Hatvan tankerületből négyben született sztrájkmegállapodás

Publikálás dátuma
2019.03.13. 11:47

Fotó: Vajda József / Népszava
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a tankerületek megsértik az együttműködési kötelezettséget.
A szakszervezethez érkezett információk alapján 60 tankerületből mindössze 4-ben született megállapodás a március 14-én rendezendő szolidaritási sztrájk körülményeiből – olvasható a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerdai nyílt levelében, amit a tankerületi központok igazgatóinak címeztek. A PDSZ nem titkolja, a megállapodások elmaradásának egyik oka, hogy nem rendelkeznek elegendő kapacitással, függetlenített tisztségviselővel ahhoz, hogy ilyen rövid időn belül 100-nál több helyen egyszerre megjelenjen. Mint arra a szakszervezet korábban már felhívta a figyelmet, március 5-én összehangolt válasz érkezett az állami iskolafenntartótól, amelyben március 7-re hívták ugyanarra az időpontra szinte minden tankerületbe és szakképzési centrumba a PDSZ tisztségviselőit, hogy a sztrájk feltételeiről egyeztessenek. A szakszervezet szerint ez már önmagában feltételezi az együttműködési kötelezettség megsértését.
„Ami ez után következett, az még inkább elfogadhatatlan és zavaros számunkra”

– írták, a következő kérdéseket intézve a tankerületi és centrumigazgatókhoz:
  • Miképpen lehetséges az, hogy az elvileg önálló munkáltatók az egyeztetésre ugyanazt az időpontit jelölik meg az egész országban?
  • Miért van az, hogy onnan is felkérést kaptak tárgyalásra, ahonnan előzőleg már pozitív válasz érkezett?
  • Miért lehetséges az, hogy csak ott születhettek aláírt megállapodások, ahová az elsők között sikerült eljutnia a PDSZ-nek?
  • Mi a magyarázata annak, hogy azok a tankerületi igazgatók, akik írásban vagy szóban március 7-én ígéretet tettek az aláírásra, a következő napokban vagy nem voltak elérhetők, vagy ha létrejött a találkozó, ígéretük ellenére mégsem írták alá a megállapodásokat?
A szakszervezet jelezte: a következő napokban mérlegelni fogják, hogy milyen jogorvoslati lehetőséggel élhetnek az üggyel kapcsolatban.
Szerző
Témák
PDSZ sztrájk

Házhoz ment a pofonért a kormány: világhírű mémet tettek plakátra

Publikálás dátuma
2019.03.13. 11:42

Fotó: Shutterstock
Az önmagát kiparodizáló plakát a családvédelmi terv kormányrendeletben kihirdetett részleteit hivatott beharangozni.
Ismét nagyot alkotott a kormány kommunikációs stábja. Szerda reggel tűnt fel Zuglóban egy kormányplakát, a Néppárt kérésére sebtiben eltávolított sorosozó-junckerező sorozat utódjaként. "Babaváró támogatást kapnak a fiatal házasok" - állítja a reklám, és ezt két fiatal képével illusztrálja.
Csakhogy a boldog házasság illusztrálásához választott két fiatal képe egy az elcsábulással és csalfasággal ironizáló, az egész világon ismert internetes mémsorozat főszereplője.

A mémek alapja a következő kép: a kormányplakáton együtt mosolygó pár az utcán sétál kézen fogva (még a ruhájuk is ugyanaz), ám a férfi nagyon határozottan egy másik nőt bámul, párja elképedt tekintetétől kísérve. A szereplőkre aztán feliratokat szokás ráilleszteni, például a férfi lehet a magyar fiatal, a kék ruhás nő (a partnere) a Családvédelmi Akcióterv, a piros ruhás csábító pedig a kivándorlás Londonba. Egy példa:

Családvédelmi akcióterv a Magyar Közlönyben

Az önmagát nevetségessé tevő plakát egyébként a családvédelmi terv kormányrendeletben kihirdetett részleteit hivatott beharangozni. Ugyanis megjelentek a Magyar Közlönyben a családvédelmi akcióterv várva várt részletei, mint arra Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán felhívta a figyelmet. A kormányrendeletből az derül ki többek közt, hogy ha valaki visszafizeti a csokot, akkor később még egyszer felveheti, illetve hogy előírják a támogatással szerzett gépkocsik fellogózását. A kormányhatározat szerint 20 ezerrel emelik a bölcsődei férőhelyek számát.
A legalább négy gyereket szülő, illetve örökbefogadó és felnevelő nők szja mentességét törvényben kell majd szabályozni, amire az őszi ülésszakban kerülhet sor - közölte Novák az MTI-vel, hozzátéve, az élethosszig tart, a munkával megszerzett jövedelemre vonatkozik, és megmarad mellette a családi adókedvezmény rendszere is. A nagyszülői gyed esetében a nagyszülő korábbi jövedelme lesz az irányadó a gyed összegének kiszámításánál, viszont a szülőnek kell jogosultnak lennie a gyed-re - mondta az államtitkár. Egy nagyszülő több gyerekének több unokája után többszörösen is igénybe veheti a gyedet, ugyanakkor nem lehet párhuzamosan otthon a nagymama és a nagypapa is két különböző unokával. (Vélhetően a kormányban úgy képzelik el a helyzetet, hogy míg a nagymama a túlórázó szülők gyerekeit neveli, addig a nagypapa is félredobja nyugdíját, és visszamegy dolgozni.)
Szerző
Frissítve: 2019.03.13. 12:04

Logó kerül a nagycsaládos támogatással szerzett autókra

Publikálás dátuma
2019.03.13. 11:21

Fotó: Jérôme Gorin / AFP/PhotoAlto
Ennek költsége az autókereskedőket terheli.
Megjelent a Magyar Közlönyben a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatásáról szóló kormányrendelet, melyből kiderül: előírják a támogatással szerzett gépkocsik fellogózását – vette észre a hvg.hu. A rendelet alapján az autókereskedőnek az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés megkötésekor a megszerzett megfelelő befogadóképességű (vagyis hétszemélyes) személygépkocsit a már az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján közzétett „Családbarát Magyarország” logóval kell ellátnia, és ennek a költsége is őt terheli. A logót három évig kell a gépkocsin tartani, ezalatt a három év alatt a gépjármű nem alakítható át, és nem is értékesíthető.
Szerző