Visszautasította és nem adta ki a MÚOSZ sajtószabadság napi közleményét az MTI

Publikálás dátuma
2019.03.14. 14:42

Fotó: AFP
A közlemény nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit - ezzel a hivatkozással tagadta meg a közlemény kiadását az állami hírügynökség.
"Március 15.-e a magyar sajtószabadság napja. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) ezen a napon hivatalos levélben csatlakozik ahhoz a panaszbeadványhoz, amelyet az Európai Bizottsághoz nyújtottak be a kormánypárti média kormányzati reklámok útján történő tiltott állami támogatása miatt" - így kezdődött a MÚOSZ sajtónapi közleménye, amit az MTI Országos Sajtószolgálat útján szeretett volna megjelentetni a szervezet. A távirati iroda azonban azzal utasította el a kommüniké nyilvánosságra hozatalát, hogy "közleményük az OS Szabályzatának (http://os.mti.hu/szabalyzat ) 14.2. pontjába ütközik ezért azt nem áll módunkban kiadni". A hivatkozott pont azt mondja ki: "a közlemény nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit". 
A MÚOSZ közleménye így folytatódik: "A magyar sajtó Európában példátlan működési anomáliáját szóvá tevő beadványt a Klubrádió állította össze a Mérték Médiaelemző Műhely és Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője közreműködésével. Ez már a második panasz a Bizottság előtt az eltorzult magyar médiaviszonyok ügyében: az elsőt ugyanez a kör nyújtotta be 2016-ban a közmédia (az állami rádiók és televíziók, valamint az állami hírügynökség) minden észszerű határt túllépő, a közszolgálati feladatokkal nem indokolható, a magyar sajtópiacot súlyosan deformáló állami támogatása miatt. A MÚOSZ azért csatlakozott a mostani panaszbeadványhoz, mert meggyőződése, hogy a magyar sajtószabadságra a legnagyobb veszélyt jelenleg a kormány szélsőségesen elfogult, kizárólag a politikai lojalitás szempontját követő és ezzel az állampolgárok pártatlan, sokszínű tájékoztatáshoz való jogát csorbító finanszírozási gyakorlata jelenti."
Az MTI a visszautasítás mellett egyben közölte, az állami hírügynökség jogosult egyes közlemények közzétételét megtagadni, a közlemény közzétételének megtagadásáért pedig semmilyen felelősséggel nem tartozik.
Szerző
Témák
MÚOSZ MTI

Tovább szívatják az ország "egyik legutolsó valódi ellenzéki helyét"

Publikálás dátuma
2019.03.14. 14:39
AURÓRA - A VIII. kerületi önkormányzat a választások után a bezárást sürgette
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A Budapest VIII. kerületében található, magát nyíltan civil, ellenzéki közösségi térként aposztrofáló Auróra régóta a bögyében lehet a hatalomnak. A bíróság most úgy döntött, 22 órakor be kell zárni a pultot.
A Fővárosi Ítélőtábla döntése szerint este 10 óra után be kell zárni a pultot a fővárosi VIII. kerületben működő, népszerű Auróra Kioszk nevű helyen - számol be róla az Index. Mint a hely Facebook-oldalán írják, ez nem jelenti azt, hogy a ház is lehúzza a rolót ekkor, a meghirdetett programok sem maradnak el, de mivel 22 óra után nem adhatnak el semmit, a bevételkiesés várhatóan óriási lesz, ami veszélybe sodorja a működést.

Nehéz nem arra gondolni, hogy

a döntésnek esetleg köze lehet ahhoz, hogy az Auróra magát mint "Magyarország egyik legutolsó valódi ellenzéki helye" hirdeti,

a nagyjából 600 négyzetméteres területen pedig civil szervezetek irodái kaptak helyet, ami szintén nem túl jó ómen manapság. "Volt már drograzzia, lebontatták a kertet, bepereltek minket a bérleti szerződésünkre hivatkozva, sőt, még vételi ajánlatot is tettek a házra a tulajdonosnál" - sorolják a hatalom korábbi, szerintük az ellehetetlenítésüket célzó lépéseit.

