314,59 forint az euró

Publikálás dátuma
2019.03.14. 07:23
Shutterstock illusztráció
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon csütörtök reggel.
Az euró 314,59 forinton forgott reggel hét órakor, 11 fillérrel csökkent a közös európai pénz árfolyama a szerda esti 314,70 forinthoz képest. A dollár árfolyama 278,36 forintról 277,96 forintra, a svájci franké pedig 277,05 forintról 276,72 forintra gyengült. A jent 2,4910 forinton jegyezték, szemben az előző esti 2,5031 forinttal. Az euró 1,1321 dolláron forgott csütörtök reggel, 0,04 százalékkal gyengült az előző napi záráshoz képest. A svájci frankhoz képest stagnált a közös európai fizetőeszköz, 1,1368 frankon jegyezték. Egy dollárért 1,0044 frankot kértek, napi szinten 0,05 százalékkal erősödött a dollár. A jenhez képest 0,37 százalékkal drágult a dollár, csütörtök reggel 111,56 jent ért.
Szerző
Témák
devizaárfolyam

Szabadon bírálható Orbán gázmutyija

Publikálás dátuma
2019.03.14. 06:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Tóth Bertalan szocialista pártelnök anélkül nevezheti a kormányfő-közeli MET állami üzelmeit gázmutyinak, hogy büntetéstől kellene rettegnie - mondta ki a Kúria.
Tóth Bertalan MSZP-elnöknek a kormányfő-közeli MET nevű gázkereskedőre tett korábbi megjegyzései egészükben nem lépik át a szabad vélemény-nyilvánítás határát – döntött tegnap immár végleg, jogerősen a Kúria Baka András vezette tanácsa. Tóth Bertalan az MVM-től kiperelt iratok alapján az állami energiacsoport és a MET közötti, bonyolult szerződésrendszert négy éve több sajtótájékoztatón is lopásnak, mutyinak nevezte.
Eszerint az Orbán-kormány biztosította kivételes lehetőségeken az állami MVM helyett az offshore-hátterű MET 70 vagy akár százmilliárdos hasznot tett zsebre, illetve 50-60 milliárdos árelőny érte. Tekintve, hogy szerinte 2014 után ez is hozzájárult a gázárcsökkentés elmaradásához, a MET-et Orbán Viktor gázdrágító vállalkozásának, az akkor mások mellett Garancsi István, Nagy György, Lakatos Benjamin áttételes tulajdonában álló vállalkozás gazdáit strómanoknak, közülük Garancsi Istvánt Orbán Viktor házipénztárnokának nevezte.
A MET szerint ezek alaptalan tényállítások, amiket Tóth Bertalan tételesen nem támasztott alá (igaz, a MET sem állt elő ezeket cáfoló nyilvántartásokkal). Elégtételként közleményt, az ilyen állításoktól való eltiltást, „sérelemdíjként” 12 milliót, mi több, „elmaradt haszon” címén további 10 milliót kívántak legombolni a szocialista pártelnökről. Igaz, utóbbi tételt az eljárás során visszavonták. A Kúria tegnap helyben hagyta az első- és a másodfok egybevágó döntését. Eszerint Tóth Bertalan kijelentéseivel nem lépett túl a vélemény-nyilvánítás határán, még ha ebben tényállítások is szerepeltek. A MET gázpiaci ténykedései annak állami vonatkozásai és az emiatt támadt közérdeklődés nyomán közüggyé, a politikai közbeszéd részévé váltak, így a cég a közszereplőkhöz hasonlóan fokozottan tűrni köteles az akár éles bírálatokat is. Tóth Bertalan tényszerű kijelentéseinek magva rendre igaznak bizonyult, – részben szakértői becsléseken alapuló – számadatai úgyszintén nem mutattak nagyságrendi tévedést, a bíróság nem találta fordulatait indokolatlanul sértőnek sem. (Tóth Bertalan ügyvédje, Czudar Balázs szerint a bíróságok ítélkezése e tekintetben eddig is egységesnek számított. Így Tóth Bertalan a tényközlésekkel csak akkor lépte volna át a vélemény-nyilvánítás határát, ha kifejezetten tudott, avagy foglalkozásából adódóan tudnia kellett volna a pontos számadatokról, ami jelen esetben nem állt fenn.) A tanácsvezető megállapította, hogy az első fokú bíróság alapos vizsgálatot végzett. (Ennek során az Orbán-kabinet korábbi minisztereit, illetve az állami MVM akkori vezetőit is meghallgatták. Igaz, jellemzően senki sem emlékezett semmire.) Baka András hangsúlyozta: az igényelt nagyságrendű sérelemdíj megítélését akkor sem helyeselné, ha amúgy a MET keresete megalapozottnak bizonyult volna. Meglátása szerint ugyanis ilyen követeléssel senki sem rettenthető el a szabad vélemény-nyilvánítástól. Tóth Bertalan Facebook-oldalán üdvözölte a három bírósági szint egybevágó, számára kedvező döntését. „Az igazság azonban csak akkor fog győzni, ha a nagy fideszes gázlopási ügyben végre a felelősök állnak majd a bíróság elé: nem felejtjük el őket” - fogalmazott. A MET – amely az egybeeső bírósági álláspontok ellenére az összes lehetséges jogorvoslati szinten igyekezett az ítéleteket megfordítani – közzétette: tudomásul veszi a Kúria döntését. Ám változatlanul úgy látják: Tóth Bertalannak a véleményen túllépő állításai hátrányosan befolyásolják megítélésüket. Emellett hosszan megismétlik érvelésüket. Az immár Svájcból irányított MET, amit azóta az ex-molos Lakatos Benjamin egy személyben a nevére vett, minden korábbinál kiterjedtebb tevékenységet folytat. Így például megvették Magyarország egyik legnagyobb erőművét, a Dunamentit, illetve – a napokban Budapestre költöző, orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank kölcsöne révén – ma már a Tigáz-hálózatot is házon belül tudhatják.

