MSZP: Weber is tudja, vannak itt súlyosabb problémák is, mint a plakátkampány

Publikálás dátuma
2019.03.13. 16:34
Itt nem járt Weber, maradhatott a plakát.
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A szocialista párt frakcióvezető-helyettese, Harangozó Tamás észak-koreai módszernek titulálta, hogy a Soros-Juncker-plakátok csak onnan tűntek el, amerre Manfred Weber járt.
Harangozó Tamás szerint többről kellett volna szólnia Manfred Weber budapesti látogatásának, mint a lejárató plakátkampány, ugyanis Magyarországon súlyosabb problémák is vannak. Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerdán arról is beszélt: a Néppárt szerint nem a Soros-, hanem a Putyin-terv ellen kell megvédeni Európát. Az ellenzéki politikus az MTI által is idézett budapesti sajtótájékoztatóján közölte, keveset tudni az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjének és csúcsjelöltjének keddi látogatásáról, a Soros-Juncker-plakátok ugyan eltűntek, de csak onnan, amerre Manfred Weber járt.
Ez egymagában mutatja mennyire szánalmas, észak-koreai módszerekkel operálnak Orbánék és mennyire is tartják "hasznos hülyének" magát Webert és az Európai Néppártot.

Rámutatott arra, hogy Orbán Viktor nem kért bocsánatot a lejárató kampány miatt és szerinte nem is fog.

A CEU-ügyével kapcsolatban pedig azt mondta: ebben a kérdésben az az Orbán-mondat az irányadó, miszerint nem azt kell figyelni, amit mond, hanem amit csinál. Szerinte
Manfred Weber pontosan tudja, hogy vannak Magyarországon súlyosabb problémák is, mint a lejárató plakátkampány, hiszen megszavazta a magyar jogállamiságról szóló Sargentini-jelentést.

Harangozó Tamás kitért arra, hogy az Európai Parlament (EP) kedden elfogadott egy néppárti képviselő által készített dokumentumot, amely kimondja: Oroszország már nem tekinthető az EU stratégiai partnerének. Elmondta, a jelentést a fideszes képviselők is megszavazták, elítélve ezzel Orbán Viktort és kormányát. Szóvá tette két orosz fegyverkereskedő Egyesült Államok helyett Oroszországnak történő kiadatását, illetve az orosz Nemzetközi Beruházási Bank Budapestre településének lehetővé tételét.
Weber frakciója szerint nem a Soros-, hanem a Putyin-terv ellen kell megvédeni Európát,

összegzett Harangozó, megjegyezve, utóbbi végrehajtója szemmel láthatóan a magyar miniszterelnök.

A szocialista politikus közölte, a magyar embereknek joguk van tudni, hogy Orbán és a Fidesz becsapja őket, nem az európai kereszténydemokrácia védelmére és nem Európa megreformálására, hanem kizárólag saját és idegen politikai, valamint gazdasági hatalmak kiszolgálására kér felhatalmazást az EP-választáson. Az MSZP a "Haza. Szeretet. Európa." című programjával és az EP-listájával ennek az ámokfutásnak akar véget vetni - hangoztatta.

Arra a kérdésre, mit szól hozzá, hogy a legfőbb ügyész kezdeményezte a jobbikos Farkas Gergely mentelmi jogának felfüggesztését, Harangozó Tamás közölte, konkrét ügyet nem kommentálja, mert nem ismeri a részleteket. Ugyanakkor abszurdnak tartotta azt, hogy az elmúlt időszakban Magyarországon ellenzéki képviselő követett volna el választási csalást. Elmondta azt is, a parlamentben egyetlen országgyűlési képviselő ül - Simon Miklós (Fidesz) - , akinek a mentelmi jogát a fideszes többség nem függesztette fel, így megúszott egy büntetőeljárást köztörvényes ügyben.

