Összeomlás szélén a XV. kerület, megint leszavazták a költségvetést

Publikálás dátuma
2019.03.13. 17:13

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A városrész független képviselői a Fidesszel szavaztak együtt, így elbukott a büdzsé. Április 1-jétől megszűnhetnek az állami támogatások, és a kerület bizonytalan ideig csak saját bevételeiből gazdálkodhat.
Személyeskedéstől sem mentes, két napig húzódó testületi ülésen másodszorra is leszavazták Budapest XV. kerületének költségvetését a képviselők - számol be róla a hvg.hu. Ha március 18-ig, azaz jövő hétfőig sem sikerül elfogadni a büdzsét, április elsején nem utal a Magyar Államkincstár, és egy 80 ezres városrész marad központi költségvetési támogatás nélkül.
Attól kezdve csak a saját forrásaira támaszkodhatna a kerület, ami még az állami iskolákat is veszélybe sodorhatná.

A portál tudósítása szerint a név szerinti voksoláson a költségvetési javaslatra tízen – köztük Németh Angéla, a tavaly a Fidesz jelöltjét legyőző ellenzéki polgármester – szavaztak igennel, a nem gombot nyomta meg viszont a teljes Fidesz-frakció, és tartózkodott négy független képviselő, köztük a kerület alpolgármestere, Victorné dr. Kovács Judit, a Fideszből ugyancsak kizárt Bitvai Nándor, a korábban szintén a Fidesz színeiben politizáló Merk Péter, valamint Móricz Eszter.

A kerület február 27-én egyszer már nekifutott a költségvetés elfogadásának, akkor szintén 10 igen, hét nem és négy tartózkodás mellett maradt el a megállapodás. Akkor Németh Angéla baloldali polgármester bizalomvesztés miatt azonnali hatállyal megvonta Victorné Kovács Judit alpolgármester minden feladat- és hatáskörét, valamint aláírási jogkörét.
Victorné ugyanis tartózkodott, pedig korábban még együtt nyújtották be a költségvetést.

A büdzsé vitájában a fideszes Lehoczki Ádám azzal érvelt, hogy az első próbálkozásnál a felesleges költségek miatt szavaztak nemmel. Panaszt tettek amiatt is, hogy tíz módosító indítványt is benyújtottak, de egyikről sem szavaztak az ülésen. Németh Angéla polgármester szerint azonban ezeket mind a határidő után adták be, viszont
a megegyezés érdekében arra is ígéretet tett, hogy ennek ellenére beírnák a javaslatokat a költségvetésbe.

Pintér Gábor (Fidesz) a vitán hozzátette, a módosításaikban útfelújítások, térfelújítások, bérfejlesztési alap is volt, valamint több mint fél tucat szerződés felmondása is szerepelt benne, amiket nem tartottak szükségesnek. „Ez a költségvetés nem jó és nem szolgálja a kerület érdekét” – tette hozzá. A független és szintén nemmel szavazó Bitvai Nándor is azt hozta fel, hogy a költségvetésben
több olyan szervezetet, egyesületet támogatnak, amelyek részt vettek a polgármester kampányában, példaként egy fúvószenekart említett.

A városrész honlapjának beszámolója szerint az újabb eredménytelen voksoláskor Lamperth Mónika jegyző ismét felhívta a figyelmet arra, hogy ha a március 18-i határnapig nem sikerül elfogadni a költségvetést, a kerületre egy hosszú és bonyolult jogi procedúra vár, amely mentén első lépésben április 1-jétől megszűnhetnek az állami támogatások, és a városrész bizonytalan ideig csak saját bevételeiből gazdálkodhat.

Egyelőre nem találtak precedenst arra, mi várhat pontosan ilyen esetben a kerületre, ám
egy hasonló helyzetben lévő kistelepülés 2018-ban majdnem egy teljes éven át kényszerült csak saját pénzéből gazdálkodni.

