A DK az Országgyűlés elé terjeszti családvédelmi akciótervét

Publikálás dátuma
2019.03.17. 12:51
Gyurcsány Ferenc két hete jelentette be a DK 7+1 pontos családvédelmi akciótervét
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A párt többek közt a rabszolgatörvény visszavonását, a családi pótlék emelését és a háziorvosi körzetek betöltését követeli, valamint garanciát arra, hogy kisgyermekes családok nem kerülhetnek az utcára.
A Demokratikus Koalíció (DK) hétfőn az Országgyűlés elé terjeszti 7+1 pontos családvédelmi akciótervét - közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese vasárnap Budapesten. Arató Gergely azt mondta: évről évre kevesebb gyerek születik Magyarországon, már csaknem félmillió magyar ment külföldre, és minden hatodik magyar gyerek már határainkon túl születik. Hozzátette:
Orbán Viktor miniszterelnök hétpontos családvédelmi programja "nagyon kevés", és egyébként is jómódú családnak nyújt csak segítséget.

Az ellenzéki politikus közlése szerint a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc által két hete bejelentett 7+1 pont azokra a problémákra válaszol, amelyek leginkább foglalkoztatják a magyar családokat.

A DK azt követeli, hogy

  • vonják vissza a "rabszolgatörvényt"
  • hosszabbítsák meg a kilakoltatási moratóriumot és törvényes garancia legyen arra, hogy kisgyermekes családok nem kerülhetnek az utcára.
  • számítson munkaviszonynak az otthonápolás,
  • legalább 50 százalékkal emeljék meg a családi pótlékot
  • töltsék be az összes háziorvosi körzetet az egészségügyi dolgozók azonnali, 50 százalékos béremelése mellett
  • az oktatás legyen nyitott, tárják ki a felsőoktatás kapuit
  • és minden család számára legyen biztosított legalább a víz, az áram és a gáz minimuma
Arató Gergely hozzátette, a plusz egy pontjuk a békéről szól, arról, hogy egy kormány ne háborúzzon, mert háborúban nem születnek gyerekek. Szerinte ha a Fidesz leszavazza ezt a javaslatot, az nyílt beismerése lesz annak, hogy a családok érdeke csak az ígérgetések és a kampányplakátok kinyomtatásáig érdekli őket.

Erőszakos utas miatt kellett visszafordulnia egy Londonba tartó Wizz Air-gépnek

Publikálás dátuma
2019.03.17. 10:58
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
"Az utas köpködött, hörgött, piszkálta a szomszédokat" - írta az Index olvasója.
"Egy részeg angol (??) utas miatt visszafordult a mai Wizz Air 6:00-os Budapest - London Luton járata és leszállt Budapestre. Az utas köpködött, hörgött, piszkálta a szomszédokat. Most a rendőröket várjuk, remélhetőleg újra London fele indulunk hamarosan"

- írta egy olvasó reggel 7 óra előtt.

portál megkereste a Wizz Airt, a légi társaság válaszában megerősítette az incidenst:
"Március 17-én a Wizz Air W6 2201-es számú, Budapestről London Lutonba tartó járatán egy utas rendbontóan és erőszakosan viselkedett a többi utassal és az utaskísérőkkel szemben. Személyzetünk a kiképzésének megfelelően kezelte a helyzetet, és úgy döntött, visszatér Budapestre, hogy az erőszakos utast leszállítsa a repülőgépről. A leszállás után az utast a hatóságok őrizetbe vették. A repülőgép egy órás késéssel folytatta az útját London Luton felé. A Wizz Air elnézést kér a késés okozta kellemetlenségért, de utasaink és személyzetünk biztonsága a legfontosabb légitársaságunk számára, és zéró toleranciával kezeljük az ellenük irányuló szóbeli és tettleges erőszakot. Az ügy innentől a rendőrség hatáskörébe tartozik."
Szerző

Rogán a Kossuth Rádióban ekézte Junckert, Webert és Brüsszelt

Publikálás dátuma
2019.03.17. 09:53
Rogán Antal
Fotó: Népszava
"Csak a szokásos": Rogán Antal szerint Jean-Claude Juncker az elmúlt öt évben kudarcot kudarcra halmozott, Manfred Weber a baloldalnak udvarol, Brüsszelnek pedig Soros érdeke a legfontosabb.
"Rogán: a Fidesz addig marad a néppártban, amíg az nem lesz bevándorláspárti." Ezzel a meglehetősen félreérthető címmel jelent meg az MTI-ben a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter ma reggeli, a Kossuth Rádiónak adott interjújának összefoglalója. Félrevezetővel, hiszen a fenti mondatot akár úgy is lehetne érteni, hogy a Fidesz bevándorláspártivá akarja tenni az Európai Néppártot, és egészen addig ott marad, amíg ez nem sikerül neki. Az interjú egészét nézve persze már "megnyugodhat" az ember: nincs itt semmi látnivaló.

