Idén előbb élednek a kullancsok, hamarabb kell védekezni

Publikálás dátuma
2019.03.14. 11:11
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az enyhe idő miatt korábban kell számítani a kullancsveszélyre, ezért az állat által terjesztett fertőző betegségek elleni védőoltásokat is előbb kell beadatni - írta az MTI egy háttérbeszélgetésen elhangzottak alapján.
Az enyhe tél miatt a kullancsok átteleltek, előbb lesznek aktívabbak és korábban szaporodnak, ezért az általuk terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancs-encephalitis) elleni védőoltást is hamarabb kell beadatni - hívta fel a figyelmet Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.
A teljes védettséghez egy-három hónap különbséggel két oltásra van szükség, így tavaszra, nyár elejére fejti ki az oltás a védő hatását. Egy év múlva pedig ismétlőoltást kell kérni. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy az oltás nem a csípés és a rovar bőrbe jutása ellen véd, hanem az általa terjesztett vírusos agyhártyagyulladás kialakulása ellen, amely súlyos, nem ritkán maradványtünetekkel gyógyuló betegség.
A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a Világgazdaságnak azt is elmondta, hogy a magyar lakosság átoltottsága alig éri el 18-20 százalékot, Ausztriában viszont az emberek 80 százaléka megkapta a védőoltást. Póta György hozzátette, ha a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adna támogatást a vakcina árához, Magyarországon is nagyobb lenne az átoltottság.
Póta György szerint tévhit, hogy csak erdőben, kirándulás közben juthat a bőrbe kullancs, az élősködők a házak kertjében, hobbikertekben, városi zöld területen is jelen vannak. Az adatok szerint olyan helyeken, országokban is megjelentek már a kullancsok, ahol eddig ritkán lehetett találkozni velük, így például a Baltikumban vagy Skandinávia bizonyos részein. Magyarország a kullancsok által közepesen fertőzött országok közé tartozik, de magasabb kockázatúnak számít az ország délnyugati része és az északi határ középső szakasza.
Szerző
Témák
kullancs
Frissítve: 2019.03.14. 11:12

A gyógyszer hatásosságát az is befolyásolja, milyen "környezetben" vesszük be

Publikálás dátuma
2019.03.13. 20:42
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Vannak olyan gyógytermékek, amelyek, ha gyógyszerekkel keverednek, fokozhatják a vérzés veszélyét, növelhetik a vércukorszintet vagy „csak” megszüntetik a gyógyszer hatékonyságát.
Negatív hatást válthat ki, ha bizonyos gyógyszereket és étrend-kiegészítőket nem megfelelő folyadékkal vesszük be, vagy ha „ellenjavallt” ételt eszünk hozzájuk – derült ki a a hertfordshire-i egyetem kutatásából. Különösen óvatosnak kell lenni a nyugtatókkal, antidepresszánsokkal, szívpanaszokra vagy epilepsziára szedett gyógyszerek mellett szedett készítményekkel. Egy rossz kombináció károsíthatja sejteket, rongálhatja a májat, de az is előfordulhat, hogy az étrend-kiegészítő miatt a gyógyszer a hatását elveszítve, gyorsan kiürül a szervezetből – írta a Szeretlek Magyarország a Daily Mail alapján.
Vannak ugyanakkor kifejezetten hasznos párosítások is. A gingko biloba például ellensúlyozza az egyes antidepresszánsok által okozott szexuális zavarokat. A C–vitamin erősítheti bizonyos fájdalomcsillapítók hatékonyságát és védi a májat és a vesét a gyógyszerek rongáló hatásától. 
Az étrend-kiegészítőket legjobb vízzel vagy narancslével bevenni, meleg teával vagy kávéval viszont nem ajánlott, mert ezek elpusztíthatják a „jó” baktériumokat. A grapefruit leve sem ajánlott, mert olyan a hatása, minta alkohollal vennénk be a gyógyszert vagy a táplálék-kiegészítőt.
Szerző
Témák
gyógyszerek

Természetes, de akár betegséget is jelezhet a hajhullás

Publikálás dátuma
2019.03.12. 15:15
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hajmosás vagy fésülködés során mindenki talál több-kevesebb hajszálat a hajkefében, a földön vagy a lefolyóban. Napi 60-80 hajszál kihullása teljesen természetes, aggódni akkor kell, ha a hajhullás mértéke fokozódik vagy bizonyos területeken csomókban észlelhető.
Kinézetünket jelentősen meghatározza a hajkoronánk, így érthető, hogy a mennyiségi és minőségi változásaira nagy figyelmet fordítunk. Átlagosan 100-150 ezer hajszálunk van, a korosodással természetes, hogy ha észrevétlenül is, de ritkul. Nagyobb mértékű hajhullás viszont akár belső szervi eltérésekre is utalhat - mondta – mondta dr. Fáy Andrea, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa.
Ha huzamosabb időn keresztül naponta több mint 60-100 hajszálat veszítünk, az már a hajhullás jele lehet. A haj ritkulása akkor észrevehető, ha a hajszálak negyede hullik ki. A nagy mennyiségű hajvesztés rendszerint hajmosáskor válik szembetűnővé, de a párnán, padlón megjelenő jelentősebb mennyiségű hajszál is figyelemfelhívó lehet. 
„Természetes jelenség, hogy az évszakok váltásakor, főleg tavasszal és ősszel is több hajszálat veszítünk. Ám, ha huzamosabb ideig tapasztaljuk, hogy az átlagnál több kihullik vagy azt vesszük észre, hogy ritkul a hajunk, keressük fel a szakorvost, aki trichogram vizsgálattal megállapítja a hajhullás mértékét, és a hajciklusban talált eltérésekből következtet a kiváltó okra”

A hajhullás megjelenhet önálló kórképként és más betegségekhez társulóan. 

Mi okozhat hajhullást?

 
 • Öröklött tulajdonságok, amelyek meghatározzák a hajhagymák érzékenységét és a szervezetben zajló hormonális változásokat
 • Vitamin vagy ásványi anyag – például vas – nem megfelelő bevitele vagy felszívódási zavar miatt kialakult hiányállapot
 • Lázzal járó akut fertőzések
 • Gyulladásos gócok
 • Hormonális változások
 • Nőgyógyászati betegségek
 • Pajzsmirigy működési zavara
 • Autoimmun megbetegedések
 • Toxikus károsodás
 • Stressz
 • Egészségtelen táplálkozás, túlzásba vitt fogyókúra
 • Fejbőrt érintő bőrbetegségek

Mit lehet tenni?

A hajhullás az okoktól függően a gyulladásos góc, a vashiányos vérszegénység, illetve egyéb hiányállapotok megszüntetésével kezelhető. Segíthet, ha különböző vérbőséget fokozó, gyulladást gátló, bőrregeneráló szereket dörzsölünk be, amelyek javítják a fejbőr, a hajhagymák oxigén- és energiaellátását. Hormonális eredetű hajhullás esetén helyileg alkalmazható hormontartalmú készítménnyel lassítható a hajritkulás folyamata. A mezoterápia során az orvos a kívánt hatóanyagokat egy mikrotűvel juttatja a fejbőr alá közvetlenül a szőrtüszőkhöz. Fontos a megfelelő táplálkozás, az elegendő mennyiségű cink, vas, D- és B-vitaminok bevitele. Ha a hajhagymák teljesen elpusztultak, csak a hajátültetés lehet megoldás, ilyenkor többnyire a tarkón lévő hajas fejbőrről emelnek át hajhagymákat a kívánt területre.
Szerző
Témák
hajhullás
Frissítve: 2019.03.12. 15:32