A dolgozók 70 százaléka vesz részt a sztrájkban a Hankooknál

Publikálás dátuma
2019.03.14. 17:00

Fotó: Vajda József / Népszava
Harmadik napja tart a határozatlan idejű munkabeszüntetés a Hankook Tire Magyarország Kft. rácalmási gyárában. A gyár vezetése és a szakszervezet egymásnak ellentmondó, illetve össze nem hasonlítható számokat mond a termelésről, a részvételről.
Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke csütörtökön délután sajtótájékoztatón erősítette meg, hogy a dolgozók 70 százaléka vesz részt a bérköveteléseiket nyomatékosító munkabeszüntetésben. Ezzel szemben, a legutóbbi, e témában, fogadkozása szerint utolsó sajtóközleményében a Hankook HR-részlege azt közölte, hogy a gyár termelése minden várakozásukat felülmúló, 70 százalékos szinten áll. A szakszervezet vezetője ezt kizártnak tartja. A Budapesten tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy szerinte sokkal többen tagadták meg a munkafelvételt ahhoz, hogy ilyen szinten működhessen az üzem. Főleg a háromműszakos munkarendben dolgozók sztrájkolnak, az egyműszakos munkarendben foglalkoztatottak nagy része felvette a munkát. Emiatt a cég vezetése úgy módosította a nappali munkarendben dolgozók munkaszerződését, hogy több műszakba is be lehessen osztani őket. Székely Tamás elmondása szerint a bértárgyalások előmozdítása érdekében a szakszervezet kérte a Hankook magyar vezetését, hogy vegyék fel a kapcsolatot a vállalat dél-koreai tulajdonosával. A kérésnek azonban a magyarországi cégvezetés nem tett eleget, ezért a szakszervezet most azt fontolgatja, hogy közvetlenül keresik meg a vállalat tulajdonosait Dél-Koreában - mondta. A rácalmási gyárban feszült a hangulat. Eddig csak elmondás alapján tudósítottunk arról, hogy a 3100 dolgozót foglalkoztató gumigyár egyszerre ígér többletjuttatásokat azoknak, akik nem sztrájkolnak, és fenyegeti a munkát megtagadókat. A gyárban kifüggesztett tájékoztatók Népszavához elküldött fotói szerint a Hankook HR-részlege március 12-én módosította az éves egyéni bónusz feltételeit, kizárva a juttatásból a sztrájkolókat, sőt ők egyéb kitüntetésre, jutalmazásra sem jogosultak. Az ebben az időszakban munkát végzők pedig többlet jutalomban részesülnek, bár az nem egyértelmű, hogy ez a bónuszban foglaltatik, vagy a felett értendő. Egy, a gyár területén kifüggesztett másik papíron azt közli Lee Dae Wan HR team manager, hogy a sztrájkolóknak a munkabeszüntetés ideje alatt nem jár munkabér, besorolási pótlék, műszakpótlék, étkezési támogatás, jelenléti ösztönző, díjak, jutalmak és a már említett egyéni bónusz.
A Hankook vezetése mindent megtesz azért is, hogy pozitív ösztönzőkkel vegye rá a sztrájkolókat a munkára, így például a gyártásban dolgozók közül azoknak, akik a sztrájk helyett felveszik a munkát, a vállalat megemelte az alapbérét 50 százalékkal, a túlórapótlékot pedig a munkabeszüntetés ideje alatt megduplázták – részletezte az MTI kérdésére Székely Tamás. A szakszervezeti vezető szerint a cég vezetése mindezek ellenére sem tudta gyengíteni a dolgozók sztrájkhajlandóságát. A munkabeszüntetés várható befejezéséről egyelőre nem beszélt a szakszervezeti vezető. A VDSZ Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete (VDSZ DGSZ) a múlt szerdai kétórás figyelmeztető sztrájkot követően e héten kedden jelentette be, hogy a Hankook rácalmási gyárában határozatlan idejű sztrájk kezdődik, miután a cég által átlagosan 13,6 százalékos béremelés differenciáltan valósult meg. Ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a cégnél már régebb óta ott dolgozók körülbelül 10 százalékos, az újonnan belépők pedig mintegy 20 százalékos béremelésben részesültek. Az ehhez hasonló helyzetek elkerülése érdekében kezdeményezte a szakszervezet már a tárgyalások elejétől, hogy a társaság fix, 18 százalékos alapbér emelést hajtson végre. Ezen felül a szakszervezet követelése még a 13. havi bónusz és a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók számára az 5 százalékos pótlék bevezetése - jelentette ki a VDSZ elnöke. Beszámolója szerint a cég kijelölte a sztrájkolók helyét: ők az egyik étteremben gyülekeznek és az üzem területén nem mozoghatnak. Ugyanakkor hiába járna hivatalosan egyszeri ingyenes étkezés, de most azt sem kapják meg. A múlt héten a dolgozók mintegy 20 százaléka volt szakszervezeti tag, azóta a folyamatos belépések miatt ez az arány sokat nőtt. 
Szerző
Frissítve: 2019.03.14. 17:03