A közösségi házhoz két vendéglátó egység is tartozik, amelyeknek fontos szerepük van az egész intézmény fenntartásában. A földszinten található büfét Kioszknak nevezik, a másik az Auróra Kert, ami az épületen kívül van és csak nyáron üzemel. Az Index szerint

a fideszes vezetésű józsefvárosi önkormányzat a két vendéglátóhelyet több mint egy éve próbálja valamilyen módon korlátozni.

A kormánysajtó is rendszeresen írt "sorosozós" vagy épp "drogosozós" cikkeket a helyről. A Magyar Helsinki Bizottság közben bejelentette, hogy a segítségükkel az Auróra a Kúriához fordul. A közleményükben többek között azt írták, hogy „a bíróságot csak az állítólagos lakossági panaszok érdekelték, az nem, hogy az Auróra állítólagos zavaró tevékenysége ténylegesen, objektív módon bizonyított-e." Szerintük az eljárás akár másfél évig is eltarthat.
Szerző

Flamand néppárt: a bocsánatkérésnek van helye nálunk, a Fidesznek nincs

Publikálás dátuma
2019.03.14. 14:26
Wouter Beke
Fotó: DIRK WAEM / AFP
Elsőként egy flamand párt vezetője válaszolt Orbán Viktor harciasan bocsánatkérő levelére. Ebből már nem lesz barátság. A miniszterelnök szlovén barátjának pártja viszont jelezte: kilépnek a Néppártból, ha kizárják a Fideszt, és egy másik szövetség keretében borulnak össze velük.
Mint korábban megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök levelet intézett azokhoz a néppárti vezetőkhöz, akik kezdeményezték a Fidesz kizárását az EPP-ből; írásában a Fidesz elnöke bocsánatot kér "a támadó nyelvezetért", de fenntartja politikai álláspontját.
Orbán valamennyi néppárti tagpártnak – összesen 13 félnek – írt, akik csatlakoztak a Fidesz kizárására irányuló javaslathoz, és személyesen felkérte a flamand kereszténydemokraták vezetőjét, Wouter Beke-t, hogy vizsgálja felül a Fidesz kizárására vonatkozó javaslatát.  Wouter Beke így elsőként reagált Orbán Viktor levelére, méghozzá Twitteren – jegyzi meg a reakciót kiszúró 24.hu.
Beke azt írta, elfogadja a bocsánatkérést, ám ez az ügy nem az ő megbántásáról szól, hanem az európai értékek tiszteletben tartásáról és a jobb együttműködésről az EU külső határainak védelme érdekében. Hozzátette:  

Nem lát változást, a Fidesznek nincs helye a néppártban.

Ha a Fidesz megy, akkor a szlovén demokraták is

A Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök vezette jobboldali, bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Párt (SDS) elhagyja az Európai Néppártot (EPP), és külön szövetséget alakít Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, amennyiben a Fideszt kizárják az európai kereszténydemokrata-konzervatív erőket tömörítő EPP soraiból - közölte a Demokracija című szlovén hetilappal csütörtökön Branko Grims, az SDS egyik vezető tisztségviselője. "Nem fecsérelhetünk egy percet sem egy olyan csoportra, amely kiutasítja vagy kilöki Orbánt a soraiból" - hangsúlyozta. Hozzátetette: egy ilyen forgatókönyv esetén az SDS egy új politikai csoportosulást keres majd magának Orbán Viktorral a visegrádi négyek keretében. "A visegrádi csoportnak saját nézetei vannak, és úgy vélem, ezek a nézetek az egyedüli egészséges alapjai az Európai Unió (EU) hosszú távú jövőjének" - mondta Grims. Az SDS-nek egyébként 4 szavazata van az EPP választmányban, amelyik a kizárásról dönthet, ha arra kerül a sor. - Népszava-MTI

Szerző
Frissítve: 2019.03.14. 16:01