Az Akadémia csonkolása nem köti le minden energiáját, így az ózdi acélművet is Palkovics felügyeli immár

Publikálás dátuma
2019.03.14. 08:30

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Senki nem mondta meg, mi köze az innovációs miniszternek a "kohóüzemhez".
A Palkovics László irányította Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gyakorolhatja a jövőben az ÓAM Ózdi Acélművek 20 százaléka feletti állami tulajdonosi jogokat - derül ki Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter rendeletéből. Palkovics László januárban jelentette be, hogy az állam közel tízmilliárd forintért megveszi a nagy múltú iparvállalat ötödét a többséget birtokló német Max Aicher GmbH-tól. Habár az ITM-hez eddig jellemzően csak innovációhoz kapcsolódó társaságok tartoztak - az iparvállalatokat Bártfai-Mager Andrea jellemzően magánál tartja -, megkeresésünkre a lépést a tárca nem nevezte szokatlannak. Miközben a tulajdonszerzés pontos oka máig tisztázatlan, az ITM álláspontja szerint így az állam teljes körű ellenőrzés alatt tarthatja a céggel, annak működésével és jövőjével kapcsolatos döntéshozatalt. A vállalat korszerűsödik, új, magasabb hozzáadott értékű termékek előállítására válik képessé; az ügylet egyszersmind kiszámíthatóságot hoz a több mint félezer munkavállaló, illetve a térség számára - írják.
Szerző

314,59 forint az euró

Publikálás dátuma
2019.03.14. 07:23
Shutterstock illusztráció
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon csütörtök reggel.
Az euró 314,59 forinton forgott reggel hét órakor, 11 fillérrel csökkent a közös európai pénz árfolyama a szerda esti 314,70 forinthoz képest. A dollár árfolyama 278,36 forintról 277,96 forintra, a svájci franké pedig 277,05 forintról 276,72 forintra gyengült. A jent 2,4910 forinton jegyezték, szemben az előző esti 2,5031 forinttal. Az euró 1,1321 dolláron forgott csütörtök reggel, 0,04 százalékkal gyengült az előző napi záráshoz képest. A svájci frankhoz képest stagnált a közös európai fizetőeszköz, 1,1368 frankon jegyezték. Egy dollárért 1,0044 frankot kértek, napi szinten 0,05 százalékkal erősödött a dollár. A jenhez képest 0,37 százalékkal drágult a dollár, csütörtök reggel 111,56 jent ért.
Szerző
Témák
devizaárfolyam

