Felmentették a nemi erőszakkal vádolt férfiakat, mert "túl csúnya" volt az áldozatuk

Publikálás dátuma
2019.03.13. 18:26
Illusztráció: Shutterstock
Az olasz bíróság ítéletének indoklása szerint a perui férfiak "Viking" gúnynéven mentették el a hölgy telefonszámát, úgyhogy már csak ezért sem valószínű, hogy vonzónak találták.
Még 2016-ban ítéltek börtönbüntetésre két perui férfit Olaszországban, mivel a vád szerint egy évvel korábban megerőszakolták egy 22 éves honfitársnőjüket - kezdi az ügy bemutatását a hvg.hu. Az anconai fellebbviteli bíróság azonban - egy már 2017-ben meghozott, de csak most nyilvánosságra került - másodfokú ítéletében felmentette a férfiakat, azzal az indoklással, hogy a vádlottak
"nem találhatták vonzónak a meglehetősen férfias kinézetű nőt".

A leírtak szerint mindezt többek közt az is bizonyítja, hogy a telefonjukban "Viking" gúnynéven tárolták a hölgy telefonszámát, ráadásul - így a hivatalos indoklás - a nő aktájában szereplő fénykép is alátámasztja, hogy "csúnya, maszkulin".

A fentiek miatt a bíróság nem találta szavahihetőnek az áldozatot, akit "rafinált perui nőként" aposztrofáltak, és aki
"talán maga rendezte meg a tivornyát, amelyen az állítólagos erőszak történt."

A CISL nevű olasz szakszervezet nőszervezetekkel együtt tüntetést tartott az anconai bíróság előtt a "gyalázatos" ítélet elleni tiltakozásul.

Az olasz legfelsőbb bíróság egyébként nemrég megsemmisítette az ítéletet, és az ügy újratárgyalását rendelte el egy perugiai bíróságon.
Szerző

Alig két órára van innen a világ legélhetőbb városa

Publikálás dátuma
2019.03.13. 18:20
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Idén is Bécset ítélte a világ legélhetőbb nagyvárosának a külföldiek számára a Mercer tanácsadócég, amelynek ranglistáján Budapest - tavalyhoz hasonlóan - a 76. helyen szerepel.
Az 1,9 millió lakosú osztrák főváros tizedik éve áll a toplista élén megfizethető közszolgáltatásaival és lakhatási lehetőségeinek bőségével. A szerdán közzétett ranglista második helyén Zürich szerepel, a harmadikon München, az új-zélandi Auckland és a kanadai Vancouver osztozik, ami azt jelenti, hogy az első öt helyezett nem változott tavaly óta, leszámítva, hogy Vancouver az ötödik helyről a dobogó harmadik fokára lépett - írta a Híradó.hu.
A New York-i székhelyű Mercer cég 231 nagyvárost vizsgált meg az ott dolgozó külföldiek szempontjából tíz kategória 39 tényezőjét, köztük a politikai és társadalmi környezetet, a közszolgáltatásokat, a lakhatást, az egészségügyet, a szabadidős és sportlehetőségeket, az oktatást és a kulturális életet figyelembe véve.
Ázsiában a 25. helyen álló Szingapúr, Dél-Amerikában a 78. helyen szereplő Montevideo a térség listavezetője. A Közel-Keleten és Afrikában a 74. helyen álló Dubaj a legjobb. London Milánóval osztozik a 41. helyen. A tanácsadó cég honlapja szerint Budapest a 76. helyre került. A kelet-európai régió legélhetőbb öt városa között Prága (69.) és Ljubljana (74.) után a harmadik, Pozsonyt (80.) és Vilniust (81.) előzte meg.
Szerző

Pedofil-botrányok: börtönben a bíboros, ledöntötték a lelkipásztor szobrát

Publikálás dátuma
2019.03.13. 15:16
George Pell bíboros
Fotó: ALBERTO PIZZOLI / AFP
A Vatikán pénztárnoka és egy ikonikus lengyel pap bűnei bizonyosodtak be - purgálja Ferenc pápa az egyházat.
Hat év börtönbüntetésre ítélte a bíróság George Pell bíborost, amiért a vádak szerint még a kilencvenes években többször szexuálisan zaklatott két, akkor tizenhárom esztendős kórista fiút Melbourne-ben. Az áldozatok nevét nem hozták nyilvánosságra, ám az tudható, hogy egyikük drogtúladagolásban már meghalt. A felperesek azt állítják, az akkoriban a város érsekeként szolgáló Pell orális szexre kényszerítette, máskor „szemérmetlenül” fogdosta őket. A bíboros mindent tagad és fellebbezésre készül. A most 77 esztendős Pell legkorábban három év nyolc hónap múlva szabadulhat, a bíró ítéleténél figyelembe vette a vádlott korát, hogy nincs esélye a bűnismétlésnek, és egyébként makulátlan életét. Ezzel George Pell a legmagasabb rangú egyházfi, akit valaha megvádoltak szexuális zaklatással. A bíboros korábban a Vatikán gazdasági ügyeiért felelt, míg a gyanú nyomán Ferenc pápa felmentette tisztségéből. 
Nem ez az egyetlen botrány az utóbbi időben, amely a Katolikus Egyházat sújtotta, de még a múltból is rendre előkerülnek szőnyeg alá söpört ügyek. Henryk Jankowski lengyel lelkipásztor például egykor a Szolidaritás szakszervezet elismert személyisége volt. Szentmiséire tömegek jártak, gyújtó hangú beszédei rendkívüli népszerűségnek örvendtek. A napokban azonban ledöntötték a néhai pap szobrát Gdanskban. Kiderült ugyanis, hogy szexuális bűncselekményeket követett el fiatal fiúkkal szemben, ráadásul a lengyel titkosszolgálat is beszervezte. Jankowski az ellenzék befolyásos személyisége volt, hiszen Lech Walesa, a Szolidaritás vezetőjének gyóntató atyjaként is ismerték. Múlt csütörtökön aztán a gdanski városháza úgy döntött, el kell távolítani a nem éppen szentéletű lelkipásztor szobrát. A róla elnevezett Henryk Jankowski teret is átnevezik – döntöttek az illetékesek. Egy nappal később a szobrot el is tüntették, egy daruval távolították el a talapzatról. 
Demonstráció 2018-ban Henryk Jankowski szobránál
Fotó: Michal Fludra / NurPhoto
A Szolidaritás szakszervezet egyes képviselői szerint politikai döntés született, mert a vele szembeni vádakat nem bizonyították minden kétséget kizáróan. A szakszervezetet 1980-ban éppen a lengyel kikötővárosban alapították, 1981-ben azonban betiltották. A katolikus egyház szorosan együttműködött a Szolidaritással, Jankowski atyát bátor személyiségként ismerték, senki sem hitte volna róla, hogy együttműködött a titkosszolgálattal. Már csak azért sem, mert akkoriban ő osztotta szét a Nyugatról érkezett segélyeket. Az általa vezetett Szent Brigitta plébánia az ellenállás fellegvárának számított. Mára azonban kiderült, hogy az állambiztonság mindenről tudott, ami a templom falai között zajlott. Az utóbbi években ráadásul egyre többen jelezték, hogy Jankowski atya szexuálisan bántalmazta őket. Az ügyészség még a 2000-es években eljárást indított ellene, miután pornográf anyagokat találtak a plébánián, az eljárást azonban megszüntették. Aleksandra Dulkewicz polgármester, akit a nemrég meggyilkolt Pawel Adamowicz utódának választottak meg, úgy fogalmazott, sosem derül ki a teljes igazság Jankowskiról.