Bunge Zrt.;korrupció;

2019-03-13 11:14:00

Két évet kapott felfüggesztve az amerikai kitiltási botrány főszereplője

Egy kétmilliárdos étolaj-korrupcióval kezdődött az egész történet.

Két év börtönbüntetésre ítélte három évre felfüggesztve a Fővárosi Törvényszék Tábor Viktort, aki az ügyészség szerint a saját szakállára ám egy Fidesz-közeli cég nevével próbálta rávenni egy közvetítőn keresztül az amerikai tulajdonú Bunge Zrt.-t, hogy kétmilliárd forint kenőpénzt fizessen.

Tábor akciója nyomán alakult ki 2014 októberére az a helyzet, hogy az Amerikai Egyesült Államok kitiltott több magyar vezető beosztású magyar hivatalnokot.

Bár Tábor az amerikai cégnek azt állította, hogy a vesztegetési ajánlat a Fidesz-közeli Századvég egyik vezetőjétől érkezett, ám a Polt Péter vezette ügyészség végül arra jutott, hogy az akkor az ANT (Advanced Network Technologies) Kft.-t vezető Tábor Viktor egyedül, saját hasznára tevékenykedett.

A Fővárosi Főügyészség esetleírása szerint az amerikai Bunge 2012 óta alkalmazott egy lobbistát Magyarországon, mivel a magas áfaszint miatt terebélyesedő feketekereskedelem komoly károkat okozott a cégnek.

A lobbista feladata az lett volna, hogy győzze meg a magyar döntéshozókat arról, miszerint a magas áfa tarthatatlan - és folyamatos visszaélésekhez vezet. Ez a lobbista került kapcsolatba Tábor Viktorral, akit arra kért, hogy "egy ismert gazdaságkutató cég" bevonásával segítsen, hogy a Bunge és a kormány stratégiai megállapodást köthessen.

Az ügyészség szerint Tábor azzal tért vissza a lobbistához, hogy kétmilliárd forinttért el tudja intézni, hogy az étolaj áfája 27 százalékról 5 százalékra szelídüljön, illetve a céggel stratégiai partnerségi megállapodást is kötne a kormány. Tábor ezt Heim Péter (a Századvég egyik akkori vezetője) üzeneteként adta elő. A Bunge ezt követően megszakította a kapcsolatot Táborral, majd a cég lobbistája jelezte a "korrupciós igény" az amerikai követségnek és a NAV-nak. Ezután az ajánlatot közvetítő férfit kitiltották az Egyesül Államokból.

Később más, adócsaláshoz is kötődő ügyek miatt 2014 októberében hat meg nem nevezett köztisztviselőt tiltottak ki az Egyesült Államokból, közülük csak Vida Ildikó NAV-elnök neve vált ismertté.

Az ügyben 2014 októberében kezdett vizsgálódni a Nemzeti Nyomozó Iroda, végül az ügyészség 2016-ban Táborral szemben vádat emelt "vesztegetés tárgyában bekövetkezett, vesztegetéssel való üzérkedés miatt. "

Az ügyészség ugyanakkor úgy látta: a Bunge-nak továbbított kétmilliárdos ajánlat valótlan volt, Tábor Viktor teljesen a saját szakállára cselekedett, közte és a századvég vezetéséből időközben távozott Heim között nem volt sem közvetett sem közvetlen kapcsolat.