Rogán Antal ugyanis a beszélgetés során valójában azt hangsúlyozta, a kormánypártnak addig kell a néppárton belül harcolnia Európa megújításáért, amíg van esély arra, hogy annak segítségével olyan európai vezetőket választhatnak, akik képesek a bevándorlás megállítására, valamint a határok és a keresztény kultúra megvédésére. A tárcavezető, mint mondta, egyelőre úgy látja, van lehetőség erre.
"A mi célunk végső soron Európa megújítása" - fogalmazott, majd hozzátette, az európai vezetés Jean-Claude Juncker irányításával kudarcot kudarcra halmozott az elmúlt öt évben.

A két legnagyobb kudarcként említette, hogy a britek kiléptek az unióból, a "migránsok, a bevándorlók pedig tömegével bejöttek".

Megerősítette, a kormány március 15-én véget ért tájékoztatási kampányában azért mondták el, milyen titkos tervek lapulnak a brüsszeli fiókokban, mert attól tartanak, hogy ezeket a májusi EP-választás után elő fogják venni. "Így történt ez az elmúlt években is: a választók előtt nem beszéltek róla, ellenben egyszer csak törvények, intézkedések lettek belőle" - fogalmazott Rogán. Példaként említette, hogy így jelent meg a kötelező kvóta is a napirenden. Rogán szerint a néppártban sokan úgy kalkulálnak, hogy a baloldal szavazatai nélkül Manfred Weber nem lehet az Európai Bizottság elnöke.
A tárcavezető ennek tudja be azt is, hogy Weber most a politikai céljai elérése érdekében sok helyre udvarol, és egyes mondatai "nem feltétlenül az eredeti néppárti véleményeket tükrözik."

A riporter azon kérdésére, amely a "Soros-Juncker-plakátok" leszedését feszegette, Rogán Antal közölte, a kabinet a következő hetekben a családvédelmi akciótervre koncentrál, azzal kapcsolatos hirdetéseket jelentet meg, és a kommunikációjában is az lesz a hangsúlyos.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kormány elfelejtette volna, mit mondott az elmúlt hetekben, hiszen azt komolyan gondolta

- jelentette ki.

Egyúttal arra is felhívva a figyelmet, Orbán Viktor miniszterelnök is hangsúlyozta, hogy a politikai álláspontja változatlan.

Rogán arra nem tért ki, hogy ha a plakátleszedés valóban egy előre kalkulált lépés volt, akkor hogy lehet, hogy Manfred Weber keddi látogatásakor sietve pont azokat ragasztották át, amelyeket az Európai Néppárt csúcsjelöltje láthatott volna a repülőtérről befelé tartva, sokszor otthagyva egy szomszédos, az útról már takarásban lévő hirdetést.
Ehelyett megerősítette, a magyar kormányfő továbbra is azt javasolja, hogy a határvédelmi jogok kerüljenek vissza a nemzetállamokhoz az Európai Bizottságtól, a schengeni országok belügyminiszterei együtt döntsenek a migrációs és határvédelmi kérdésekben, az unió pedig a közös kasszából állja a tagállamok mindenkori határvédelmi költségeinek felét. Amíg ezeket a javaslatokat nem söprik le egyértelműen, addig a Fidesz a néppárt keretein belül marad - mondta. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője kitért a Manfred Weber által a 3 pontos ultimátumba is beemelt CEU-ügyre. Meglepőnek nevezte, hogy Brüsszelnek fontosabbnak tűnik az "amerikai illetőségű Soros-egyetem ügye", mint az amerikai kormányzatnak, amely az elmúlt hetekben meggyőződhetett arról, hogy az intézmény működését nem gátolja semmi Budapesten.
"Úgy tűnik, hogy Brüsszelben sokaknak Soros György egyeteme és Soros György érdeke fontosabb, mint az amerikai kormányzatnak"

- fogalmazott.

Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy amennyiben van olyan megoldási javaslat, amihez a magyar törvényeket nem kell módosítani, és azokba bekapcsolódnak más kormányok is, akkor azokat szívesen tanulmányozzák.
Frissítve: 2019.03.17. 09:55