Tömegeket tiltanak el a cégvezetéstől

Publikálás dátuma
2019.03.14 15:20
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Tavaly a hazai cégbíróság 13 ezer embert tiltott el öt évre az üzletvezetéstől. Ez rekord.
Csak tavaly 13 ezer magánszemélyt tiltottak el a cégvezetéstől – számol be a céginformációval foglalkozó Opten. Így összességében már több mint 54 ezer polgárnak kell más pénzkereset után néznie. Közölt grafikonjuk tanúsága szerint a tavalyi érték rekord. Míg 2010-ben még csak 479 embert sújtott a cégbíróság ilyen büntetéssel, addig 2014-ben 5 ezer, egy évre rá pedig már 12 ezer fölé ugrott az üzleti kiteljesedés eme formájától eltiltottak száma. Fejlődő gazdaság ide, szigorodó cégjogi környezet oda, még mindig ráfér a tisztítás a hazai cégvilágra – idézik Pertics Richárd céginformációs igazgatót. A cégbíróság ki nem elégített, jogerős hitelezői követelések és be nem fizetett pénzbírságok esetén tilthat el magánszemélyeket cégügyektől. Az utóbbi évekhez képest a tavalyi érték már nem mutat lényeges romlást, de a hazai üzleti etikán és a cégek pénzügyi mozgásterén továbbra is akad mit javítani. A büntetések elvileg tisztító hatásúak, hiszen az érintetteket 5 évre eltiltják a vezetési és képviselői jogkörtől, illetve egyes tulajdonosi szerepköröktől is. Az eltiltások száma beállni látszik: ami arra utal, hogy az intézkedéseknek valószínűleg nincs túlzott megelőző ereje. De az sem kizárt, hogy a hazai cégjogi rendszer ennyit képes feldolgozni. Az Opten szerint az eltiltottak száma 2019 végén 62 ezren tetőzhet: ezt követően ugyanis több korábbi eltiltás is lejár. Megyei bontás szerint magas az eltiltások száma Budapesten, valamint Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér és Hajdú-Bihar megyében.

Főleg az építőipar húzza a kis- és középvállalkozásokat

Tavaly 61 százalékkal nőtt a legsikeresebb hazai kis- és középvállalkozások átlagos nyeresége – közölte az Opten. Bár a szakmai zsűri által összeállított százas listát csak március 21-én hozzák nyilvánosságra, általánosságban megállapítható, hogy folyamatos növekedésüknek köszönhetően árbevételük tavaly ötödével bővült. A legjelentősebb húzóerő az építőipar. Dolgozóik átlagfizetése tavaly 10-15 százalék felett nőtt. A bruttó havi jövedelmek az ipar és a kereskedelem területén átlag 380 ezer, míg a szolgáltatások terén mintegy 650 ezer forintra rúgnak. Az egy főre jutó profit tavaly 90 százalékkal 8 millió fölé ugrott. Az érintett vállalkozások zöme családi tulajdonú, akik az ügyvezetésbe is bekapcsolódnak.

Szerző

Megállapodtak: véget ért az idegőrlő sztrájk a Hankooknál

Publikálás dátuma
2019.03.21 21:09

Fotó: Népszava/ Vajda József
A dunaújvárosi gumigyár dolgozói év végére legalább 18,5%-os emelést kapnak az előző esztendő végi bérükhöz képest.
Tíz nap után véget ért a sztrájk a Hankook dunaújvárosi gumigyárában, az üzemben csütörtök este 8 óra előtt nem sokkal ismét elindult a termelés – tudtuk meg Székely Tamástól, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnökéről. A cég menedzsmentje kilenc napig nem is tárgyalt a szakszervezettel, ám szerda késő este egy "vezércsellel" bejutottak a szakszervezeti vezetők a Hankook dunaújvárosi gyárának felsővezetőihez, így végre tudtak egyeztetni. A találkozón ugyan némileg közeledtek az álláspontok, ám megállapodás akkor nem született. Többek között azért, mert a vállalat olyan bónuszrendszerről alkudott volna meg, amely alapján a sztrájkolók nem részesültek volna a pluszjuttatásokból – mondta lapunknak Székely Tamás. Csütörtök este azután újabb tárgyalási fordulóra került sor, amelyen végül megállapodás született. Részleteket a szakszervezeti vezető péntekre ígért, ám annyit elmondott: a cég által korábban adott 13,6 százalékos átlagos béremeléshez képest – amely egyeseknek 10, másoknak 22 százalékos bérnövekedést jelentett – további 8,5 százalékot tudtak kiharcolni a bérpótlékokkal és bónuszokkal együtt. Közölte azt is: garanciát kaptak arra, hogy ezekből a juttatásokból a sztrájkolókat sem zárják ki.
Számítások szerint tehát, aki a legrosszabbul járt, az is 18,5 százalékos béremelést kap év végére az előző esztendő végéhez képest.
A megállapodásban emellett más "paraméterek" is vannak, ezeket holnap ismertetik.

Az egyezséget megelőzően ebben a cikkben foglaltuk össze a dunaújvárosi gumigyárban zajló sztrájkkal kapcsolatos legfontosabb részleteket.


Több milliárd forintnyi tao-pénz ömlött Felcsútra

Publikálás dátuma
2019.03.21 20:00

Fotó: Népszava
Csak állami tulajdonú cégek majdnem 3 milliárd forint közpénzzel támogatták a felcsúti fociakadémiát.
A Transparency International által kiperelt, 2011 és 2016 közötti időszakra vonatkozó adatokból kiderül, hogy csak állami tulajdonú vagy állami résztulajdonú cégek 2,7 milliárd milliárd forinttal támogatták a felcsúti fociakadémiát társasági adófelajánlásokkal – hangzott el az RTL Klub híradójában. Hozzáteszik, hogy másik 3 milliárd forint érkezett az Orbán-család, illetve Mészáros Lőrinc és üzlettársainak cégeitől 4 év alatt. Az adatokból az Átlátszó készített adatbázist. A 2012-es és 2013-as adatokat nem hozta nyilvánosságra az Emmmi. 
Frissítve: 2019.03.21 20:57