Egyesülő állami közműcégek

NKM Energia néven június 30-ával összeolvad az NKM Nemzeti Közművek áram- és gázszolgáltatója - tette közzé az állami társaság. (Ezek elődje amúgy a Főgáz és a Démász.) Az új társaság mérlegfőösszege 313 milliárd forint. Az ügyfeleknek ennek kapcsán nincs teendőjük.

Szerző
Frissítve: 2019.03.14. 10:08

Bedőlés szélén Matolcsy egykori zsebbankja

Publikálás dátuma
2019.03.13. 18:15

Fotó: Népszava
A jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségébe tartozó NHB Bank a tönk szélére jutott. A kisbanknak olyan szerepet szántak, amely meghaladta a lehetőségeit.
 Akár napokon belül a felszámolás sorsára kerülhet az NHB Növekedési Hitelbank Zrt. - értesült az Mfor.hu internetes portál. Emlékezetes, hogy óriási meglepetést okozott, amikor tavaly decemberben a Magyar Nemzeti Bank (MNB), felügyeleti hatáskörében eljárva intézkedett  az NHB Bank Zrt.-vel szemben, mert úgy ítélte meg, hogy fizetőképességével súlyos gondok vannak. Sőt a kialakult helyzetből arra következtettek, hogy ha nem avatkoznak be, akkor tovább romolhat a bank helyzete. Nem a jegybank lépése volt szokatlan, hiszen szinte alig-alig van olyan nap, amikor valamelyik pénzintézet (pénzügyi szolgáltató) ne kapna figyelmeztetést, gyakran büntetést is, és a tevékenység korlátozása sem megy ritkaságszámba. A meglepetést inkább az okozta, hogy az NHB Bankkal szemben egyáltalán felléptek. Nem, mintha a pénzintézet nem szolgált volna rá, hogy kényszerű bankszünnapot rendeljenek el, korlátozzák a betétek kifizetését és két felügyeleti biztost rendeljenek ki. Ezek jogosságát aligha lehet vitatni. Ha az NHB Bank alig fél évtizedes múltját felidézzük, akkor egyértelművé válik, hogy a pénzintézet igen-igen közel állt a napokban újabb hat esztendős jegybankelnöki ciklusát megkezdő Matolcsy Györgyhöz. Pénz- és tőkepiaci körökben számosan úgy vélekednek, hogy a nevét NHB-ra felcserélő Evobank (melynek elődje a működését Magyarországon beszüntető dél-koreai Hanwa Bank volt), immáron magyar bankként, sőt Matolcsy György és családja házibankjaként működött. Megalakulásakor mindössze egyetlen bankfiókja volt, 60 munkatársat foglalkoztattak. Túlzás lenne azt állítani, hogy a Matolcsy György egyik unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségébe tartozó  kisbank a bűnben fogant, de már az is megrökönyödést keltett a pénzvilágban, hogy az induláskor Szakács Tibort foglalkoztatták tanácsadóként. 
Azt a szakembert, aki azt megelőzően annak a Széchenyi Banknak volt a vezérigazgatója, amelynek tevékenységi engedélyét az NHB létrejöttét megelőző évben az MNB visszavonta. mert a pénzintézet működése fenntarthatatlanná vált. (Az üggyel összefüggésben ráadásul feljelentést is tettek ismeretlen tettesek ellen, mert bűncselekmény gyanúja is felvetődött.) Akkor Szakács Tibor arra hivatkozott, hogy  nem ő kereste meg a bankot, hanem annak