Szabadon bírálható Orbán gázmutyija

Publikálás dátuma
2019.03.14. 06:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Tóth Bertalan szocialista pártelnök anélkül nevezheti a kormányfő-közeli MET állami üzelmeit gázmutyinak, hogy büntetéstől kellene rettegnie - mondta ki a Kúria.
Tóth Bertalan MSZP-elnöknek a kormányfő-közeli MET nevű gázkereskedőre tett korábbi megjegyzései egészükben nem lépik át a szabad vélemény-nyilvánítás határát – döntött tegnap immár végleg, jogerősen a Kúria Baka András vezette tanácsa. Tóth Bertalan az MVM-től kiperelt iratok alapján az állami energiacsoport és a MET közötti, bonyolult szerződésrendszert négy éve több sajtótájékoztatón is lopásnak, mutyinak nevezte.
Eszerint az Orbán-kormány biztosította kivételes lehetőségeken az állami MVM helyett az offshore-hátterű MET 70 vagy akár százmilliárdos hasznot tett zsebre, illetve 50-60 milliárdos árelőny érte. Tekintve, hogy szerinte 2014 után ez is hozzájárult a gázárcsökkentés elmaradásához, a MET-et Orbán Viktor gázdrágító vállalkozásának, az akkor mások mellett Garancsi István, Nagy György, Lakatos Benjamin áttételes tulajdonában álló vállalkozás gazdáit strómanoknak, közülük Garancsi Istvánt Orbán Viktor házipénztárnokának nevezte.
A MET szerint ezek alaptalan tényállítások, amiket Tóth Bertalan tételesen nem támasztott alá (igaz, a MET sem állt elő ezeket cáfoló nyilvántartásokkal). Elégtételként közleményt, az ilyen állításoktól való eltiltást, „sérelemdíjként” 12 milliót, mi több, „elmaradt haszon” címén további 10 milliót kívántak legombolni a szocialista pártelnökről. Igaz, utóbbi tételt az eljárás során visszavonták. A Kúria tegnap helyben hagyta az első- és a másodfok egybevágó döntését. Eszerint Tóth Bertalan kijelentéseivel nem lépett túl a vélemény-nyilvánítás határán, még ha ebben tényállítások is szerepeltek. A MET gázpiaci ténykedései annak állami vonatkozásai és az emiatt támadt közérdeklődés nyomán közüggyé, a politikai közbeszéd részévé váltak, így a cég a közszereplőkhöz hasonlóan fokozottan tűrni köteles az akár éles bírálatokat is. Tóth Bertalan tényszerű kijelentéseinek magva rendre igaznak bizonyult, – részben szakértői becsléseken alapuló – számadatai úgyszintén nem mutattak nagyságrendi tévedést, a bíróság nem találta fordulatait indokolatlanul sértőnek sem. (Tóth Bertalan ügyvédje, Czudar Balázs szerint a bíróságok ítélkezése e tekintetben eddig is egységesnek számított. Így Tóth Bertalan a tényközlésekkel csak akkor lépte volna át a vélemény-nyilvánítás határát, ha kifejezetten tudott, avagy foglalkozásából adódóan tudnia kellett volna a pontos számadatokról, ami jelen esetben nem állt fenn.) A tanácsvezető megállapította, hogy az első fokú bíróság alapos vizsgálatot végzett. (Ennek során az Orbán-kabinet korábbi minisztereit, illetve az állami MVM akkori vezetőit is meghallgatták. Igaz, jellemzően senki sem emlékezett semmire.) Baka András hangsúlyozta: az igényelt nagyságrendű sérelemdíj megítélését akkor sem helyeselné, ha amúgy a MET keresete megalapozottnak bizonyult volna. Meglátása szerint ugyanis ilyen követeléssel senki sem rettenthető el a szabad vélemény-nyilvánítástól. Tóth Bertalan Facebook-oldalán üdvözölte a három bírósági szint egybevágó, számára kedvező döntését. „Az igazság azonban csak akkor fog győzni, ha a nagy fideszes gázlopási ügyben végre a felelősök állnak majd a bíróság elé: nem felejtjük el őket” - fogalmazott. A MET – amely az egybeeső bírósági álláspontok ellenére az összes lehetséges jogorvoslati szinten igyekezett az ítéleteket megfordítani – közzétette: tudomásul veszi a Kúria döntését. Ám változatlanul úgy látják: Tóth Bertalannak a véleményen túllépő állításai hátrányosan befolyásolják megítélésüket. Emellett hosszan megismétlik érvelésüket. Az immár Svájcból irányított MET, amit azóta az ex-molos Lakatos Benjamin egy személyben a nevére vett, minden korábbinál kiterjedtebb tevékenységet folytat. Így például megvették Magyarország egyik legnagyobb erőművét, a Dunamentit, illetve – a napokban Budapestre költöző, orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank kölcsöne révén – ma már a Tigáz-hálózatot is házon belül tudhatják.

Egyesülő állami közműcégek

NKM Energia néven június 30-ával összeolvad az NKM Nemzeti Közművek áram- és gázszolgáltatója - tette közzé az állami társaság. (Ezek elődje amúgy a Főgáz és a Démász.) Az új társaság mérlegfőösszege 313 milliárd forint. Az ügyfeleknek ennek kapcsán nincs teendőjük.

Szerző
Frissítve: 2019.03.14. 10:08