Azért sztrájkolnak, mert lassan elfogynak az önkormányzati köztisztviselők

Publikálás dátuma
2019.03.14. 10:49

Fotó: Vajda József / Népszava
Csak a halaszthatatlan ügyeket intézik ma a sztrájkoló polgármesteri hivatalokban.
Az emberi helytállás próbájának nevezte a mai köztisztviselői sztrájkot a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke a XV. kerületi önkormányzat dísztermében tartott „munkaértekezlet” résztvevői előtt. Boros Péterné ismertette, hogy a 17 ezer érintett önkormányzati tisztviselőből ma 7500 nem vette fel a munkát, mások szabadságra mentek a hosszú hétvége előtt, de az önkormányzati szövetségekkel folytatott párbeszéd alapján egyértelmű, hogy a szakma egésze egyetért az immár hatodszor megfogalmazott sztrájkkövetelésekkel. Nem mennek jól a dolgok a polgármesteri hivatalokban – indokolta az ismételt munkabeszüntetést a szakszervezeti vezető, hozzátéve, hogy az állam 11. éve nem ad semmit, hogy emelkedjenek a bérek ebben az ágazatban, mindössze ahhoz járult hozzá, hogy ahol az adóbevétel engedi, ott a képviselő-testület többet adjon, idén pedig a gazdagabb települések szolidaritási adójából osztott pénzt a belügyi tárca egy pályázaton a szegényebbeknek, vagyis az önkormányzatok egymást finanszírozzák. Az MKKSZ elnöke kijelentette, az önkormányzati szféra dolgozói haragosak, mert tudják, hogy semmibe vételük nem pénzkérdés, kizárólag politikai döntés eredménye. 
A sztrájkot elindító fővárosi rendezvényen részt vett Kordás László, a versenyszféra legnagyobb érdekvédelmi tömörülésének vezetője is. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az összefogás jelentőségét hangsúlyozta, mondván, hogy a kormány és a munkaadók folyamatosan csorbítják a dolgozói jogokat. Fontos állomásnak nevezte a mai napot azért is, mert a rendszerváltás után Magyarországon nem volt szolidaritási sztrájk, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) kiállása tehát példa értékű. A munkavállaló nem lehet másodrangú állampolgár – érvelt Kordás, ezért harcolnak a szakszervezetek ezeknek a jogoknak a megszerzéséért, ahol kell, a visszaszerzéséért. A XV. kerületben a polgármester és a dolgozók munkáltatója, a jegyző is mindenben támogatta a sztrájkkal tiltakozók akcióját. Lamperth Mónika például délelőtt nem a jegyzői irodájában dolgozott, hanem több főosztályvezetővel együtt az ügyfélszolgálati irodán fogadta a kerület lakóit a sztrájkoló munkatársak helyett.
Frissítve: 2019.03.14. 12:14

Kiakadt a korábbi KDNP-s vezető: „Csicskái voltunk a Fidesznek”

Publikálás dátuma
2019.03.14. 10:43
Szalma Botond
Fotó: Kovács Tamás / MTI
Összezárt az ellenzék Újpesten, egy volt kereszténydemokrata politikust, Szalma Botondot támogatnak az őszi önkormányzati választáson. Szalma szerint a Fidesz kézi vezérléssel irányítja a KDNP-t, ami a párt létét is értelmetlenné teszi.
 Teljes ellenzéki összefogás lesz Újpesten, az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd már a polgármesterjelöltben is megállapodott: Szalma Botondot, a KDNP-ből egykor kizárt budapesti elnököt indítják. Szalma azt mondta, elfogadja a támogatást, és nagy harcra számít a Fidesszel, írja az Index. A lap most egy Magyar Narancs- interjút szemlézve idézi Szalmát, aki nem csak helyi terveiről számolt be, de arról is, hogy miképpen került partvonalon kívülre, és hogy a Fidesz hogyan szólt bele a kereszténydemokraták életébe.
A Narancs a KDNP-ből való kizárásáról kérdezte Szalmát, aki elmondta, hogy 2014-ben, miközben ő volt a szervezet budapesti és helyi elnöke, egyáltalán nem vonták be a jelöltállításba, az alapszervezetük kihagyásával döntöttek Wintermantel Zsolt indítása mellett. Ez számára elfogadhatatlan volt, így aztán amolyan finom utalásféleképpen elindult a posztért függetlenként ő is. Azonnali hatállyal kizárták a pártból. Mint hozzátett, , amikor kizárták, akkor a KDNP újpesti alapszervezet 90%-a kilépett. Ezek után feltette a lap a kérdést, hogy népszerű ember volt-e a KDNP-ben, amire Szalma azt mondta:
A folyosón különösen, ott erősen lapogatták a vállam. Bent a teremben viszont lehajtott fejjel ültek. A pártban mindenki félti a megszerzett helyét, és nem alakultak ki demokratikus viselkedési normák. Csicskái voltunk a Fidesznek. Az történik a KDNP-ben, amit a Fidesz diktál

