Jobban teljesítenek a könyvek között felnövők

Publikálás dátuma
2019.03.15 10:10
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Az olvasás hatásairól már számos tanulmány született, de nemrég azt is megvizsgálták, milyen hatású, ha könyvek vannak a gyerekek környezetében.
Az olvasás fejleszti az agyat, csökkenti a stresszt, sőt empatikusabbá is teszi az embert. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem Joanna Sikora vezette kutatócsapata ezúttal azt vizsgálta, milyen hatással van a gyerekekre, ha könyvekkel teli környezetben nőnek fel. Nem meglepő módon azt találták, hogy 
a gyerekek otthonában található könyvespolcoknak, kis könyvtáraknak még a felnőttkorban is érezhető a hatásuk
 – írta a Fidelio a kutatást összefoglaló, a The Guardianben megjelent cikk alapján.

Minél több, annál jobb

A kutatásban, amelyet a Social Science Research -ben publikáltak, 160 000 felnőtt vett részt a világ 31 országából. Az alanyok az OECD Felnőttek Képesség- és Kompetenciamérési Programjának kérdőíveit töltötték ki, ami a szövegértési és elemi olvasási készséget, a számolási készséget vizsgálja, illetve a problémamegoldó készséget információ-technológiai környezetben. A 25 és 65 éves kor közötti résztvevőktől azt kérdezték, hogy megközelítőleg mennyi könyv lehetett a házukban, amikor 16 évesek voltak. A kutatók szerint az otthoni könyvtár mérete ugyanis jól jelzi a kutatók által "könyvközpontú szocializációnak" nevezett jelenséget. 
A 2011 és 2015 között végzett felmérés eredményei alapján a tesztet kitöltőt otthonában gyermekkorukban átlagosan 115 kötet volt, azonban a szám országonként eltért. A norvégok könyvespolcain 212 kötet található, míg a törököknél 27. Minél több könyv volt gyerekként valakinek az otthonában, annál jobban teljesített a felmérésben. Az otthon csak néhány könyvet tartó családok gyerekeinek eredményei átlag alattiak lettek a szövegértési és olvasási feladatokban. Azok, akiknél legalább 80 kötet sorakozott a polcon már átlagosan teljesítettek, az eredmények pedig folyamatosan javultak a könyvek számával párhuzamosan. 
A kutatók a számolási készség esetében is hasonló összefüggéseket tapasztaltak. Az információ-technológiai környezetben történő problémamegoldó készség esetében már nem volt ilyen látványos a hatás, de még itt is látható volt összefüggés. A kutatás eredményei alapján összehasonlítva egy kevés könyv között felnőtt, de egyetemet végzett, illetve egy nagy otthoni könyvtár mellett felnőtt, de csak kilenc osztályt végzett személy nagyjából azonos, vagyis átlagos szövegértési és olvasási képességekkel rendelkezik.
Vagyis szövegértési szempontból, 
a könyvekkel teli gyerekkor hatalmas tanulási előnyt jelent
- összegezték a tanulmány szerzői.
További kutatásokat igényel, hogy pontosan meghatározzák, hogy mi is az oka annak, hogy a könyvek közelsége gyermekkorban segíti a későbbi képességek alakulását. Az eredmények azonban még inkább alátámasztják, hogy az olvasásnak milyen nagy hatása van az agyra. Az otthoni könyvtár mérete pedig azért lehet fontos a kutatók szerint, mert "a gyerekek az olvasó szüleiket utánozzák."
Frissítve: 2019.03.15 10:10

Az év utolsó szuperholdja érkezik

Publikálás dátuma
2019.03.20 18:18

Fotó: AFP/ Nicolas Economou/NurPhoto
Az égi jelenség egybeesik a márciusi napéjegyenlőség időpontjával, amely a tavasz kezdetét jelzi. Ilyen utoljára 1981 márciusában fordult elő.
Szuperholdnak nevezi a köznyelv, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor lesz a Hold Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb. Ilyenkor a Hold akár 30 százalékkal fényesebb és 14 százalékkal nagyobbnak is látszódhat az átlagosnál. A jelenség létrejöttéhez az kell, hogy egyszerre legyen telihold és a Hold a keringési pályáján a legközelebb legyen a Földhöz - írta a Sokszínű Vidék. Az égi jelenség egybeesik a márciusi napéjegyenlőség időpontjával, amely a tavasz kezdetét jelzi. Ilyen utoljára 1981 márciusában fordult elő.
A Hold 21-én éjjel 02:43-kor mutatja teli fázisát, így már 20-án este is felkelő teliholdat fotózhatunk. Ha a fényviszonyok kedvezőtlenek lesznek, a Nap csak a holdkelte után háromnegyed órával nyugszik le, így a nagy világosságban még nehéz lesz a horizonton felbukkanó Holdat észrevenni - írta a National Geographic Magyarország. 21-én alkonyatkor már ideális fényviszonyok között lehet fotózni, jó fél órával napnyugta után fog a Hold felbukkanni a keleti horizonton. Keleti határunknál 18:18, Budapesten 18:31, nyugaton 18:41 lesz a holdkelte időpontja.
Témák
szuperhold
Frissítve: 2019.03.20 18:18

Kiderült: még 30 évesen sem felnőtt a gyerek

Publikálás dátuma
2019.03.20 10:10
Illusztráció
Fotó: Pexels
Egy új kutatás szerint az idegrendszer akár harminc évig is fejlődhet.
Mindenki hallotta, sőt akár mondta is már valakinek: ideje felnőni. Húszévesen már nem „illik” gyerekesen viselkedni. Egy új kutatás szerint azonban teljesen felnőtté csak a 30-as években érünk - írta a BBC.   
Az agyat és az idegrendszert tanulmányozó tudósok abban korábban is egyetértettek, hogy nem mindenki ugyanakkor éri el a felnőttkort, de az új kutatás bebizonyította, 18 évesen még olyan változások zajlanak az agyban, amelyek befolyásolhatják a viselkedést és mentális betegségekre is hajlamosíthatnak. 
Peter Jones, a Cambridge-i Egyetem professzora szerint abszurd gondolat azt hinni, egyik pillanatról a másikra válik valaki gyermekből felnőtté. Ez egy sokkal árnyaltabb, hosszabb folyamat, akár három évtizedig is eltarthat.
"Az oktatási, az egészségügyi és a jogrendszer számára persze kényelmesebb, ha vannak meghatározások, definíciók"
– mondta a professzor, utalva arra, hogy Angliában, ahogy Magyarországon is, 18 éves kortól lehet szavazni, alkoholt vásárolni, hitelt felvenni és a rendőrség is felnőttként kezeli az embert. Bár, tette  hozzá, a tapasztalt büntetőbírók különbséget tudnak tenni egy 19 és egy 30 éves bűnöző között.
"Nincs határa a gyermek- és felnőttkornak. Az emberek folyton úton vannak"
– mondta a kutató.
Frissítve: 2019.03.20 14:20