tulajdonképpeni tulajdonosa a BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft., amely végeredményben Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozik. A jegybank véleménye Szakács Tibor szerepvállalásáról az NHB Bankban az volt, hogy "csak" attól van eltiltva, hogy vezető funkciót töltsön be pénzintézetnél, a tanácsadói poszt viszont nem minősül annak. Az NHB Zrt. egyébként nem véletlenül váltott 2014-ben nevet, működését ugyanis az általa is közvetített, amúgy jegybanki ihletésű Növekedési Hitel Programra (nhp) alapozta. Erre a bank mérete ugyan nem tette alkalmassá, de az nhp révén a mérlegfőösszege egyetlen év alatt 16 milliárd forintról 41,5 milliárd forintra növekedett - mondta lapunk érdeklődésére Bodnár Zoltán az jegybank egykori alelnöke. Hasonló bővülést könyvelhettek el a betétállománynál is, amely ugyanennyi idő alatt 300 százalékkal bővült, 8,5 milliárd forintról 33,2 milliárd forintra. Emögött olyan ügyfelek voltak, akiknek kiléte ugyan nem ismert, de feltehetően nem állhattak messze a jegybank elnökétől. Az NHB fontos feladatokat kapott a jegybanktól és állami intézményektől is. Ilyen volt többek között a jegybanki alapítványok pénzkezelése (mára ez a feladat gyakorlatilag megszűnt), és a Budacash-károsultak értékpapírszámláinak kezelése. Különösen ez utóbbi miatt az ügyfélkör páratlan mértékben megnőtt. 
Így jutott el az NHB Bank oda, hogy március 18-án a felszámolás sorsára juthat. Az NHB már idén januárban mind a kilenc vidéki fiókját bezárta. Az mfor. szerint a mintegy 30 milliárd forintnyi befagyott - vagyis 7 milliós kifizetési korlátozás alá eső - pénzből csak 10-12 milliárd lehet jogosult az OBA kártalanítására. Az MNB a rendelkezésére álló adatok alapján összesen 67 olyan magánszemély és 88 vállalati betétese van a banknak, akire vonatkozik a 7 millió forintos betétkivételi korlát, mert ennél magasabb összegű betétjük van, közülük 10 magánszemély és 42 vállalati ügyfél rendelkezik az OBA kártalanítás összegét (mintegy 30 millió forintot) is meghaladó betéttel. Az NBH Bank Zrt. egészen tavaly nyárig, az első elmarasztaló jegybanki határozatig az MNB kegyeltje volt - mondta Bodnár Zoltán. De akkor sem hozott a felügyelet érdemi döntést, pedig a bank működésében mindenütt hiányosságokat találtak. Mégis csak késve, tavaly decemberben rendelték ki a felügyeleti biztosokat, akik már nem tudták megmenteni a pénzintézetet. (A bajok gyökereit pedig már 2016-ban észlelte az MNB.) A szakember szerint itt is fellelhető a felügyelet késedelmessége és felelőssége. Most nemcsak a betétesek a károsultak, hanem azok a vállalkozók is, akiknek hiteleit az NHB Bank Zrt. folyósította, ami most természetesen leáll. Építőipari vállalkozások a megbízóik pénzeit tartották itt, most ez is befagyott. Vagyis az NHB felszámolása, a speciális pénzügyi szerepvállalása miatt tovább gyűrűzik a gazdaságban.
  
Szerző