A dolgozók 70 százaléka vesz részt a sztrájkban a Hankooknál

Publikálás dátuma
2019.03.14 17:00

Fotó: Népszava/ Vajda József
Harmadik napja tart a határozatlan idejű munkabeszüntetés a Hankook Tire Magyarország Kft. rácalmási gyárában. A gyár vezetése és a szakszervezet egymásnak ellentmondó, illetve össze nem hasonlítható számokat mond a termelésről, a részvételről.
Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke csütörtökön délután sajtótájékoztatón erősítette meg, hogy a dolgozók 70 százaléka vesz részt a bérköveteléseiket nyomatékosító munkabeszüntetésben. Ezzel szemben, a legutóbbi, e témában, fogadkozása szerint utolsó sajtóközleményében a Hankook HR-részlege azt közölte, hogy a gyár termelése minden várakozásukat felülmúló, 70 százalékos szinten áll. A szakszervezet vezetője ezt kizártnak tartja. A Budapesten tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy szerinte sokkal többen tagadták meg a munkafelvételt ahhoz, hogy ilyen szinten működhessen az üzem. Főleg a háromműszakos munkarendben dolgozók sztrájkolnak, az egyműszakos munkarendben foglalkoztatottak nagy része felvette a munkát. Emiatt a cég vezetése úgy módosította a nappali munkarendben dolgozók munkaszerződését, hogy több műszakba is be lehessen osztani őket. Székely Tamás elmondása szerint a bértárgyalások előmozdítása érdekében a szakszervezet kérte a Hankook magyar vezetését, hogy vegyék fel a kapcsolatot a vállalat dél-koreai tulajdonosával. A kérésnek azonban a magyarországi cégvezetés nem tett eleget, ezért a szakszervezet most azt fontolgatja, hogy közvetlenül keresik meg a vállalat tulajdonosait Dél-Koreában - mondta. A rácalmási gyárban feszült a hangulat. Eddig csak elmondás alapján tudósítottunk arról, hogy a 3100 dolgozót foglalkoztató gumigyár egyszerre ígér többletjuttatásokat azoknak, akik nem sztrájkolnak, és fenyegeti a munkát megtagadókat. A gyárban kifüggesztett tájékoztatók Népszavához elküldött fotói szerint a Hankook HR-részlege március 12-én módosította az éves egyéni bónusz feltételeit, kizárva a juttatásból a sztrájkolókat, sőt ők egyéb kitüntetésre, jutalmazásra sem jogosultak. Az ebben az időszakban munkát végzők pedig többlet jutalomban részesülnek, bár az nem egyértelmű, hogy ez a bónuszban foglaltatik, vagy a felett értendő. Egy, a gyár területén kifüggesztett másik papíron azt közli Lee Dae Wan HR team manager, hogy a sztrájkolóknak a munkabeszüntetés ideje alatt nem jár munkabér, besorolási pótlék, műszakpótlék, étkezési támogatás, jelenléti ösztönző, díjak, jutalmak és a már említett egyéni bónusz.
A Hankook vezetése mindent megtesz azért is, hogy pozitív ösztönzőkkel vegye rá a sztrájkolókat a munkára, így például a gyártásban dolgozók közül azoknak, akik a sztrájk helyett felveszik a munkát, a vállalat megemelte az alapbérét 50 százalékkal, a túlórapótlékot pedig a munkabeszüntetés ideje alatt megduplázták – részletezte az MTI kérdésére Székely Tamás. A szakszervezeti vezető szerint a cég vezetése mindezek ellenére sem tudta gyengíteni a dolgozók sztrájkhajlandóságát. A munkabeszüntetés várható befejezéséről egyelőre nem beszélt a szakszervezeti vezető. A VDSZ Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete (VDSZ DGSZ) a múlt szerdai kétórás figyelmeztető sztrájkot követően e héten kedden jelentette be, hogy a Hankook rácalmási gyárában határozatlan idejű sztrájk kezdődik, miután a cég által átlagosan 13,6 százalékos béremelés differenciáltan valósult meg. Ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a cégnél már régebb óta ott dolgozók körülbelül 10 százalékos, az újonnan belépők pedig mintegy 20 százalékos béremelésben részesültek. Az ehhez hasonló helyzetek elkerülése érdekében kezdeményezte a szakszervezet már a tárgyalások elejétől, hogy a társaság fix, 18 százalékos alapbér emelést hajtson végre. Ezen felül a szakszervezet követelése még a 13. havi bónusz és a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók számára az 5 százalékos pótlék bevezetése - jelentette ki a VDSZ elnöke. Beszámolója szerint a cég kijelölte a sztrájkolók helyét: ők az egyik étteremben gyülekeznek és az üzem területén nem mozoghatnak. Ugyanakkor hiába járna hivatalosan egyszeri ingyenes étkezés, de most azt sem kapják meg. A múlt héten a dolgozók mintegy 20 százaléka volt szakszervezeti tag, azóta a folyamatos belépések miatt ez az arány sokat nőtt. 
Szerző
Frissítve: 2019.03.14 17:03

