Két cikk, öt nap, egy lap - akinek a Magyar Nemzet a magyar hangja

Publikálás dátuma
2019.03.13. 10:35
Manfred Weber három feltételt szabott Orbán Viktornak.
Fotó: Szecsődi Balázs /
Nem kellett egy hét sem, hogy a "megalázó egyezkedésből" "konstruktív tárgyalás" legyen.
Bár a kormányfő irodája egyelőre nem kommentálta a találkozó eredményeit, Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője és csúcsjelöltje konstruktívnak nevezte az Orbán Viktorral folytatott budapesti megbeszélését. Ezt az új Magyar Nemzet írta kedd este. A sajtótermék nyugodt hangon ecseteli, Weber továbbra is ragaszkodik három pontos ultimátumához, ennek ellenére az Európai Néppárton belül egyeztetnek tovább a Fidesszel a nyitva maradt kérdésekről.
Mindez kevesebb mint egy héttel azután jelent meg a kormánypártok szócsöveként működő ex-Magyar Időkben, hogy annak hasábjain egy névtelen szerző gyújtó hangú szövegben követelte, lépjen ki a Fidesz az EPP-ből, és kössön "új szövetséget" az európai szélsőjobboldallal. Fejezze be a Fidesz a "megalázó egyezkedést", írták akkor. A Néppárt nem nemzeti, nem keresztény, a Néppárt a "beteg liberalizmus kiszolgálója", Soros "lázálmát kívánja megvalósítani", riogattak. Juncker "egy mentálisan és morálisan is válságban lévő báb", Orbán "most nem árulhatja el" Európát.
Szerző

Orbán Viktor személyesen mozgósít a március 15-ei ünnepségre

Publikálás dátuma
2019.03.13. 09:54

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A magyar miniszterelnök meleg szívvel protezsálja lengyel szövetségesét, Mateusz Morawieckit.
Itt kopogtat az ajtón március 15-e, nemzeti ünnepünk napja, a magyar szabadság napja, amelyben azokra a hősökre emlékezünk, akik, ha kellett, mindenüket, sőt az életüket is odaadták a magyar szabadságért” – mondja Orbán Viktor a Facebook-oldalán közzétett videóban, azt üzenve: „kérjük jöjjenek el, ünnepeljünk együtt”. A videóban Mateusz Morawiecki áll a magyar miniszterelnök mellett, akiről Orbán megjegyzi: abban a megtiszteltetésben van részünk, hogy eljön majd az ünnepségre, hogy „saját szavaival köszöntse” Budapesten az egybegyűlteket. A videóban Morawiecki is megszólal, a lengyel–magyar barátságról beszél.  
Szerző

