Hatvan tankerületből négyben született sztrájkmegállapodás

Publikálás dátuma
2019.03.13 11:47

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a tankerületek megsértik az együttműködési kötelezettséget.
A szakszervezethez érkezett információk alapján 60 tankerületből mindössze 4-ben született megállapodás a március 14-én rendezendő szolidaritási sztrájk körülményeiből – olvasható a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerdai nyílt levelében, amit a tankerületi központok igazgatóinak címeztek. A PDSZ nem titkolja, a megállapodások elmaradásának egyik oka, hogy nem rendelkeznek elegendő kapacitással, függetlenített tisztségviselővel ahhoz, hogy ilyen rövid időn belül 100-nál több helyen egyszerre megjelenjen. Mint arra a szakszervezet korábban már felhívta a figyelmet, március 5-én összehangolt válasz érkezett az állami iskolafenntartótól, amelyben március 7-re hívták ugyanarra az időpontra szinte minden tankerületbe és szakképzési centrumba a PDSZ tisztségviselőit, hogy a sztrájk feltételeiről egyeztessenek. A szakszervezet szerint ez már önmagában feltételezi az együttműködési kötelezettség megsértését.
„Ami ez után következett, az még inkább elfogadhatatlan és zavaros számunkra”
– írták, a következő kérdéseket intézve a tankerületi és centrumigazgatókhoz:
  • Miképpen lehetséges az, hogy az elvileg önálló munkáltatók az egyeztetésre ugyanazt az időpontit jelölik meg az egész országban?
  • Miért van az, hogy onnan is felkérést kaptak tárgyalásra, ahonnan előzőleg már pozitív válasz érkezett?
  • Miért lehetséges az, hogy csak ott születhettek aláírt megállapodások, ahová az elsők között sikerült eljutnia a PDSZ-nek?
  • Mi a magyarázata annak, hogy azok a tankerületi igazgatók, akik írásban vagy szóban március 7-én ígéretet tettek az aláírásra, a következő napokban vagy nem voltak elérhetők, vagy ha létrejött a találkozó, ígéretük ellenére mégsem írták alá a megállapodásokat?
A szakszervezet jelezte: a következő napokban mérlegelni fogják, hogy milyen jogorvoslati lehetőséggel élhetnek az üggyel kapcsolatban.

Egy német kabaré szerint a Fideszt három érv tartja a Néppártban: Audi, BMW, Mercedes

Publikálás dátuma
2019.03.23 17:51
A Mercedes-gyár belülről. Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Orbán kormánya egy percig sem maradhatna életben uniós lóvé nélkül: ha szuverenitást akarnak, akkor jöjjenek ki a saját pénzükből - üzent a német köztévé kabaréműsora.
Több mint öt percet foglalkozott Orbán Viktorral a német közszolgálati adó, a ZDF politikai kabaréműsorának péntek esti adása. A Heute show az Európai Néppárt és a Fidesz konfliktusát és annak átmeneti feloldását magyarázta meg – írja a 444.hu. Mint a konfliktus forrásai, Oliver Welke műsorában szóba kerültek a Soros-Juncker plakátok, amik a műsor szerint színtisztán antiszemiták. Plusz szemtelen hazugságok az Európai Unióról. 
"Egyébként Orbán korrupt kormánya egy percig sem tudna életben maradni az EU lóvéja nélkül. Ezért cserébe mondjuk néhány menekültet átvállalhatna"
- tette hozzá Welke. Majd idézték Orbánt, hogy „szuverének akarunk maradni”, mire Weike visszaüzent: 
"akkor maradjatok magatok, jó lenne ha megtanulnátok, hogy lehetne külföldi pénz nélkül kijönni."
A műsorban azzal is elviccelődnek, hogy a kormány még a túlóratörvényt is bevezette. 
"Így működik a populizmus: a hülyék kimennek az utcára, hogy nem akarunk gazdasági bevándorlókat, erre mondja a kormány, hogy jó ötlet, akkor ti fogtok 400 órával többet dolgozni" - jegyezték meg.

A neonáci tüntetést Soros szervezte - Trump begőzölt támogatójával akarja naggyá tenni a kormány a családokat

Publikálás dátuma
2019.03.23 17:24

Fotó: AFP/ MANDEL NGAN
Több ominózus díszvendége is volt annak a "Makig Families Great Again!" (Tegyük újra naggyá a családokat!) elnevezésű rendezvénynek, amit március közepén tartottak Magyarország Washingtoni nagykövetségén, írja a 444.hu.
Egyrészt megjelent Donald Trump volt biztonságpolitikai tanácsadója, a Magyarországon korábban körözés alatt álló, kétes előéletű, magyar származású Sebastian Gorka. Másrészt ott volt Trump tanácsadója, Kathryn Talento, abortuszellenes aktivista, aki szerint a hormonális fogamzásgátlók úgy működnek, hogy a már megfogant magzatot kilökik a szervezetből, anélkül, hogy a nő tudna róla, hogy terhes volt.
És a "családvédő csapatot" erősítette egy republikánus képviselő is. Akit kilenc testvére annyira utál, hogy a tavaly őszi kongresszusi választásokon 9 testvére inkább a demokrata ellenfele kampányfilmjeiben szerepelt.
De ez csak a Gosar-jéghegy csúcsa, a mélyben sokkal durvább dolgok rejtőznek. Például:
  • Gosar bojkottálta Ferenc pápa kongresszusi beszédét, tiltakozásul amiatt, hogy a pápa hisz a klímaváltozásban, ami szerinte csak áltudományos humbug.
  • A republikánus állította, hogy a charlottesville-i neonáci tüntetést az amerikai baloldal és Soros szervezte, hogy lejárassák Trumpot.