Előfizetés

Nincs pardon: kizárják vagy felfüggesztik a Fideszt, a kampány sikerét féltik Orbántól

Halmai Katalin (Strasbourg)
Publikálás dátuma
2019.03.13. 21:05

Egy hét múlva jön el a néppártban az igazság napja - Joseph Daul megemelte a tétet.
Az Európai Néppárt március 20-iki ülésén az elnökség olyan javaslatot terjeszt a résztvevők elé, ami az alapszabály 9. pontja értelmében a Fidesz felfüggesztésére vagy kizárására tesz javaslatot – hangzott el a pártcsalád európai parlamenti frakciójának strasbourgi ülésén. Információink szerint Joseph Daul pártelnök a tanácskozáson értésre adta, hogy ha a küldöttek elutasítják az előterjesztést, vagyis nem akarnak szavazni róla, akkor el fog gondolkodni azon, hogy érdemes-e megmaradnia a tisztségében. Forrásaink szerint a vitában 10-12 képviselő szólalt fel, köztük a kizárást kezdeményező skandináv és Benelux-államok-beli, valamint Orbán-barát szlovén és horvát EP-képviselők. Többen – köztük a németek – azt hangsúlyozták, hogy a Fidesz tevékenysége komoly károkat okoz az EP-kampányra készülő néppártnak. 

Eljön a nap, amikor lányos dolog lesz gyárban dolgozni?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.13. 19:57
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Lányok Napján megnyílnak a laborok, műszaki egyetemek és gyárak kapui a diáklányok előtt: a legizgalmasabb cégek és kutatóintézetek bizonyíthatják be, hogy náluk is szükség van a girl power-re.
A Lányok Napja országos, interaktív programját már nyolcadik éve szervezi a Nők a Tudományban Egyesület tizenéves diáklányok számára a legizgalmasabb technológiai cégek, kutatóintézetek és felsőoktatási intézmények bevonásával. Teszi mindezt azért, hogy a lányok interaktív programokon keresztül, gyakorló szakemberektől ismerhessék meg a tudományok, a technológia és az informatika világát. 2019-ben a Lányok Napjára jelentkező diákok április 30-án látogathatják meg azokat a gyárakat, laborokat és műszaki egyetemeket, amelyek programot kínálnak számukra. A fogadóhelyek tehát egy napra kinyitják kapuikat, hogy megmutassák, miért érdemes náluk tanulni és/vagy dolgozni, ezzel is ösztönözve a lányokat arra, hogy olyan pályát válasszanak maguknak, amiben nem csupán kiteljesedhetnek, hanem szükség is van rájuk – írja közleményében a programot szervező egyesület.
Emlékeztetnek arra is, hogy a természettudományos, műszaki és informatikai területeken kevés a női munkaerő, és óriási a munkaerőhiány: a magyar piacon mintegy 30 ezer emberre volna szükség az ágazatok igényeinek kielégítéséhez, de a fiúk száma itt már érdemben nem emelhető. Az esemény fővédnöke Polgár Judit, aki azért állt ki a Lányok Napja mellett, mert a sakknak köszönhetően nagyon is jól tudja, mit jelent férfiak között lehetőséget kapni és élni vele. Ahogy a szervezőknek adott interjújában hangsúlyozta, „a Lányok Napja nem nyitott ajtókat csuk be a fiúk számára, hanem a lányok előtt csukott ajtókat nyitja ki, így a változásnak mindenki részesévé válik”. Polgár kitért az oktatás helyzetére és a nemek arányának szerepére, valamint arra is, hogy milyen pályát választott volna magának, ha nem sakkozóként nő fel, és hogy fiatal lányként mi jelentette számára a legnagyobb kihívást. Az egyéni célok megvalósítása mellett, a sakkbajnok azért is fontosnak tartja, hogy lányok is vállaljanak munkát a hagyományosan maszkulinnak tartott mérnöki, kutatói és informatikai területeken, mert a nemileg kiegyenlített csoportok sokkal  jobb hangulatban, és a kutatások is eredményesebben dolgoznak.

Lehet, hogy az utolsó "fagyos" éjszaka vár ránk

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.03.13. 19:51
Felhős időre van kilátásunk
Csütörtökre virradóra az északnyugati országrészben, illetve az Észak-középhegység vidékén még lehet gyenge fagy. Holnap várhatóan felhős, szeles napunk lesz.
Szerda este erősen felhős vagy borult lesz az ég, elsősorban az északi megyékben eshet is, majd az éjszaka második felétől északnyugat felől lassanként felszakadozik a felhőzet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +4 fok között alakul:
az északi országrészben mérhetünk gyenge fagyot, míg délen, délkeleten nem kell 0 fok alatti hőmérsékletre számítani.

Csütörtökön a gomolyfelhők mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, késő délutántól viszont ismét felhőzetnövekedés kezdődik. Előbb a délnyugati, majd az északnyugatira forduló szél élénkül meg, az északi országrészben erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 13 fok között valószínű, a déli területeken lesz a legmelegebb.