Ledina termelése. Hogy mi lesz a cég és sorsa, az már a felszámolás során dől el, ám aligha várható, hogy valaki megveszi a piac nélküli, saját gépekkel és épülettel nem rendelkező kft.-t. Az érdemi bevételt nem termelő Ledina fenntartása az elmúlt két és fél évben hozzávetőleg egymilliárd forintba kerülhetett. Hogy kik és miért finanszírozták a cég működését, arról az érintettek sosem nyilatkoztak. A folyamatosan leépülő dolgozói állomány bérét – ami 20 hónap alatt 5-600 millióra rúgott - megfizették a tulajdonosok, a bérek terheinek százmilliós nagyságrendű tételével viszont elmaradtak. Hogy pontosan mekkora tartozást halmozott fel a Ledina, azt Megay nem árulta el. A dolgozók felmondási időre járó bérét és végkielégítését a bérgarancia alapból lehet majd kifizetni. Ismert, hogy a Zsolnayból a Ledinába átcsalt dolgozók pert veszítettek volt munkaadójuk ellen, mivel azonnali felmondásuk jogtalan volt, s emiatt egyhavi bérüknek megfelelő kártérítést kell fizessenek. A bérgarancia alap azonban erre a dolgozói kötelezettségre már nem nyújthat fedezetet.

Csaknem kétmilliárdot ad a kormány a határon túli sajtóra

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ebből 950 millió forintot azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak.
Szerda este megjelent a Magyar Közlöny, melyben az áll, hogy a kormány egyetért a Kárpát-medencei magyar nyelvű média működésének támogatásával, ezért támogatást nyújt, méghozzá 1,9 milliárd forintot – vette észre a hvg.hu. A pénzt a Bethlen Gábor Alapon keresztül juttatják el, a felét – 950 millió forintot – azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak. A kedvezményezett az Erdélyi Médiatér Egyesület. A közlönyből az is kiderül, hogy Pomázi Gyula Zoltán, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára távozik, és Nagy Ádám veszi át a helyét. Pomázi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke lett.