Előfizetés

Ultimátumot kapott Orbán

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.03.06. 06:45

Fotó: Lino Mirgeler /
Három pontban fogalmazta meg Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője, mit kell tennie a a magyar miniszterelnöknek ahhoz, hogy a Fidesz–KDNP a pártcsalád tagja maradhasson.
Az Európai Néppárt (EPP) március 20-ikán tanácskozó politikai gyűlésén Orbán Viktor kormányfő lehetőséget kap rá, hogy válaszoljon a politikáját ért bírálatokra, és kifejtse, hajlandó-e teljesíteni a pártcsalád feltételeit. A magyar miniszterelnök hivatalos meghallgatása ugyanakkor lesz, amikor a testület körülbelül 260 résztvevője megvitatja a Fidesz felfüggesztésére, illetve kizárására vonatkozó indítványokat. Ha megvan rá a politikai akarat, a gyűlés még aznap határozhat a magyar tagpárt sorsáról, mondták lapunknak a néppárti döntéshozatalt közelről ismerő források. Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője és Spitzenkandidatja, vagyis jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára, a német Bild című lapnak kifejtette, mit kell tennie Orbán Viktornak ahhoz, hogy a Fidesz a néppárt tagja maradhasson: be kell fejeznie az EU-ellenes megnyilvánulásokat, bocsánatot kell kérnie a néppárt tagjaitól, mert egy hétvégi lapnyilatkozatában “hasznos idiótáknak” nevezte őket, és biztosítania a CEU budapesti működését. Ezek a feltételek szóba kerülhetnek az Európai Néppárt parlamenti csoportjának szerda délelőtti ülésén, amelyen Gunnar Hökmark svéd EP-képviselő fel kívánja vetni a magyarországi poszterkampányt és következményeit. A frakciónak nincs döntési joga a kizárás vagy felfüggesztés ügyében. A Fidesz eltávolítását kezdeményező vallon kereszténydemokraták egyik vezető politikusa kedden azt nyilatkozta, hogy kilépnek a néppártból, ha a magyarok bent maradnak. Párttársa ennek ellentmondott, leszögezve, hogy Orbán Viktornak kell távoznia. Az EPP-n belüli konfliktus súlyosságáról árulkodik, hogy csak Magyarország és az Egyesült Királyság éktelenedik fekete foltként azon a térképen, amely Manfred Weber európai kampánykörútjának az állomásait ábrázolja. A Népszava birtokába került szórólap szemlélteti, hogy a politikus mely tagállamokat kereste már fel, és hová készül a május végi európai parlamenti választásokig. 
A plakát szerint Weber eddig 12 országban járt, és kilenc másikba készül a hátralévő időben, bár a környezete hangsúlyozza, hogy a programja még változni fog. Úti céljai között például még nem szerepel Finnország, Horvátország, Litvánia, Luxemburg és Svédország sem. A körút hátralévő állomásait sárga színnel jelzi a térkép, csak az EU-ból távozó Egyesült Királyság és Magyarország feketéllik rajta, ami azt jelenti, hogy a néppárti Spitzenkandidat ezt a két országot nem tervezi felkeresni.

Kigyulladt egy idősek otthona Noszvajon, 65 embert kimenekítettek

MTI
Publikálás dátuma
2019.03.06. 06:26
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Tűz ütött ki egy noszvaji idősotthonban kedd éjjel – közölte az MTI-vel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
A Heves megyei település külterületén lévő háromszáz négyzetméteres épület teljes tetőszerkezete lángra kapott. Az otthonban dolgozók már az egységek kiérkezése előtt megkezdték az ott élők kimentését, amelyet a tűzoltók fejeztek be. A Heves megyei katasztrófavédelmi szóvivő később arról számolt be, hogy a hajnali 2 óra után befutott riasztást követően Egerből, Mezőkövesdről, Füzesabonyból és Pétervásáráról öt járművel több mint húsz tűzoltó érkezett a helyszínre. Ők a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett nyolc vízsugárral, bő két óra alatt fékezték meg a lángokat. Az oltást követő utómunkák még jelenleg is tartanak – tette hozzá. Nagy Csaba jelezte, hogy az időközben pontosított adatok szerint a létesítményből 65 embert kellett kimenekíteni. Égési sérülést és füstmérgezést senki sem szenvedett, öt lakót kisebb felszíni hámsérülésekkel vittek kórházba a mentők. A szóvivő tájékoztatása szerint az eddig ismeretlen okból keletkezett tűz a mintegy 500 négyzetméter alapterületű épületnek csak egy részét érintette, ezek a helyiségek azonban lakhatatlanná váltak. Az utómunkák befejezését követően helyszíni szemlét tartanak és tűzvizsgálati eljárás indul az okok felderítésére.

Folytatódik a nyugodt, napos, enyhe idő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.06. 06:21
Illusztráció/AFP fotó
Az egész országban napos, derült időre számíthatunk, csak kevés helyen várható felhősödés.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: nagyrészt napos időre számíthatunk, a nyugat felől vastagodó fátyolfelhőzet csak szűri a napsütést, illetve helyenként megnövekszik a gomolyfelhőzet. Csapadék nem várható. A többfelé élénk déli szél az Észak-Dunántúlon megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között várható. Késő estére 3, 10 fokra hűl le a levegő.