Újabb esélyes jelölt száll ringbe a jövő évi amerikai elnökválasztáson

Publikálás dátuma
2019.03.14. 15:52

Fotó: PAUL RATJE / AFP
A "Beto" becenévre hallgató, népszerű Robert Francis O'Rourke tavaly a texasi szenátusi választáson szerzett hírnevet magának váratlanul jó szereplésével. 46 évesen fiatalnak számít a formálódó mezőnyben.
Újabb nagyágyú szállt be az amerikai elnökségért folyó versenybe: a volt texasi képviselő Beto O'Rourke videóüzenetben jelentette be, hogy elindul a Demokrata Párt elnökjelöltségéért - írja az Index.

A 46 évével fiatalnak számító politikus
két év alatt vált szinte ismeretlen képviselőből a demokraták egyik új reménységévé, vagy, ahogy rajongói nevezik, az "új Obamává" vagy épp az "új Kennedy-vé".

Politikai tőkéjét a 2018-as texasi szenátusi választáson alapozta meg, amikor a stabilan republikánus államban minden előzetes várakozást felülmúlva alig három százalékkal maradt alul riválisával, az országosan ismert Ted Cruzzal szemben.

Ringbe szállásáról régóta spekulált a média, azonban a politikus nem sietett, és kivárta, amíg az amúgy meglehetősen erős, legalább 10 releváns jelöltet számláló előválasztási mezőny kialakul (ahonnan már csak Obama egykori alelnöke, Joe Biden hiányzik).
Mindenesetre a fogadóirodáknál máris a 4. legesélyesebb demokrata jelöltnek számít Kamala Harris, illetve a két veterán, Bernie Sanders és a már említett Biden után.

Az ír és wales-i felmenőkkel rendelkező O'Rourke kapcsán az amerikai elemzők rendre megjegyzik, mellette szól többek közt, hogy jó szónok, vitaszituációkban és beszélgetéseken pedig ugyanolyan természetes sármja van, mint például Obamának. Emellett számíthat azokra a "biztonsági szavazókra", akik szerint 2020-ban az a legfontosabb, hogy a demokrata jelölt megverje Donald Trumpot, valamint kiválóan tud spanyolul, és eddig összes kampányában jól szerepelt a demokrata párt táborának fontos részét képező latino szavazók körében.

"Belépő" üzenetét az alábbi videóban tekinthetik meg:
Szerző

Egy szlovák üzletembert gyanúsítanak a Kuciak-gyilkosság megrendelésével

Publikálás dátuma
2019.03.14. 14:40
Fotó: AFP/Vladimir Simicek
Marian Kočner vállalkozót gyanúsították meg Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának megrendelésével. A gyanúsított mellett további személyek kihallgatását is tervezi a szlovák Speciális Ügyészi Hivatal.
A hírt a parameter.sk közölte a Hospodárske Noviny alapján, és a rendőrség is megerősítette. Az MTI mindehhez azt tette hozzá, az ügyészség szerint Kuciak halálát újságírói munkájával összefüggésben rendelték meg. Az ügyészség a vizsgálat menetére hivatkozva nem árulta el, hogy csak egy megrendelőről van-e szó. Azt viszont elmondták, hogy bebizonyosodott, hogy téves volt az úgynevezett "olasz szál" - vagyis az, hogy az eset összefüggésben állna a calabriai maffia, a 'Ndrangheta tagjainak szlovákiai tevékenységével és állítólagos kormányközeli kapcsolataikkal. A kettős gyilkosság után ez az információ nagy súllyal esett latba a kormányátalakításhoz vezető belpolitikai válság kialakulásában.
Ján Kuciak oknyomozó újságírót és kedvesét, Martina Kušnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi otthonukban. Az üggyel kapcsolatban négy személyt vettek őrizetbe, köztük Alena Zsuzsovát, akit ezidáig szintén a gyilkosság megrendelésével gyanúsítottak. Marian Kočner nevét többször is emlegették a gyilkossággal kapcsolatban, de csak most gyanúsították meg annak megrendelésével. Tavaly októberben az egyik gyanúsított, Andruskó Zoltán vallomásában azt állította, hogy a gyilkosságot Marian Kočner rendelte meg. Kočner egyike volt azoknak a személyeknek, akiknek ügyeiről Ján Kuciak írt. Egy telefonbeszélgetés is a nyilvánosságra került, amelyben a vállalkozó megfenyegette az újságírót. Kuciak feljelentést tett a rendőrségen, de az ügyet végül idő előtt lezárták. Kočner ellen a televíziós váltók ügyében folyik eljárás, és jelenleg szigorított őrizetben van. A gyilkosság közfelháborodást váltott ki az országban, s heteken belül korábban sosem látott tüntetéssorozathoz, illetve mély belpolitikai válsághoz vezetett. A történések végül a kormány több tagjának távozásához - köztük Robert Fico kormányfő lemondásához és a kabinet széles körű átalakításához vezettek. 