Megállapodtak: véget ért az idegőrlő sztrájk a Hankooknál

Publikálás dátuma
2019.03.21 21:09

Fotó: Népszava/ Vajda József
A dunaújvárosi gumigyár dolgozói év végére legalább 18,5%-os emelést kapnak az előző esztendő végi bérükhöz képest.
Tíz nap után véget ért a sztrájk a Hankook dunaújvárosi gumigyárában, az üzemben csütörtök este 8 óra előtt nem sokkal ismét elindult a termelés – tudtuk meg Székely Tamástól, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnökéről. A cég menedzsmentje kilenc napig nem is tárgyalt a szakszervezettel, ám szerda késő este egy "vezércsellel" bejutottak a szakszervezeti vezetők a Hankook dunaújvárosi gyárának felsővezetőihez, így végre tudtak egyeztetni. A találkozón ugyan némileg közeledtek az álláspontok, ám megállapodás akkor nem született. Többek között azért, mert a vállalat olyan bónuszrendszerről alkudott volna meg, amely alapján a sztrájkolók nem részesültek volna a pluszjuttatásokból – mondta lapunknak Székely Tamás. Csütörtök este azután újabb tárgyalási fordulóra került sor, amelyen végül megállapodás született. Részleteket a szakszervezeti vezető péntekre ígért, ám annyit elmondott: a cég által korábban adott 13,6 százalékos átlagos béremeléshez képest – amely egyeseknek 10, másoknak 22 százalékos bérnövekedést jelentett – további 8,5 százalékot tudtak kiharcolni a bérpótlékokkal és bónuszokkal együtt. Közölte azt is: garanciát kaptak arra, hogy ezekből a juttatásokból a sztrájkolókat sem zárják ki.
Számítások szerint tehát, aki a legrosszabbul járt, az is 18,5 százalékos béremelést kap év végére az előző esztendő végéhez képest.
A megállapodásban emellett más "paraméterek" is vannak, ezeket holnap ismertetik.

Az egyezséget megelőzően ebben a cikkben foglaltuk össze a dunaújvárosi gumigyárban zajló sztrájkkal kapcsolatos legfontosabb részleteket.


Több milliárd forintnyi tao-pénz ömlött Felcsútra

Publikálás dátuma
2019.03.21 20:00

Fotó: Népszava
Csak állami tulajdonú cégek majdnem 3 milliárd forint közpénzzel támogatták a felcsúti fociakadémiát.
A Transparency International által kiperelt, 2011 és 2016 közötti időszakra vonatkozó adatokból kiderül, hogy csak állami tulajdonú vagy állami résztulajdonú cégek 2,7 milliárd milliárd forinttal támogatták a felcsúti fociakadémiát társasági adófelajánlásokkal – hangzott el az RTL Klub híradójában. Hozzáteszik, hogy másik 3 milliárd forint érkezett az Orbán-család, illetve Mészáros Lőrinc és üzlettársainak cégeitől 4 év alatt. Az adatokból az Átlátszó készített adatbázist. A 2012-es és 2013-as adatokat nem hozta nyilvánosságra az Emmmi. 
Frissítve: 2019.03.21 20:57