Ez pedig a XV. kerület esetében azt jelenthetné, hogy egy nagyon szoros költségvetéssel a kötelező feladatok ellátása (óvodák, bölcsődék működtetése) talán biztosítható lehet, ám az önként vállalt feladatokra, így a kulturális, a civil és a sportszervezetek támogatására, a fizetések előírt emelésére, a fejlesztésekre már biztosan nem jut pénz.

Hajdu László országgyűlési képviselő, aki a kerületet több cikluson át irányította, és a DK színeiben indulva tavaly áprilisban legyőzte a Fidesz helyi jelöltjét, felszólalásában arra figyelmeztette a képviselőket, hogy elfogadott költségvetés nélkül az önkormányzati intézmények, cégek megbénulhatnak, bizonytalanná válhat a minimálbér és a szakmunkás garantált bér előírt emelése, ahogyan az egyébként államosított iskolák sorsa is, hiszen ezek működését például a kerület 2 milliárd forinttal támogatta. A portál szerint egyébként a  politikus egy nyilvános Facebook-kommentjében később egyébként azt írta:
a Fidesz-frakcióban „megmondták, ha a jegyzőt Németh Angéla nem rúgja ki, akkor nem lesz költségvetése a kerületnek”.

A hírek szerint a képviselők a határidő utolsó napján, március 18-án még egyszer nekifutnak a szavazásnak.
Szerző
Frissítve: 2019.03.13. 17:23

Félsztrájk: a szociális ágazattal kiegyezett a kormány, a másik kettő odacsap

Publikálás dátuma
2019.03.13. 17:08
2015-ben indult akció a Facebook-on, ahol az ágazatban dolgozók publikálták megalázóan alacsony fizetésüket
Kollektív szerződést és ütemezett béremelést ígér a humántárca a szociális munkásoknak.
A sztrájkkészültség megmarad a szociális területen, de nem tartják meg a március 14-ére, csütörtökre meghirdetett munkabeszüntetést – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális államtitkárságának vezetőivel tartott mai tárgyalás után a szakszervezeti oldal. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) lapunkat arról tájékoztatta, hogy a legtöbb követelésben közel kerültek a megoldáshoz a minisztérium képviselőivel. Ezek közül a legfontosabb, hogy az Emmi vállalta: április 30-ig javaslatot tesz le a kormány asztalára, ami megteremti a jogalapot a szociális ágazat kollektív szerződésének megkötésére. Hosszú ideje a szociális munkások keresik a legkevesebbet a hazai foglalkoztatottak között, ezért a tárca vezetői is jogosnak tartják a munkavállalók béremelési követelését. Megállapodás született arról is a mai egyeztetésen: egy többéves bérfelzárkóztatási programról folytatják a tárgyalásokat, hogy június 30-ra a kormány elé lehessen vinni a javaslatot. Ezeknek a kormányzati ígéreteknek a fényében a sztrájktárgyaláson résztvevő Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, valamint az MKKSZ mellett a sztrájkot meghirdető Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) vezetői úgy döntöttek, a tárca által vállalt határidőkig nem szüntetik meg a sztrájkkészültséget, de felfüggesztik a munkabeszüntetés megtartását. A lépés nem érinti az MKKSZ által másik két területen, az önkormányzati igazgatásban és központi igazgatásban dolgozók körében szintén március 14-re, csütörtökre meghirdetett sztrájkot, azt jogszerűen megtartják a felhíváshoz csatlakozott munkahelyeken. 
Frissítve: 2019.03.13. 17:09