Az amerikai szenátus határozatot szavazott meg a Szaúd-Arábiának a jemeni háborúhoz nyújtott segítség leállításáról

Publikálás dátuma
2019.03.14. 07:05
Mitch McConell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője
Az amerikai szenátus 54:46 arányban megszavazta azt a határozatot, amely véget vetne a Szaúd-Arábia számára a jemeni háborúban nyújtott amerikai támogatásnak.
A határozat, amelyről ezt követően a képviselőházban is voksolnak, 30 napot adna Donald Trump elnöknek a Rijádnak nyújtott mindennemű támogatás lezárására. Szaúd-Arábia Jemenben az Iránnal szövetséges húszik ellen folytat háborút. A 47 demokrata párti szenátorhoz a voksoláskor csatlakozott 7 republikánus törvényhozó is, ami elemzők szerint jelzi, hogy a kongresszusban erősödik a republikánus politikusok elégedetlensége Rijád támogatása miatt. "Ez közvetlen válasz volt a Hasogdzsi-gyilkosságra" - fogalmazott a voksolás után a szaúdi újságíró meggyilkolására utalva újságíróknak Chris Murphy connecticuti demokrata párti szenátor, aki a javaslat egyik előterjesztője volt. Murphy hangsúlyozta, hogy a jemeni háborúban történő amerikai részvétel beszüntetése "egyértelmű nyilatkozat" arról, hogy Washington nem bízik többé Szaúd-Arábiában. A demokrata többségű képviselőház a múlt hónapban már megszavazott egy határozatot a szaúdiaknak Jemenben nyújtott amerikai támogatás megvonásáról, de a republikánusok módosítást nyújtottak be, és a voksolási procedúra újrakezdődött. Ez ért véget a szerda esti szavazással. A Fehér Ház szerdán este jelezte, hogy Donald Trump elnök vétót emel minden törvény ellen, amely korlátozná az Egyesült Államok jemeni szerepvállalását. A javaslat ellenzői azt hangoztatták, hogy tisztában vannak ugyan Rijád jemeni háborújának buktatóival, de az emiatti elégedetlenséget nem a törvényhozásban kell levezetni. Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője a voksolás után azt nyilatkozta: a határozat akadályozhatja a háború diplomáciai eszközökkel történő lezárására irányuló erőfeszítéseket. "Igazuk van a szenátoroknak, amikor komoly aggodalmakat fogalmaznak meg Szaúd-Arábia magatartásának néhány vonása miatt, különösen ami Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolását illeti. Csakhogy ez a határozat nem erről szól. Nekünk a jemeni háború felelősségteljes lezárására kell összpontosítani erőfeszítéseinket" - hangsúlyozta McConnell. Majd hozzátette, hogy az Egyesült Államok szövetségeseinek nyújtott támogatás megvonása szerinte csökkenti az Egyesült Államok azon eszközeit, amivel megkönnyítheti az ENSZ diplomáciai erőfeszítéseit.
Szerző