Bank;

Ajtót nyitunk a kémeknek

Nettó hazaárulásnak tartja a Putyin bankjaként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank beengedését Magyarországra Ungváry Krisztián. A történész szerint a pénzintézet vezetőinek nagy része alighanem fedett hírszerző.

Tejesen nyilvánvaló, hogy az egykor a KGST bankjaként működő, majd újraaktivált Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) az orosz titkosszolgálat egyik rezidentúrája (vagyis az orosz kémhálózat része – a szerk.) Az pedig, hogy ez a bank Budapestre teszi át a székhelyét és gyakorlatilag minden magyar ellenőrzés és szabályozás nélkül működhet, a nemzetbiztonságot súlyosan veszélyeztető ügy. A többi között erről beszélt lapunknak Ungváry Krisztián történész azután, hogy beszámoltunk róla: kalandfilmbe illő élete volt az IIB élére delegált Nyikolaj Koszov szüleinek, akik évtizedeken át az orosz titkosszolgálat elitjébe tartoztak. Édesanyja, Jelena Koszova részt vett az amerikai atomtitok ellopásában. Apja, az idősebb Nyikolaj Koszov 1956 után Budapesten a levert forradalommal kapcsolatos nyugati reakciókat gyűjtötte, a 70-es évek közepétől pedig a KGB hivatalos magyarországi képviselője volt. Ebben a minőségében a Belügyminisztérium épületében volt az irodája.

Ungváry Krisztián elmondta, hogy a konkrét ügyet ugyan nem kutatta, de ismerve ennek a rendszernek a működését egyértelmű, hogy a bank vezetőinek, illetve munkatársainak jelentős része alighanem fedett hírszerző, s „ezen nincs mit szépíteni”. Ahhoz persze, hogy ezt bizonyítani lehessen, be kellene jutni az orosz titkosszolgálati irattárba és le kellene fényképezni ifjabb Nyikolaj Koszov személyi dossziéját, amit nyilván nehezen lehetne kivitelezni. Ugyanakkor elég sok tényfeltáró cikk jelent meg az utóbbi időben arról, hogy az orosz hírszerzés hogyan működik. Ennek a banknak a tevékenysége a sajtóból többé kevésbé ismert, ezek után körülbelül annyira nehéz összerakni a képet, mint Mészáros Lőrinc közbeszerzéseinél és gazdagodásánál.

– Oroszország nem a NATO tagja, és mindent megtesz azért, hogy a NATO-t, illetve az Európai Uniót bomlassza. Moszkva számára az EU egy ellenséges politikai szövetség, és számtalan eset van az utóbbi időben arra, amikor aktívan az unió ellen léptek fel, választásokat befolyásoltak, sőt, gyilkosságokra is volt példa – fejtette ki a történész, aki szerint ezek után arra a kérdésre is egyértelmű a válasz, hogy az IIB Budapestre költözése veszélyezteti-e a magyar nemzetbiztonságot.

Ungváry Krisztián kizártnak tarja, hogy a kormány ezeket a körülményeket ne mérlegelte volna, amikor döntött a Nemzetközi Beruházási Bank beengedéséről: „Sok mindent el lehet képzelni a Fideszről és Orbán Viktorról, de azt semmiképp sem gondolnám, hogy buta emberekről van szó”. Ez a történet inkább azzal függ össze, hogy a magyar politikai vezetés nem veszi komolyan az európai unós és NATO-tagságunkból adódó szövetségesi kötelmeket. Ezek után fogalmazhatok úgy is, hogy az orosz bank beengedése nettó hazaárulás - fogalmazott Ungváry Krisztián.

A hamarosan Budapestre költöző ifjabb Nyikolaj Koszov most 42 esztendős, Pável nevű fia is bankár. Pályáját egy ideig az apja egyengette: nála dolgozott a Vnyesekonombankban. Később a Vnyestorgbankban kapott vezető állást – hozzá tartozott az építkezések finanszírozása, s orosz sajtóértesülések szerint ebben az időszakban több botrányos ügyben is felbukkant a neve. Ezután az iparvállalatok finanszírozására szakosodott Promszvjázbank következett, majd egy évvel ezelőtt a mezőgazdasági tevékenységet támogató, állami Roszagrolízing élén landolt.

A család életmódjáról sokat elárul, hogy Mickey Rourke és Mariah Carey is emelte Pável Koszov 2010-es, „velencei stílusban” megrendezett esküvőjének fényét. A műsorban fellépett Tatjána Navka olimpiai és kétszeres világbajnok jégtáncos, aki később Vlagyimir Putyin elnök sajtótitkárához és egyik legfontosabb bizalmasához, Dmitrij Peszkovhoz ment feleségül. Nyugodtan kijelenthető tehát, hogy a Koszov família a múltban a szovjet, ma pedig az orosz elit felső köreihez tartozik.

Kísért az egykori KGST szellemeA Nemzetközi Beruházási Bankban kilenc, korábban a szovjet tömbhöz tartozó országnak van tulajdonrésze. Ezek: Bulgária, Csehország, Kuba, Magyarország, Mongólia, Oroszország, Románia, Szlovákia és Vietnam. Az IIB 1,3 milliárd eurós tőkéje alapján nem tartozik a jelentős nemzetközi fejlesztési bankok közé. Magyarország 2000-ben, Orbán Viktor első kormánya idején kilépett, majd 2015-ben, Orbán Viktor harmadik kormányzása alatt visszatért a pénzintézetbe.