MSZP: Weber is tudja, vannak itt súlyosabb problémák is, mint a plakátkampány

Publikálás dátuma
2019.03.13. 16:34
Itt nem járt Weber, maradhatott a plakát.
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A szocialista párt frakcióvezető-helyettese, Harangozó Tamás észak-koreai módszernek titulálta, hogy a Soros-Juncker-plakátok csak onnan tűntek el, amerre Manfred Weber járt.
Harangozó Tamás szerint többről kellett volna szólnia Manfred Weber budapesti látogatásának, mint a lejárató plakátkampány, ugyanis Magyarországon súlyosabb problémák is vannak. Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerdán arról is beszélt: a Néppárt szerint nem a Soros-, hanem a Putyin-terv ellen kell megvédeni Európát. Az ellenzéki politikus az MTI által is idézett budapesti sajtótájékoztatóján közölte, keveset tudni az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjének és csúcsjelöltjének keddi látogatásáról, a Soros-Juncker-plakátok ugyan eltűntek, de csak onnan, amerre Manfred Weber járt.
Ez egymagában mutatja mennyire szánalmas, észak-koreai módszerekkel operálnak Orbánék és mennyire is tartják "hasznos hülyének" magát Webert és az Európai Néppártot.

Rámutatott arra, hogy Orbán Viktor nem kért bocsánatot a lejárató kampány miatt és szerinte nem is fog.

A CEU-ügyével kapcsolatban pedig azt mondta: ebben a kérdésben az az Orbán-mondat az irányadó, miszerint nem azt kell figyelni, amit mond, hanem amit csinál. Szerinte
Manfred Weber pontosan tudja, hogy vannak Magyarországon súlyosabb problémák is, mint a lejárató plakátkampány, hiszen megszavazta a magyar jogállamiságról szóló Sargentini-jelentést.

Harangozó Tamás kitért arra, hogy az Európai Parlament (EP) kedden elfogadott egy néppárti képviselő által készített dokumentumot, amely kimondja: Oroszország már nem tekinthető az EU stratégiai partnerének. Elmondta, a jelentést a fideszes képviselők is megszavazták, elítélve ezzel Orbán Viktort és kormányát. Szóvá tette két orosz fegyverkereskedő Egyesült Államok helyett Oroszországnak történő kiadatását, illetve az orosz Nemzetközi Beruházási Bank Budapestre településének lehetővé tételét.
Weber frakciója szerint nem a Soros-, hanem a Putyin-terv ellen kell megvédeni Európát,

összegzett Harangozó, megjegyezve, utóbbi végrehajtója szemmel láthatóan a magyar miniszterelnök.

A szocialista politikus közölte, a magyar embereknek joguk van tudni, hogy Orbán és a Fidesz becsapja őket, nem az európai kereszténydemokrácia védelmére és nem Európa megreformálására, hanem kizárólag saját és idegen politikai, valamint gazdasági hatalmak kiszolgálására kér felhatalmazást az EP-választáson. Az MSZP a "Haza. Szeretet. Európa." című programjával és az EP-listájával ennek az ámokfutásnak akar véget vetni - hangoztatta.

Arra a kérdésre, mit szól hozzá, hogy a legfőbb ügyész kezdeményezte a jobbikos Farkas Gergely mentelmi jogának felfüggesztését, Harangozó Tamás közölte, konkrét ügyet nem kommentálja, mert nem ismeri a részleteket. Ugyanakkor abszurdnak tartotta azt, hogy az elmúlt időszakban Magyarországon ellenzéki képviselő követett volna el választási csalást. Elmondta azt is, a parlamentben egyetlen országgyűlési képviselő ül - Simon Miklós (Fidesz) - , akinek a mentelmi jogát a fideszes többség nem függesztette fel, így megúszott egy büntetőeljárást köztörvényes ügyben.

Reagált a Fidesz

A szocialisták most szavazták meg a Soros-terv újabb pontját - reagált a Fidesz-frakció Harangozó Tamás (MSZP) fenti nyilatkozatára. "Elhisszük, hogy a szocialistáknak nagyon kényelmetlen, ha Brüsszel és Soros bevándorláspárti terveiről van szó. A szocialista Szanyi Tibor Gyurcsányékkal és a többi bevándorláspártival együtt ugyanis pár órája szavazta meg az Európai Parlamentben a Soros-terv újabb pontját, hogy megháromszorozzák a migránsok betelepítését szolgáló pénzügyi alapot." - áll a kormánypárt MTI-hez eljuttatott közleményében.