Államtitkári ultimátum és 400 ezer dollár - önellentmondásban a teniszszövetség

Publikálás dátuma
2019.03.14. 08:00

Fotó: Molnár Ádám
A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) szerdai elnökségi ülésén arról döntött, hogy visszalép a jövő évre tervezett női füves pályás torna megrendezésétől. Az MTSZ közleményében ugyanakkor furcsa ellentmondásba keveredett, lévén azt állítja, már egy héttel ezelőtt felmondta a szövetség és a Mallorca Open jogtulajdonosával kötött feltételes szerződést, amely a füves pályás WTA-torna 2020-as magyarországi megrendezését szolgálta volna.
Ha mindez igaz, akkor felmerül a kérdés, miért adott hétfőn ultimátumot a füves tornától való visszalépéshez a sportért felelős államtitkár, miért tartottak szerdán rendkívüli elnökségi ülést, illetve, hogy egy hete elnökségi határozat nélkül döntött-e a szövetség? Írásban feltett kérdéseinkre lapzártánkig nem reagált az MTSZ.
A szövetség közleményében továbbá úgy fogalmaz, mivel a szerződés nem lépett érvénybe, így az nem befolyásolhatja hátrányosan az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által támogatott salakpályás WTA-torna hazai megrendezését, a 24.hu ugyanakkor úgy tudja, a Mallorca Open jogtulajdonosával kötött megállapodás 400 ezer dolláros kártérítési kötelezettséget tartalmaz, ha az MTSZ nem tesz eleget a vállaltaknak.
Az MTSZ a kialakult helyzet miatt Márky Jenőt - aki jogtulajdonosa a bukaresti salakpályás WTA-tornának - hibáztatja, aki azt a vállalást tette a magyar kormány felé, hogy versenyét 2019 és 2023 között Budapesten rendezné meg, azonban erre nem volt előzetes jóváhagyása a végső döntést hozó nemzetközi szervezettől (WTA). Sőt még csak informálisan sem jelezte szándékát, ahogyan nem egyeztetett az MTSZ-szel sem. A jogtulajdonos a verseny helyszínének módosítására vonatkozó január 15-i határidőt sem tartotta be, így jelenleg is Bukarest van megjelölve a versenynaptárban. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Magyarországon 2019-ben már megrendeztek egy WTA-tornát - a Hungarian Ladies Opent a BOK csarnokban -, egy ország egy évben pedig két versenyt csak a lehető legritkább esetben rendezhet.
Mindez azt jelenti, hogy a magyar főváros 2020-tól nem rendez női füves pályás tornát, míg a salakos verseny jövője kérdéses, ugyanis noha a tulajdonos Budapesten szeretné lebonyolítani a versenyt, illetve kormányhatározat is született ennek támogatásáról, mindez még nem elegendő feltétel a megrendezéshez.
Szerző
Témák
tenisz Budapest

Elhunyt a Forma-1 versenyigazgatója

Publikálás dátuma
2019.03.14. 06:52
Charlie Whiting
Fotó: ANDREW YATES / AFP or licensors
Charlie Whiting 66 éves volt.
A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) hivatalos közleményben adott hírt arról, hogy közvetlenül a 2019-es Formula–1-es idény első futama, az Ausztrál Nagydíj előtt elhunyt Charlie Whiting versenyigazgató. A szakember 66 éves volt, halálát a tájékoztatás szerint tüdőembólia okozta - írta a hvg.hu.
Whiting megmászta a ranglétrát, dolgozott szerelőként és főmérnökként is. 1997-ben került a Forma–1-es futamok versenyigazgatói székébe, hogy technikai kérdésekről döntsön. A szakértők szerint Whiting óriási szerepet játszott abban, hogy a Forma–1 biztonságosabb legyen. Jean Todt, a FIA elnöke közleményében azt írta, Whiting halálával a Forma–1 nagykövete távozott. Az utódról egyelőre nincs hír.
Szerző
Témák
Forma1

Vidi-előny a visszavágóra

Publikálás dátuma
2019.03.13. 20:16

Fotó: Szalmás Péter
Kislány a zongoránál, fekete kereszt és Fradi-szomorúság - ez a meccs mérlege.
Az emlékezés jegyében kezdődött a Ferencváros és a MOL Vidi kupanegyeddöntőjének szerdai, 2-1-es vendégsikerrel végződő első felvonása. A labdarúgók kivonulásakor a megszokott FTC-induló után Koós János „Kislány a zongoránál” című örökbecsűje csendült fel (a klub így emlékezett a közelmúltban elhunyt táncdalénekesre, aki közismerten nagy Ferencváros-szurkoló volt), eközben a lelátón egy nagyobb, fekete színű keresztet húztak ki a drukkerek. Ők egy szombaton elhalálozó szurkolótársukra (is) emlékeztek.
A pályán a Vidi szinte a semmiből gólt szerezve szomorította tovább a hazai közönséget: Huszti Szabolcs szabadrúgása után Juhász Roland fejelt Dibusz Dénes kapujába a 6. minutumban. De nem csak ez, a kemény belépők is fájhattak a hazaiaknak: előbb Elek Ákos rúgott oda csúnyán Fernando Gorriaránnak, majd Boban Nikolov Botka Endrének. Sárga lapot csupán az első megmozdulás ért.
Noha helyzetekben sokáig nem nyilvánult meg, de a játékrész derekára átvette a kezdeményezést az FTC. Amikor viszont a házigazda eljutott Kovácsik Ádám kapujáig, abból gól is lett: Gorriarán egalizált, egyúttal kialakította a feledhető első félidő végeredményét is a 27. percben. 
A második játékrész újabb góllal kezdődött, nem is akármilyennel, Gorriarán öröme azonban nem lehetett teljes, Solymosi Péter játékvezető ugyanis les miatt nem adta meg a találatot. Nem úgy, mint az 58. percben a túloldalon, ahol Huszti szöglete után Vinícius Paulo bólintott a kapuba, ismét előnyhöz juttatva a Vidit.
A továbbiakban csendesen csordogált a mérkőzés, a hangerő csupán Huszti kíméletlen belépőjénél és Böde Dániel becserélésekor emelkedett, az állás már nem módosult. Két idegenben szerzett találatának köszönhetően egyébként is kedvezőbb helyzetből várhatja a visszavágót a székesfehérvári csapat, amely bár a bajnokságban nyolc ponttal lemaradva második az FTC mögött, a kupában gólelőnye miatt is esélyesebb az elődöntőbe jutásra.
A Magyar Kupa másik két szerdai negyeddöntőjén: Budaörs (NB II)–Honvéd 1-2, Puskás Akadémia–Soroksár (NB II) 1-1. Kedden játszották: Debrecen–Mezőkövesd 1-0. A visszavágókat április 3-án rendezik.
Szerző