Előfizetés

Kiakadt a korábbi KDNP-s vezető: „Csicskái voltunk a Fidesznek”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.14. 10:43
Szalma Botond
Fotó: Kovács Tamás / MTI
Összezárt az ellenzék Újpesten, egy volt kereszténydemokrata politikust, Szalma Botondot támogatnak az őszi önkormányzati választáson. Szalma szerint a Fidesz kézi vezérléssel irányítja a KDNP-t, ami a párt létét is értelmetlenné teszi.
 Teljes ellenzéki összefogás lesz Újpesten, az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd már a polgármesterjelöltben is megállapodott: Szalma Botondot, a KDNP-ből egykor kizárt budapesti elnököt indítják. Szalma azt mondta, elfogadja a támogatást, és nagy harcra számít a Fidesszel, írja az Index. A lap most egy Magyar Narancs- interjút szemlézve idézi Szalmát, aki nem csak helyi terveiről számolt be, de arról is, hogy miképpen került partvonalon kívülre, és hogy a Fidesz hogyan szólt bele a kereszténydemokraták életébe.
A Narancs a KDNP-ből való kizárásáról kérdezte Szalmát, aki elmondta, hogy 2014-ben, miközben ő volt a szervezet budapesti és helyi elnöke, egyáltalán nem vonták be a jelöltállításba, az alapszervezetük kihagyásával döntöttek Wintermantel Zsolt indítása mellett. Ez számára elfogadhatatlan volt, így aztán amolyan finom utalásféleképpen elindult a posztért függetlenként ő is. Azonnali hatállyal kizárták a pártból. Mint hozzátett, , amikor kizárták, akkor a KDNP újpesti alapszervezet 90%-a kilépett. Ezek után feltette a lap a kérdést, hogy népszerű ember volt-e a KDNP-ben, amire Szalma azt mondta:
A folyosón különösen, ott erősen lapogatták a vállam. Bent a teremben viszont lehajtott fejjel ültek. A pártban mindenki félti a megszerzett helyét, és nem alakultak ki demokratikus viselkedési normák. Csicskái voltunk a Fidesznek. Az történik a KDNP-ben, amit a Fidesz diktál

hozzátette, hogy hiába voltak nagyon jó embereik a budapesti kerületekben, egyetlen helyen sem tudtak ténylegesen helyzetbe kerülni a KDNP-sek. Szalma Semjénnel ellentétben meg akarta szüntetni a kettős párttagságot, erről azt mondta:
A kettős tagság egyszerűen nevetséges. Korábban is azt mondtam, el kéne dönteni, hogy vagy van KDNP, vagy nincs. Akkor legyünk inkább egyszerűen a Fidesz tagjai. Olyan nincs, hogy délelőtt az Újpest, délután meg a Fradi mezét vesszük fel.

A kérdésre, hogy polgármesterként mivel kezdené, Szalma azt mondta, a pénzügyek a legfontosabbak: "végig kell nézni a vagyonvesztéssel kapcsolatos ügyeket, és a pénzcsapokat el kell zárni. Továbbá három kiemelt pontja van a programomnak: az újpesti bérlakásprogram, átalakítása, az egészségügyi ellátás javítása, benne a várólisták csökkentése, valamint a közlekedés újraszervezése".

Elmeszelte a tanársztrájkot a Klebelsberg Központ

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.03.14. 09:56

Fotó: Népszava
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az iskolafenntartó is bírósághoz fordul.
Csütörtökön reggel háromnegyed nyolckor, vagyis 15 perccel a szolidaritási sztrájk megkezdése előtt kaptak e-mailt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) munkatársai az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központtól (KK), hogy  
jogellenesnek tartják az eredetileg délelőttre szervezett szolidaritási sztrájkjukat, amivel a közszféra dolgozóinak sztrájkjához szerettek volna csatlakozni.

Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár bírósághoz is fordult emiatt. 
Az ügyben a Dunakeszi Tankerületi Központ, a Kelet-Pesti Tankerületi Központ, a Közép-Pesti Tankerületi Központ és a Pécsi Tankerületi Központ érintett – ez az a négy tankerület, amelyben a PDSZ-nek sikerült megállapodásokat kötnie a sztrájk körülményeiről. A KK szerint azonban még a tankerületi igazgatók által aláírt megegyezések is jogellenesek. A munkabeszüntetésben alig egy tucat KK-s iskola vett volna részt országszerte, 
ám az utolsó pillanatban egy kivételével mindenhol lefújták a sztrájkot.

– Mi a KK lépését tartjuk jogellenesnek, hiszen mindenhol születtek megállapodások az elégséges szolgáltatásokról. Ám most gyakorlatilag hatalmi szóval betiltották a sztrájkot. Azért döntöttük úgy, hogy lefújjuk az akciót, mert véletlenül sem szeretnénk veszélybe sodorni egyetlen kollégát sem. A bíróságon pedig majd kiderül, kinek van igaza – fogalmazott Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője. 
A szolidaritási sztrájkot a KK-s iskolák közül egyedül a Budapest X. kerületében található Széchenyi István Általános Iskolában tartották meg.

A VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai így fejezték ki szolidaritásukat
 Czédly Mariann, a helyi sztrájkbizottság vezetője lapunknak elmondta: ők már csak sztrájk közben értesültek a KK leveléről. Úgy gondolják, hogy nem a KK-nak, hanem a bíróságnak kell megállapítania egy sztrájk jogellenességét. Ez eddig nem történt meg. A tankerületi igazgató pedig aláírta a megállapodást a PDSZ-szel, így nem látták indokoltnak a sztrájk berekesztését. 
A szakképző intézményekben viszont megtarthatták a szolidaritási munkabeszüntetést. A PDSZ-nek összesen 11 szakképzési centrummal sikerült különösebb gond nélkül megállapodást kötnie. – Minden szabályosan ment. A centrum tőlünk csak létszámadatokat kért, semmi mást – nyilatkozta Pámer Éva, a Bolyai János Műszaki Szakgimnázium tanára. Náluk a 46 fős tantestületből 31-en sztrájkoltak. A szakszervezet csütörtökön délelőtt közleményben jelezte: 
az aláírt megállapodással rendelkező tankerületekben jogszerűen kezdeményezhető sztrájk, ezért a PDSZ mindenképpen bírósághoz fordul.

Bírság helyett menekítőautót küldenek a kiskorú prostituáltaknak

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.03.14. 08:58
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Júliustól több szempontól is változhat a gyermekprostitúció hatósági megítélése: a szexipar 18 év alatti áldozatait korábban sokszor elkövetőknek tartották, a rendszert azonban most finomhangolják.
Az év második felétől több lépést is tenne a kormány az emberkereskedelem ellen, nagyobb védelmet nyújtanának a prostitúció még nem nagykorú áldozatainak - derül ki a szerdán kiadott Magyar Közlöny egyik határozatából.
A kormányhatározat szerint a nyomozószerveket az eddiginél hatékonyabban kell felkészíteni az áldozatok felismerésére, a bűnügyi statisztika is átalakításra szorul, hogy jobban figyelembe vegye az emberkereskedelemmel kapcsolatos adatokat. A 18 év alatti prostituáltak számára pedig speciális szakellátást és visszailleszkedési tervet dolgoznak majd ki a gyermekvédelmi intézményekben.

A határozat azt is kimondja, hogy a 18 év alatti prostitúció tiltott, a tetten ért fiatalkorúakat gyermekvédelmi eljárás és gondoskodás illeti meg –
a tetten ért fiatalkorúakat gyermekvédelmi eljárás és gondoskodás illeti meg.

Az  ehhez szükséges eljárásrendet a belügyminiszternek kell kidolgoznia, az igazságügyi miniszterrel és a kancelláriaminiszterrel együtt.

Menekítőautóval, védett szállásra

A tervekhez pénzt is adna a kormány: 129 millió forintból új védett – tehát titkos helyen létesített - szálláshelyet nyitnának a kimentett fiatalkorúak számára, az otthon pedig menekítőautóval szállíthatná el a kerítőktől, striciktől megszabadított áldozatokat. További 30 millió forintot a nyomozószervek továbbképzésére és érzékenyítésére szánnak majd.

Elkövetőkből áldozatok lesznek

A megítélt összeg kevésnek tűnik ahhoz, hogy megoldjon egy rendszerszintű, az egész országot érintő problémát - 159 millió nevetséges ráfordításnak tűnhet, amikor ugyanabból a közlönyszámból megtudhatjuk: Schmidt Mária 12 milliárd forintból magyarázhatja el, hogy mit is jelentett a rendszerváltás.
A lépés mégis arra utal, hogy változhat az állam és a rendőrség hozzáállása a gyermekprostitúció áldozataihoz, hiszen korábban sokszor elkövetőként tekintettek rájuk. Székely László alapjogi ombudsman tavalyi jelentésében is arra hívta fel a figyelmet, hogy szabálysértési eljárás és szankció fenyegeti azokat a kényszerítő helyzetben lévő gyermekeket, akiket a prostitúciós tevékenységen érnek. Pedig 2015 júniusában Magyarországon is kihirdették a gyermekek szexuális kizsákmányolása és zaklatása elleni védelemről szóló Lanzarote-i Egyezményt, ami alapján
a kiskorú prostitúciós tevékenysége nem lehet önkéntes: azt valamilyen fizikai, lelki, gazdasági kényszer vagy fenyegetés hatására végzi. A gyermeket áldozatnak kell tehát tekinteni.

Ehhez képest az ombudsmani jelentés szerint 2015-ben Ferencvárosban 12 olyan prostituált ellen indult szabálysértési eljárás, aki még nem töltötte be a 18. életévét. A gyermekprostitúció kihasználásának bűntett gyanúja miatt pedig összesen 1 eljárás indult a vizsgált időszakban. A kerületi kapitányság Székelynek adott válaszában ugyan elismerte, hogy a fiatalkorú szabálysértőket áldozatnak tekintik, de áldozat voltukra csak akkor derülhet fény, ha elismerik, hogy kényszer hatására cselekedtek; ezt pedig - a futtatóktól való félelmükben, akik nemritkán családtagok is – csak nagyon kevesen vallják be.
Ennél is keményebb adatokat közölt 2016 májusában Hajdú-Bihar megyei Rendőr-kapitányság, ahol a gyermekprostitúció kihasználása miatt három év alatt csak nyolc eljárást indítottak, „elkövetők” ellen viszont több mint százat. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 2012-2015 között 452 esetben regisztráltak prostitúciós szabálysértést, ebből pedig 86 esetben fiatalkorúak ellen indult eljárás.