Az EU már a kizuhanásra készül

Manfred Weber szerint a Brexit egy csomó fontos dologról elvonja a figyelmet.
„Nagyon súlyos helyzetbe kerültünk, még sohasem volt ekkora kockázata annak, hogy az Egyesült Királyság rendezetlenül, megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból” — mondta Michel Barnier, az Európai Unió brexitért felelős főtárgyalója az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülésén. A vitára egy nappal azután került sor, hogy a brit alsóház leszavazta és egyben eltemette a friss jogi kiegészítésekkel ellátott kilépési megállapodást, amelyet a felek másfél évig tartott tárgyalásokon dolgoztak ki. Barnier sokak véleményének adott hangot, amikor azt mondta: a britek felelőssége, hogy ez a döntés született, és a zsákutcából is nekik kell kimanőverezniük magukat. Az Európai Unió számol azzal, hogy a szigetország megállapodás nélkül kizuhan a közösségből, és ezért megteszi a szükséges előkészületeket. Ennek részeként az EP szerdán egy sor sürgősségi intézkedést hozott. Ezek garanciát nyújtanak arra, hogy az Erasmus csereprogramban részt vevő brit diákok és tanárok az ösztöndíjuk végéig maradhassanak az unióban, ne kelljen azt megszakítaniuk március 29-ikén, a brexit tervezett időpontjában. Az EU hasonló biztosítékokat vár a szigetországtól s területén tanuló, oktató európai polgárok számára. A parlament döntött arról is, hogy ideiglenesen fennmaradnak a légi és közúti alapszolgáltatások a csatorna két partja között. Az uniós vezetők és a parlamenti képviselők többsége szerint a londoni kormánynak végre el kell döntenie, hogy mit akar, és ahhoz megszereznie az alsóház többségének a támogatását. Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető, az EP Brexitért felelős koordinátora felszólalásában összpárti kompromisszumot sürgetett a további lépések elhatározásához. Általános a vélekedés, hogy a patthelyzet valószínű feloldása a Brexit elhalasztása lehet. Ezt az Egyesült Királyságnak kell hivatalosan kérvényeznie, majd az állam- és kormányfőknek egyhangúan jóváhagyniuk, ha minden jól megy, már a jövő heti brüsszeli csúcsértekezletükön. Többen, például Mark Rutte holland miniszterelnök, figyelmeztettek: alapos és hihető indoklást várnak, hogy miért és mennyi időre szólna a halasztás. Manfred Weber néppárti frakcióvezető úgy vélte, a brexit egy csomó fontos dologról elvonja az EU figyelmét, ráadásul itt vannak az EP-választások is, amelyeken a briteknek joguk van részt venni, ha a voksolás időpontjában még az unió tagjai. Sajtóhírek szerint a tagállamok csak rövid hosszabbítást engedélyeznének, elsősorban a megállapodás nélküli kilépéssel kapcsolatos tervezésre, hacsak az Egyesült Királyságban nem írnak ki új választásokat vagy egy ismételt népszavazást.
Témák
Brexit

Amire Orbán Viktor hiába ácsingózott, szlovák kollégája máris elérte

Publikálás dátuma
2019.04.24 19:41

Fotó: NurPhoto/ Maxym Marusenko
Peter Pellegrini mindjárt tiszteletét teszi az Egyesült Államok elnökénél.
A jövő héten Amerikába látogat Peter Pellegrini miniszterelnök (Smer-SD). Donald Trump amerikai elnök május 3-án, pénteken fogadja a Fehér Házban, írja parameter.sk. A megbeszélésen több témát is érintenek, de a hangsúly a gazdasági és a védelmi együttműködésen lesz. Az Egyesült Államok elnöke és a szlovák miniszterelnök a védelmi együttműködés keretében a szlovák fegyveres erők korszerűsítésének kérdését is érintik a tárgyalás során. A szlovák NATO-tagsággal járó kötelezettségekkel összefüggésben a védelmi kiadások növelésének témája is terítékre kerül.  Az Egyesült Államok a szlovák exportőrök tizedik legjelentősebb piaca, az amerikai vállalatok pedig a legfontosabb befektetők közé tartoznak Szlovákiában, összesen 23 ezer munkavállalót foglalkoztatnak. A szlovák technológiai cégek sikeresen működnek az USA-ba. szögezte le Macíková.   --- Advertisement ---    Barack Obama akkori amerikai elnök 2013 novemberében fogadta Robert Ficót, George W. Bush elnök öt évvel korábban Ivan Gašparovičot. 2006 márciusában Mikuláš Dzurinda, 2005 márciusában Pavol Hrušovský, a parlament elnöke, 2003 áprilisában Rudolf Schuster akkori köztársasági elnök tett látogatást a Fehér Házban.  

Erdőtűz pusztít Norvégiában, már százakat kellett evakuálni

Publikálás dátuma
2019.04.24 18:06

Fotó: AFP/ TERJE PEDERSEN
Az európai hatóságok szerint az évnek ebben a részében az évtizedben egyszer sem volt olyan súlyos az erdőtüzek problémája, mint idén. Délen eközben az áradás és viharok okoznak halálos baleseteket.
Kedd óta tombol erdőtűz a norvégiai Sokndal környékén, írja a BBC. Szerdára 148 lakóházat kellett kiüríteni a tűz miatt. A rendőrségi közlemény szerint még mindig irányíthatatlanul terjednek a lángok, és az erős szél még tovább ronthatja a helyzetet. Eddig 2,9 négyzetkilométer égett le, a tűz oka ismeretlen.
Április kifejezetten korainak számít az észak-európai erdőtüzek megjelenésének. Ennek ellenére, csak ebben a hónapban már Németországban, Nagy-Britanniában és Svédországban is volt dolga a hatóságoknak ilyen esetekkel. Az EU erdőtüzeket követő szervezete (European Forest Fire Information System, Effis) szintén arra hívta fel a figyelmet: az évtizedes átlagnál sokkal rosszabb a helyzet idén.
Dél-Európában eközben inkább a heves esőzések jelentenek problémát. Az olaszországi Toszkánában kedden autójában fulladt meg egy nő, mikor azt elsodorta az ár, Szardínia szigetén pedig egy francia turistával végzett egy vihar a héten.