Reagált a Fidesz

A szocialisták most szavazták meg a Soros-terv újabb pontját - reagált a Fidesz-frakció Harangozó Tamás (MSZP) fenti nyilatkozatára. "Elhisszük, hogy a szocialistáknak nagyon kényelmetlen, ha Brüsszel és Soros bevándorláspárti terveiről van szó. A szocialista Szanyi Tibor Gyurcsányékkal és a többi bevándorláspártival együtt ugyanis pár órája szavazta meg az Európai Parlamentben a Soros-terv újabb pontját, hogy megháromszorozzák a migránsok betelepítését szolgáló pénzügyi alapot." - áll a kormánypárt MTI-hez eljuttatott közleményében.

Ehhez milyen stadion kell? Űrhajós világkongresszust rendeznénk

Publikálás dátuma
2019.03.13. 16:17
Kubaszov és Farkas a Szojuz-36 fedélzetén
Fotó: Mokletsov Alexander / AFP/Sputnik
Az eseményre 2020-ban, vagyis Farkas Bertalan űrrepülésének 40. évfordulóján kerülne sor. A javaslat Szijjártó Pétertől származik, az előzetes költségvetésben pedig több mint 300 millió forint szerepel.
Amiről szűk két hónapja még csak "kiszivárgott előterjesztésként" írtunk, az mostanra biztossá vált: Szijjártó Péter javaslatára Magyarország megpályázza a 2020-as űrhajós világkongresszus rendezését. Egy friss kormányhatározat szerint a rendezvény, amelyre Farkas Bertalan űrrepülésének 40. évfordulóján kerülne sor, előzetes költségvetése 1 millió euró, azaz mintegy 315 millió forint - írja a hvg.hu.

A korábbi indoklás szerint hazánk azért járna jól a rendezéssel, mert „a kongresszus megszervezése segít ráirányítani a nemzetközi figyelmet a magyar űrszektorra és high-tech iparra, és hozzájárul a modern és innovatív Magyarország-kép erősítéséhez”, illetve
„az eseményt övező nagy nemzetközi sajtóérdeklődés hozzájárul a pozitív Magyarország-kép építéséhez”, továbbá lehetőséget ad a „hazai űr és high-tech szektor nemzetközi megjelenítésére”.

Szijjártóék szerint ráadásul az országimázs-javítás mellett a rendezvény „belföldi kommunikációs szempontból is kiemelt jelentőségű”, ráirányítaná az emberek figyelmét a hazai űrkutatásra és űrtevékenységre. Az esemény magyarországi kommunikációs kampányának minden bizonnyal kapóra jönne,
hogy 2020-ban lesz a 40. évfordulója Farkas Bertalan 1980-as űrrepülésének.

Szó mi szó, az első és máig egyetlen magyar űrhajósra is ráférne, ha pozitív kampány részese lehetne, hiszen könnyen lehet, hogy sokaknak jelenleg - persze az űrrepülése mellett - az jut róla elsőként eszébe, hogy a '90-es évek végén ittas vezetése miatt kellett távoznia washingtoni kiküldetéséből.
A Nemzetközi Űrhajós Szövetség kongresszusát egyébként egyszer, 1986-ban már tartották Magyarországon. A hírek szerint a jövő évi konferencia rendezési jogáért mások is indulhatnak ugyan, de Farkas Bertalan a hvg.hu-nak korábban úgy fogalmazott: tudomása szerint "mi vagyunk az elsők."
Szerző

Azért politikusok és újságírók még el lesznek küldve a kurva anyjukba: Karácsony és Puzsér disztingváltan társalgott

