Orbán Viktor;Táncsics-díj;

2019-03-16 10:43:52

Táncsics-díj: Orbán bohócot csinált a bizottságból és a saját miniszteréből

Két olyan televíziós műsorkészítőnek adta a kormány idén az elvben az újságírói hivatás legjobbjainak szánt Táncsics-díjat, akiket nemhogy a Táncsics-díj bizottság nem ajánlott, de még a fölterjesztettek között sem szerepeltek.

„Tájékoztatom, hogy az emberi erőforrások minisztere által adományozható Táncsics Mihály-díj a megszokottak szerint 2019. március 15-én kerül átadásra. Miniszteri elismerés adományozását az adományozási alkalmat legalább 3 naptári hónappal megelőzően, a jelölt életútjának, illetve tevékenységének rövid ismertetését tartalmazó indokolással bárki – különösen szakmai szervezet vagy korábbi díjazott – kezdeményezheti a miniszternél. A kezdeményezés formanyomtatványát mellékelten megküldöm (…) A kezdeményezéseket 2018. december 15-ig kell elküldeni az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága részére” – írta a jelölő szervezeteknek küldött levélben tavaly novemberben az EMMI.

A díjra idén összesen 15 jelölés érkezett újságírói és irodalmi szervezetektől, Fidesz-közeli egyesületektől, magánszemélyektől (sőt magától Kásler Miklós minisztertől is). A miniszter által felkért bizottság közülük január elején választotta ki a szokásos hat jelöltet (a kialakult szokásrend szerint a testület hat jelöltet ajánl, és a miniszter dönti el, hogy ki lesz az a három, aki az adott évben megkapja a díjat). Úgy tudjuk, ezúttal az ülés elején megjelent Fekete Péter államtitkár, és azt mondta: idén olyan sok a tárca számára kedves, elismerésre érdemes jelölt, hogy 2019-ben kivételesen hat díjat fognak kiosztani, amennyiben azzal a bizottság egyetért. A testület Balogh Andrea Johanna (a Hatos csatorna Gyógyhatás című magazinjának műsorvezetője, a Kásler-féle Országos Onkológiai Intézet kommunikációs vezetője), Dénes Zoltán (a Világgazdaság újságírója), Haeffler András (a Lakihegy Rádió főszerkesztője, korábban évtizedekig a közmédia munkatársa), Korpás Éva (a Kossuth rádió riportere), Kövesdi Károly (szlovákiai magyar újságíró) és Némethné Pécsi Krisztina (a Magyar Katolikus Rádió munkatársa) nevét terjesztette föl. Információink szerint a hat jelölt személyéről konszenzus alakult ki a bizottságban, egy esetleges hetedik személy, Szakács Árpád jelölését viszont hosszan elhúzódó vita követte (Szakács Árpád robbantotta ki a többek között Prőhle Gergely volt PIM-igazgató eltávolításához vezető jobboldali kultúrharcot a Magyar Időkben megjelent cikksorozatával; akkoriban az időközben elhunyt Lovas István „a legjobb és legbátrabb magyar jobboldali újságírónak” nevezte). Szakács jelölése a vita végén nem kapott többséget.

Utólag visszatekintve ugyanakkor az egész színjáték fölösleges volt, mivel két olyan, Orbán Viktor bizalmát élvező személy kapta meg a Táncsics-díjat, akik nemhogy a bizottság által kiválasztott hat fő névsorában nem szerepeltek, de fölterjesztést sem kaptak (vagyis egyáltalán nem tudható, hogy ki ajánlotta őket) – méghozzá attól a Kásler Miklóstól, akinek a saját jelöltje a bizottság egyhangú támogatása ellenére nem lehetett díjazott. A két nyertes a Hír Televízió műsorvezetője, Földi-Kovács Andrea és az Echo TV programigazgatója, Farkas Emese. Földi-Kovács a Hír TV tudósítása szerint a díjátadón azt mondta: „Fontos, hogy tiszta motivációink legyenek és hogy azért üljünk oda a kamerák elé, ne csak azért, hogy tetszelegjünk a reflektorfényben, hanem, hogy legyen mondanivalónk az emberek felé, legyen fontos gondolataink, amiket közlünk és legyen olyan gondolatvilágunk, amelyen keresztül megszűrve a hírek világát érthetővé, befogadhatóvá tesszük a nézők számára.” Földi-Kovács a G-napon hagyta el a Hír TV-t, az átmeneti időt az M1-nél és az Echo TV-nél töltötte, majd a fideszes hatalomátvétel után visszatért a Hír TV-hez. Számos emlékezetes tévés alakítása közül kiemelkedik az az eset, amikor egy, az egészségügy állapotáról rendezett sajtóvitában, ahol a kormány álláspontját védte a meghívott vendégekkel szemben, élő adásban hazudtolta meg őt a 24.hu belpolitikai rovatvezetője. Farkas Emese munkásságáról kevesebbet lehet tudni, ő – szintén a Hír TV beszámolója szerint – úgy értékelte a díjat: „Minket, akik általában a kamerának a másik oldalán állunk kevésbé ismernek a nézők, de minden televíziós produkció mögött, nagyon komoly szakmai csapat dolgozik és én azt gondolom, hogy ez mindannyiunk közös elismerése”.

Mivel a díjazásnál Kásler Miklós feje fölött is átnyúltak, a két díjazottat vélhetően Orbán Viktor választotta ki.