Tömegeket tiltanak el a cégvezetéstől

Publikálás dátuma
2019.03.14. 15:20
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Tavaly a hazai cégbíróság 13 ezer embert tiltott el öt évre az üzletvezetéstől. Ez rekord.
Csak tavaly 13 ezer magánszemélyt tiltottak el a cégvezetéstől – számol be a céginformációval foglalkozó Opten. Így összességében már több mint 54 ezer polgárnak kell más pénzkereset után néznie. Közölt grafikonjuk tanúsága szerint a tavalyi érték rekord. Míg 2010-ben még csak 479 embert sújtott a cégbíróság ilyen büntetéssel, addig 2014-ben 5 ezer, egy évre rá pedig már 12 ezer fölé ugrott az üzleti kiteljesedés eme formájától eltiltottak száma. Fejlődő gazdaság ide, szigorodó cégjogi környezet oda, még mindig ráfér a tisztítás a hazai cégvilágra – idézik Pertics Richárd céginformációs igazgatót. A cégbíróság ki nem elégített, jogerős hitelezői követelések és be nem fizetett pénzbírságok esetén tilthat el magánszemélyeket cégügyektől. Az utóbbi évekhez képest a tavalyi érték már nem mutat lényeges romlást, de a hazai üzleti etikán és a cégek pénzügyi mozgásterén továbbra is akad mit javítani. A büntetések elvileg tisztító hatásúak, hiszen az érintetteket 5 évre eltiltják a vezetési és képviselői jogkörtől, illetve egyes tulajdonosi szerepköröktől is. Az eltiltások száma beállni látszik: ami arra utal, hogy az intézkedéseknek valószínűleg nincs túlzott megelőző ereje. De az sem kizárt, hogy a hazai cégjogi rendszer ennyit képes feldolgozni. Az Opten szerint az eltiltottak száma 2019 végén 62 ezren tetőzhet: ezt követően ugyanis több korábbi eltiltás is lejár. Megyei bontás szerint magas az eltiltások száma Budapesten, valamint Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér és Hajdú-Bihar megyében.

Főleg az építőipar húzza a kis- és középvállalkozásokat

Tavaly 61 százalékkal nőtt a legsikeresebb hazai kis- és középvállalkozások átlagos nyeresége – közölte az Opten. Bár a szakmai zsűri által összeállított százas listát csak március 21-én hozzák nyilvánosságra, általánosságban megállapítható, hogy folyamatos növekedésüknek köszönhetően árbevételük tavaly ötödével bővült. A legjelentősebb húzóerő az építőipar. Dolgozóik átlagfizetése tavaly 10-15 százalék felett nőtt. A bruttó havi jövedelmek az ipar és a kereskedelem területén átlag 380 ezer, míg a szolgáltatások terén mintegy 650 ezer forintra rúgnak. Az egy főre jutó profit tavaly 90 százalékkal 8 millió fölé ugrott. Az érintett vállalkozások zöme családi tulajdonú, akik az ügyvezetésbe is bekapcsolódnak.

Szerző

Alig lötyög valami a gáztárolókban

Publikálás dátuma
2019.03.14. 09:00

Fotó: JAKUB SUKUP /
Bár a hazai gáztárolók – az 1,2 milliárd köbméternyi biztonsági készleten túl - lassan kiürülnek, a jelenlegi szint meghaladja az elmúlt három év hasonló időszakában mértet – számítható ki a Gas Infrastructure Europe nyilvántartásából. Eszerint jelenleg a meg nem csapolható, stratégiai tartalékokon kívül már csak mintegy 600 millió köbméter gáz „lötyög” az állami Magyar Földgáztároló, illetve MMBF összesen 6,7 milliárd köbméter befogására képes tárolóiban. Ennek többek között az is oka, hogy - az adatbázis tanúsága szerint – az MMBF-nél február óta napi néhány millió köbméter gáz betárolása is zajlik. Bár ez minden eddiginél korábbi időpont, szakértők szokásos piaci okokat sejtenek a háttérben: a viszonylag enyhe február miatt kereskedők így tárolhatnak fölös mennyiségeket. A korábbi évek tapasztalatai alapján az összesített készletszint egész április elejéig tovább mérséklődhet. 2015-ben ekkor – a tartalékokkal együtt – mindössze 1,14 milliárd köbméter állt rendelkezésre. Az ország gázellátása mindazonáltal – különösen a zavartalan behozatalnak köszönhetően – biztosított.
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tegnapi közleménye szerint a téli hónapokban az ország 4,36 milliárd köbméter gázt fogyasztott el. A napi fogyasztás december 19-én 65 millió köbméteren tetőzött.
Szerző