Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

Publikálás dátuma
2019.03.15. 09:56

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Katonai tiszteletadás mellett felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt a március 15-ei nemzeti ünnepen, pénteken.
A zászlót Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök jelenlétében a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a lovas díszegység.
Az eseményen részt vettek kormánytagok, az állami és katonai szervezetek képviselői, diplomaták. A téren sok család, turista jelent meg. Sok nézelődő kokárdát viselt, többen magyar zászlót tartottak kezükben.
A Kossuth térről a lovas díszőrség felvezetésével átvonulnak az ünneplők a Nemzeti Múzeum kertjéhez, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Az ünnepség vendégeként Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is felszólal.
Az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 171. évfordulóján tartott központi rendezvények keretében a Magyar Nemzet Múzeumnál délutántól, a budai Várban egész nap több rendezvénnyel várják az ünneplőket, családokat.
Március 15., az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kitörésének ünnepe, 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep.
Szerző
Frissítve: 2019.03.15. 09:59

Kifütyülték Szájert a Néppárt frakcióülésén - Cáfol a politikus

Publikálás dátuma
2019.03.15. 09:43

Fotó: Emilie Gomez / Európai Parlament
Szájer József, a Fidesz-delegáció vezetője ezután állítólag azt javasolta Orbánnak, hogy még a kizárásról döntő szavazás előtt lépjen ki a Néppártból a Fidesz. Ezt szintén tagadja a politikus.
Határozottan Fidesz-ellenes hangulat határozta meg az Európai Néppárt (EPP) szerdai frakcióülését, írja a 444.hu. Több, egymástól független beszámoló szerint
számos képviselő kifütyülte Szájer Józsefet, aki a Fidesz-delegáció vezetője.

Úgy tudják, az incidens után Szájer felhívta Orbán Viktort, hogy jelezze, szerinte nagyon aggasztó a helyzet. Megfontolásra ajánlotta információik szerint azt is, hogy a Fidesz lépjen ki a néppártból, még a kizárásról döntő 20-i szavazás előtt.
Március 20-án az EPP elnöksége olyan javaslatot terjeszt a résztvevők elé, ami az alapszabály 9. pontja értelmében a Fidesz felfüggesztését vagy kizárását fogja ajánlani – hangzott el a pártcsalád európai parlamenti frakciójának strasbourgi ülésén. A Népszava információi szerint Joseph Daul pártelnök a tanácskozáson értésre adta, hogy ha a küldöttek elutasítják az előterjesztést, vagyis nem akarnak szavazni róla, akkor el fog gondolkodni azon, hogy érdemes-e megmaradnia a tisztségében.

Nem kifütyülték, megtapsolták...

"Mint a jereváni vicc: nem kifütyültek, hanem megtapsoltak. Nem azt javasoltam hogy lépjünk ki, hanem hogy maradjunk benn" - nyilatkozta Szájer József az atv.hu megkeresésére, hozzátéve: a 444-es cikk "fake news a javából". "Az egyik legnagyobb tapsot én kaptam" - közölte a politikus.

Szerző
Frissítve: 2019.03.15. 12:24

Sneider Tamás: „Az egész pártunk lázban ég”

Publikálás dátuma
2019.03.14. 18:26

Fotó: Vajda József
Karácsony Gergelyt már nem támogatná a Jobbik, ha Puzsér Róberttel szemben ő nyerné az előválasztást. Legfeljebb azzal, hogy nem indít saját jelöltet.
A Jobbik az EP-választásra készül, és csak ezt követően, az eredmény ismeretében dönti el, hogy saját jelölttel vesz részt a főpolgármester-választáson, vagy más ellenzékit támogat, ha igen, akkor kit – idén januárban még ezt az álláspontot erősítette meg lapunknak Bencsik János, miután a párt új budapesti elnökévé választották. Ehhez képest a Jobbik most beállt az LMP támogatásával induló független főpolgármester-jelölt, Puzsér Róbert mögé. Annak ellenére, hogy jelenleg csak március van, az EP-választást pedig májusban tartják. A történelem gyorsabban zajlik annál, ahogyan elterveztük – magyarázta kérdésünkre Sneider Tamás pártelnök, miért változott a Jobbik stratégiája. „Egyszerűen mindenki azt igényelte, hogy a Jobbik nevezze meg a főpolgármester-jelöltjét. Az egész pártunk lázban ég” – jelentette ki Sneider. Szerte az országban megkezdődtek az egyeztetések – folytatta –, sokan látják a lehetőségét annak, hogy az önkormányzati választásokon le lehet váltani a Fideszt. A Jobbikban is javában zajlik a belső jelöltállítási folyamat. Vannak helyek, ahol az ellenzék részleges, máshol teljes összefogása várható, akár oly módon, hogy a pártok egy civil szervezet jelöltjét támogatják – számolt be Sneider Tamás. Visszatérve Budapestre: Puzsér támogatását az országos elnökség, majd a párt budapesti választmánya is jóváhagyta. Kérdés, hogy a Jobbik hajlandó-e a baloldali Karácsony Gergely mögé is felsorakozni, ha Puzsér Róberttel szemben ő nyeri meg az ellenzéki előválasztást. Sneider Tamás elmondta, hogy transzparens, átlátható megállapodást kötöttek Puzsér Róberttel és az LMP-vel, amelyben az is szerepel, hogy Karácsony Gergely előválasztási győzelme esetén újra „megtárgyalják a dolgot”. Következik-e ebből, hogy a Jobbik elvileg nem zárja ki Karácsony támogatását? Sneider közölte, hogy Karácsony Gergely mögött ott áll az a baloldal, amelynek szerinte a fővárosban „gazdasági összefonódásai vannak a Fidesszel, például a parkolási pénzek ügyében”. Ezért inkább úgy fogalmazott: amennyiben Karácsony Gergely nyeri az előválasztást, akkor azt tartja elképzelhetőnek, hogy Tarlós István leváltása érdekében a Jobbik nem indít saját jelöltet. Bencsik János budapesti elnök lapunknak elmondta, hogy a Puzsér Róberttel és az LMP-vel kötött megállapodás teljes szövegét pár napon belül nyilvánosságra hozzák.  
Szerző