Kormánypártok ellenzékben: bukszus és trükközés Szombathelyen

Publikálás dátuma
2019.03.13. 09:45
A többségbe került ellenzéki politikusok arra számítanak, a Fidesz-KDNP mindent megtesz majd, hogy akadályozza a munkát
Fotó: Dr. Nemény András Facebook-oldala
Közgyűlésdömpinggel próbálja ellehetetleníteni a fideszes polgármester a testületben többségbe került ellenzéket, amely a választásokig hátralévő időszakban megmutatná, milyen várost képzel el.
- A közgyűlés ülésének időtartama a megkezdésétől számított 12 óránál tovább nem tarthat. Tekintettel arra, hogy Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése 2019. február 28. napjára összehívott ülése ezen időtartam alatt munkáját nem fejezte be, ezért az ülés folytatásának időpontját az ülés bezárásával egyidejűleg 2019. március 13. napja 9.00 órában határoztam meg – olvasható a város portálján Puskás Tivadar polgármester közleménye. A fideszes városvezető arról diszkréten hallgatott, a kormánypárti városatyák hogyan próbálták meg ellehetetleníteni a közgyűlés munkáját két hete csütörtökön. Egyebek mellett szobanövényekkel torlaszolták el az ülésterem bejáratát, s végeláthatatlan felszólalásokkal húzták az időt. Mindez azután történt, hogy a kormánypártiak elveszítették közgyűlési többségüket, mert ellenséget faragtak Molnár Miklós alpolgármesterből, aki a januári testületi ülésen támogatta az ellenzéki javaslatot a rabszolgatörvény helyi elutasításáról. A Fidesz-KDNP-s politikusok ezek után le akarták váltani a civil szervezetet képviselő Molnárt, ám az ellenzék nem szavazta meg az előterjesztést, sőt a Pro Savaria városatyájával többségbe is került. Molnártól a polgármester azóta elvette jogköreit, fizetését és titkárnőjét, a városvezetés számára pedig így csak az obstrukció maradt. - Ez a hét is erről szól majd – felelte lapunk megkeresésére Nemény András, a helyi ellenzéki összefogás, az Éljen Szombathely! polgármester-jelöltje, aki kicsinyes bosszúnak nevezte a Molnárral történteket. – Puskás Tivadar szerdára a múltkori közgyűlés folytatását hívta össze, csütörtökre pedig rendkívüli testületi ülést, vélhetően abban bízva, nem leszünk elegen az ellenzéki oldalon, s így újratárgyalhat olyan témákat, melyekről a múltkor neki nem tetsző módon döntöttünk. A bukszustorlasz ellenére ugyanis a többségbe került ellenzék jó néhány, korábban a kormánypárti többség által lesöpört javaslatot szavazott meg február utolsó napján. Egyebek mellett a szervezeti és működési szabályzat módosítását, a városi újság újraindítását, a közvilágítási rendszer felújításának felülvizsgálatát, a bérlakások 40 milliós felújítását – a kormánypárti reakció szerint biztos migránsokat akarnak betelepíteni a felújított lakásokba –, több mint 800 önkormányzati dolgozó egyszeri cafetériáját, vagy éppen a helyi tévé vezetőjének leváltását. Utóbbi ügyben a fideszesek kommunista tempójú leszámolásról beszéltek, a tévé dolgozói pedig petíciót írtak.  - Azt hangsúlyozták, milyen jó szakember a korábbi vezető – folytatta Nemény András -, amit nem is vitatunk, s maradhat is a cégnél, csak éppen nem első emberként, ugyanis nem tudott ellenállni a városházi nyomásnak, s így sérült a hiteles tájékoztatás. Az Átlátszó cikke szerint egyébként nem marad saját médium nélkül a Fidesz-KDNP sem: a polgármesteri kabinetiroda sajtósának felesége tulajdonában lévő cég ugyanis Szombathelyi Hírlap nevű hetilap kiadására kért engedélyt.
Nemény András szerint az is jellemző, hogy az ellenzéki javaslatok közül többet, például a cafetériát vagy a bérlakás-felújítást azóta a Fidesz-KDNP is támogatja. Vélhetően félnek a közhangulattól, a városban ugyanis pontosan látják az emberek, mire megy ki a játék, s szánalmasnak tartják ezt a cirkuszt - fogalmazott. Az Éljen Szombathely! polgármester-jelöltje szerint vélhetően az önkormányzati választásokig hátralévő időszak hasonlóan telik majd, mint az elmúlt két hónap. - Szeretnénk, ha kialakulna valamiféle együttműködés a városvezetéssel, ez ugyanis Szombathely érdeke – jegyezte meg –, de erre kevés az esély. Puskás Tivadar talán még be is látná, de Hende Csaba, a város országgyűlési képviselője, aki kézi vezérléssel irányítja a helyi fideszeseket, úgysem engedi neki - tette hozzá. Az ellenzék mindenesetre a szerdai közgyűlésen komplett-átfogó módosító-javaslatcsomagot nyújt be a költségvetéshez, s új büdzsét fogad el. - Biztos vagyok benne, hogy lesznek olyan módosítóink, amelyeket a fideszesek is megszavaznak majd – állította Nemény András. – Csodákra persze nem lehet számítani, az előttünk álló idő ehhez kevés, de meg tudjuk mutatni, milyen irányt szánunk a városnak. Az önkormányzati cégek vezetéséhez például nincs értelme hozzányúlni, de átvizsgáltatjuk a cégeket, még akkor is, ha a városvezetés mindent megtesz, hogy ellehetetlenítse a munkánkat. Felkészültünk arra, hogy ez egy ilyen fél év lesz. 
Szerző
Témák
Szombathely
Frissítve: 2019.03.13. 10:14