Felsorakoztak a márciusi ifjak a Budakeszi Vadasparkban

Publikálás dátuma
2019.03.13. 11:30

Fotó: Budakeszi Vadaspark
Csapatnyi muflonbárány látott napvilágot a Budakeszi Vadasparkban, ahol már negyven éve láthatóak hazánk egyetlen vadjuhféléjének példányai.
A muflonok kifutójában már öt vidám és kíváncsi bárány is látható. Az újszülöttek az anyai gondoskodásnak, a gondozói felügyeletnek, valamint a jó időnek köszönhetően napról napra erősebbek, fürgébbek és önállóbbak. A muflonbárányok a következő két hónapban anyatejjel táplálkoznak, nyár közepén térnek át a felnőttek rostban gazdag, növényi táplálékára.
Mivel a muflonok kitűnő egyensúlyérzékkel rendelkeznek, a bárányok már fél órával születésük után lábra álltak és követték anyjukat. A kis jövevények szinte azonnal beilleszkedtek a nyájba is: már nemcsak az anyajuhok, hanem a kos és a közösség idősebb tagjainak védelmét is élvezik, akik jellegzetes „füttyentéssel” figyelmeztetik az apróságokat a veszélyre.     
A muflonok eredetileg Korzika sziklás szigetéről származnak, de az európai és magyarországi körülmények között is megtalálták életfeltételeiket. Elsősorban hegyvidékeken, illetve magashegységekben találkozhatunk velük, de elszórt populációi az alföld egyes részein is előfordulnak.
Szerző
Frissítve: 2019.03.13. 20:46

Új irány a gyógyszerfejlesztésben - mikroorganizmusok ezreit fedezték fel az óceánok mélyén

Publikálás dátuma
2019.03.13. 11:11
Illusztráció
Fotó: Christophe Migeon / Biosphoto / AFP
Több mint hétezer új mikrobafajt fedezett fel a világ óceánjaiban Csien Pejjüan vezetésével a Hongkongi Tudományos és Technológiai Egyetem (HKUST) kutatócsoportja.
Az eredményeiket a Nature Communications című tudományos folyóiratban ismertető hongkongi szakemberek szaúd-arábiai, amerikai és ausztrál kollégáikkal együttműködve vizsgálták a Csendes-, az Atlanti- és az Indiai-óceánból begyűjtött vízmintákat - írta az Érdekes Világ. Nyolc év alatt a kutatók 7300 biofilmben élő mikrobafajt, valamint tíz új baktériumtörzset fedeztek fel, megcáfolva azt az elképzelést, hogy a bolygón mindössze 35 ezer tengeri mikrobafaj és 80 baktériumtörzs létezik.
A most felfedezett tengeri fajok közé tartozik az acidobaktérium – erről mostanáig úgy vélték, hogy csak a szárazföldi talajban található meg –, amelyet új antibiotikumok és rákellenes gyógyszerek kifejlesztésénél használnak.
Az új tengeri mikrobiális fajok felfedezése nemcsak az óceáni biológiai sokféleség megértését javította, de segít az életünk megértésében és a betegségek új kezelési módszereinek felkutatásában is – mondta a kutatás vezetője.
Szerző
Frissítve: 2019.03.13. 20:37

Idegen feketególya-pár költözött Tóbiás és Sára gemenci fészkébe

Publikálás dátuma
2019.03.12. 17:00

Fotó: Gemenc Zrt.
Új feketególya-pár foglalta el kedden azt a bekamerázott fészket a Gemencben, ahol eddig a legidősebb ismert fekete gólya fészkelt párjával - közölte a Gemenc Zrt. az MTI-vel.
Tájékoztatásuk szerint a fészekhez még március 7-én érkezett egy fiatal hím gólya, kedd reggel pedig megérkezett a tojó is. A pár azonnal nekilátott a fészek rendbetételének, a szakemberek bíznak benne, hogy idén is sikeres költési időszakot kísérhetnek figyelemmel.
A Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közös projektjének köszönhetően már hatodik éve folyik tudományos megfigyelés Európa legnagyobb ártéri erdejében. A fészekben a kezdetek óta egy pár - Tóbiás és Sára - költött, de keddtől új korszak veszi kezdetét - írták.
A fészket évekig birtokolta Tóbiás és Sára, őket továbbra is várják az erdészek, ornitológusok, a nemzeti park munkatársai és a több ezres rajongótábor. Felmerült az a lehetőség is, hogy Tóbiás elvesztette a fióka kora óta viselt azonosító gyűrűjét, de a tapasztalt megfigyelők csőrének jellegzetes alakja alapján is azonosítani tudják az egyik legöregebb ismert, vadon élő fekete gólyát. Bár Tóbiás megérkezésére kevés esélyt látnak a szakemberek, ha mégis megtörténne, ritkán látható harc kezdődne a fészekben - írta a Sokszínű Vidék.
A Gemenc Zrt. szerint a webkamerás megfigyelés nemcsak a szakembereknek nyújt fontos információkat, hanem az erdőgazdaság és az együttműködő partnerek természetvédelmi szemléletformálásában is sokat segít. Minden évben több százezer alkalommal tekintették meg az érdeklődők a Gemenc Zrt. honlapján a fészekkamera felvételeit. Az ország különböző pontjain, de a Felvidéken is vannak olyan iskolai osztályok, amelyek rendszeresen figyelik a gólyapár életét és a fiókák fejlődését. 
A felvételeket követő érdeklődők, szakemberek, kutatók csak szemlélői a költés sikerességének vagy sikertelenségének. Ezek az események hozzátartoznak a természet rendjéhez, melybe nem célja beavatkozni a Gemenc Zrt.-nek. Éppen ezért nem tervezték azt sem, hogy a madarak megérkezése előtt helyreállítsák a fészket.
Magyarországon mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár a Gemencben. Az ottani populáció a világ legnagyobb sűrűségű feketególya-állománya. A védett faj egyedei fészküket a háborítatlan, természetes vagy természetszerű erdőrészekbe építik idősebb, nagytermetű fákra, amelyeknek a törzse megfelelő magasságban elágazik, vagy amelyeken vastag, közel vízszintes, villásan elágazó oldalág található.
A Gemencben az elmúlt évtizedekben nem változott a fészkelő párok száma. Ez azt jelzi, hogy az élőhely megfelel a faj igényeinek. Az erdőgazdaság a foglalt fészkek köré vont védőzónák kijelölésével, az erdészeti tevékenységek időszakos átszervezésével, a turista túraútvonalak áthelyezésével segíti a madarak nyugalmát a költési időszakban.
Szerző
Frissítve: 2019.03.12. 17:04