Publikálás dátuma
2019.03.13. 15:42

Fotó: Vajda József / Népszava
Előválasztás lesz, az LMP favoritja a szocik pénzét kéri a meccshez.
Válaszolj először te! – udvariaskodott Karácsony Gergely, a baloldal főpolgármester-jelölte. Válaszoljak én? Jó. – fogadta kedélyesen a gesztust az LMP által támogatott független Puzsér Róbert. Baráti hangulat ülte meg a két politikus első nyilvános vitáját, amit a Válasz Online szervezett. A fraternális hangnem váratlan volt, hiszen Puzsér nemrég durván „nekiment” Závecz Tibor közvélemény-kutatónak és Karácsony Gergelynek. Előbbit távozásra szólította fel, és célállomásul a halál nemi szervét jelölte meg, utóbbit grafikonembernek titulálta, illetve "bölcsészértelmiség benyomását keltő fémkeretes szemüvegén” poénkodott. Hogy a vitának helyt adó Centrál Kávéházban Puzsér a békés arcát fordította Karácsony felé, leginkább annak tudható be, hogy indulata fókuszába ezúttal Tarlós István került. A főpolgármester Puzsért és Karácsonyt egyaránt kiosztotta a Válasz Online-nak adott interjúban. Az indulatvezérelt közírót „ócska blöffölőnek” nevezte, Zugló polgármesterét pedig azzal froclizta, hogy egyszerűen nem elég erős ahhoz, hogy Budapestet jól képviselje. Bizonyos kérdésekben, minimumokban van közösség Karácsony Gergely és köztem – jegyezte is meg Puzsér. Nem feltétlenül vitázni jöttem, hanem fixálni azt a megállapodást, amelyet Robival együtt már aláírtunk az előválasztásról – reflektált Karácsony.
Ennek szellemében az előválasztás kapcsán abban újra egyetértettek, hogy ha legalább 50 ezren részt vesznek majd a nyárra tervezett második fordulóban, akkor a vesztes visszalép a győztes javára. Ám a részletek már nem ilyen egyértelműek. Karácsony például jelezte, hogy ha Puzsér nyer, akkor nem csupán visszalép, hanem támogatja is őt, kampányol neki. Puzsér viszont ugyanezt csak feltételekkel lenne hajlandó megtenni: csakis akkor számíthat rá Karácsony, ha megvalósítja a Sétáló Budapest néven meghirdetett programját. Továbbá Puzsér szerint kérdéses, hogy az MSZP támogatja-e az előválasztást. Ha a párt benne van a második fordulóban, magyarázta Puzsér, akkor se a szavazatszámlálóit és helyiségeit ne vesse be, csak pénzzel járuljon hozzá a költségekhez. Arról – Stumpf András moderátor közbevetése ellenére is – hallgatott, hogy az LMP-től kér-e adományt az előválasztáshoz. Karácsony szerint nem kétséges, hogy az MSZP akarja a második fordulót, és maga is támogatja, hogy független civil szervezet rendezze meg azt. Puzsér a továbbiakban is csak halványan emlékeztetett harsány, érdes önmagára, ehelyett Tarlós természetéről értekezett. A főpolgármester szerinte azt választotta, hogy teljesen együttműködik a hatalommal, így valójában Orbán Viktor kormányfő dönti el, mire van szüksége Budapestnek. Ezzel szemben áll a régi baloldal stratégiája, amelyet szerinte a szocialista Horváth Csaba képviselt a legmarkánsabban, de Karácsony is „ebben utazik”. – Szerintük szabadságharcot kell folytatni a Budai Vár ellen, úgy, ahogy Orbán teszi Brüsszellel. Miután természetesen sikertelen lesz ez a próbálkozás, a baloldal eladhatja magát mártírnak és egy nagy "Me too-t" csinálnak a fővárosból – magyarázta. A harmadik, megfelelő stratégia Puzsér szerint természetesen az övé: betartja a saját ígéreteit, és ezek mentén transzparensen összefog a kormányzattal. – Ha mégis ellehetetleníti a megállapodásainkat a kétharmad, akkor az rájuk ég majd – vélekedett Puzsér.
– Robi nem interpretálja pontosan a stratégiámat – vágott vissza Karácsony a rá jellemző visszafogott stílusban. – Budapestnek a sarkára kell állnia, de nem szabadságharc formájában. Ki kell fejeznünk, hogy Tarlós politikája elfogadhatatlan, a kormány és a főváros kapcsolatát új alapokra kell helyezni. Noha valódi vita nem bontakozott ki, Puzsér azért a találkozó végére visszatalált megszokott hangjához. Előrebocsátotta, hogy idejét múltnak tartja a mondást, amely szerint a stílus maga az ember, majd közölte: – Ha néhány politikust vagy újságírót el kell küldenem a kurva anyjába, ezután is meg fogom tenni.
Szerző
Frissítve: 2019.03.13. 15:58