hozzátette, hogy hiába voltak nagyon jó embereik a budapesti kerületekben, egyetlen helyen sem tudtak ténylegesen helyzetbe kerülni a KDNP-sek. Szalma Semjénnel ellentétben meg akarta szüntetni a kettős párttagságot, erről azt mondta:
A kettős tagság egyszerűen nevetséges. Korábban is azt mondtam, el kéne dönteni, hogy vagy van KDNP, vagy nincs. Akkor legyünk inkább egyszerűen a Fidesz tagjai. Olyan nincs, hogy délelőtt az Újpest, délután meg a Fradi mezét vesszük fel.

A kérdésre, hogy polgármesterként mivel kezdené, Szalma azt mondta, a pénzügyek a legfontosabbak: "végig kell nézni a vagyonvesztéssel kapcsolatos ügyeket, és a pénzcsapokat el kell zárni. Továbbá három kiemelt pontja van a programomnak: az újpesti bérlakásprogram, átalakítása, az egészségügyi ellátás javítása, benne a várólisták csökkentése, valamint a közlekedés újraszervezése".
Szerző

Elmeszelte a tanársztrájkot a Klebelsberg Központ

Publikálás dátuma
2019.03.14. 09:56

Fotó: Népszava
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az iskolafenntartó is bírósághoz fordul.
Csütörtökön reggel háromnegyed nyolckor, vagyis 15 perccel a szolidaritási sztrájk megkezdése előtt kaptak e-mailt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) munkatársai az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központtól (KK), hogy  
jogellenesnek tartják az eredetileg délelőttre szervezett szolidaritási sztrájkjukat, amivel a közszféra dolgozóinak sztrájkjához szerettek volna csatlakozni.

Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár bírósághoz is fordult emiatt. 
Az ügyben a Dunakeszi Tankerületi Központ, a Kelet-Pesti Tankerületi Központ, a Közép-Pesti Tankerületi Központ és a Pécsi Tankerületi Központ érintett – ez az a négy tankerület, amelyben a PDSZ-nek sikerült megállapodásokat kötnie a sztrájk körülményeiről. A KK szerint azonban még a tankerületi igazgatók által aláírt megegyezések is jogellenesek. A munkabeszüntetésben alig egy tucat KK-s iskola vett volna részt országszerte, 
ám az utolsó pillanatban egy kivételével mindenhol lefújták a sztrájkot.

– Mi a KK lépését tartjuk jogellenesnek, hiszen mindenhol születtek megállapodások az elégséges szolgáltatásokról. Ám most gyakorlatilag hatalmi szóval betiltották a sztrájkot. Azért döntöttük úgy, hogy lefújjuk az akciót, mert véletlenül sem szeretnénk veszélybe sodorni egyetlen kollégát sem. A bíróságon pedig majd kiderül, kinek van igaza – fogalmazott Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője. 
A szolidaritási sztrájkot a KK-s iskolák közül egyedül a Budapest X. kerületében található Széchenyi István Általános Iskolában tartották meg.

A VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai így fejezték ki szolidaritásukat
 Czédly Mariann, a helyi sztrájkbizottság vezetője lapunknak elmondta: ők már csak sztrájk közben értesültek a KK leveléről. Úgy gondolják, hogy nem a KK-nak, hanem a bíróságnak kell megállapítania egy sztrájk jogellenességét. Ez eddig nem történt meg. A tankerületi igazgató pedig aláírta a megállapodást a PDSZ-szel, így nem látták indokoltnak a sztrájk berekesztését. 
A szakképző intézményekben viszont megtarthatták a szolidaritási munkabeszüntetést. A PDSZ-nek összesen 11 szakképzési centrummal sikerült különösebb gond nélkül megállapodást kötnie. – Minden szabályosan ment. A centrum tőlünk csak létszámadatokat kért, semmi mást – nyilatkozta Pámer Éva, a Bolyai János Műszaki Szakgimnázium tanára. Náluk a 46 fős tantestületből 31-en sztrájkoltak. A szakszervezet csütörtökön délelőtt közleményben jelezte: 
az aláírt megállapodással rendelkező tankerületekben jogszerűen kezdeményezhető sztrájk, ezért a PDSZ mindenképpen bírósághoz fordul.

Szerző
Frissítve: 2019.03.14. 16:03