Nemet mondtak a szlovákok a populizmusra

Publikálás dátuma
2019.03.17. 15:40
Zuzana Caputova és Maros Sefcovic
Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
Szlovákia demokrácia leckét ad a régiónak. Az államfőválasztáson két igazi demokrata került az élre.
Ötödjére választott közvetlenül államfőt Szlovákia, 1999-ig a parlament döntött az elnök személyéről. A  szombati első fordulóban a liberális Progresszív Szlovákia jelöltje, Zuzana Caputova került az élre a szavazatok 40,57 százalékával, aki a két hét múlva esedékes második fordulóban a szociáldemokrata Smer jelöltjével, az Európai Bizottság alelnökével, a 18,66 százalékot elérő Maros Sefcoviccsal fog megméretkezni. Ez egyben a legnagyobb arány, amit szlovák elnökjelölt elért, s azt sugallja, aligha hoz változást a második forduló. Caputova ugyanis minden megyét megnyert, a városokban tarolt, Pozsonyban 60 százalék fölött teljesített. Igaz, hogy 2014-ben Robert Fico is megnyerte az első fordulót, a másodikban viszont alulmaradt a független Andrej Kiskával szemben, amikor Kiska 59,38, Fico pedig 40,61 százalékot ért el. A mostani állás igen sok mindent jelez. Mindenekelőtt azt, hogy a szlovákok kiábrándultak ugyan a politikából, de a legutóbbi választáson parlamenti erővé vált populistákból is, megtörték a nyíltan neonáci Marian Kotleba szárnyalását is. Ha az ő illetve, ugyancsak keményvonalasnak számító független jelölt, Stefan Harabin főbíró eredményét összeadjuk, akkor sem éri el a kritikus szintet, kevesebb, mint a lakosság egynegyede szavazott rájuk. Bugár Béla 3,1 százaléka egyértelműen azt jelzi, hogy a felvidéki magyar lakosság is hitt Caputovában – több magyarlakta járásban is nyert a jogásznő, és sok helyen második lett Bugár mögött -, az ő nyitottsága lehetővé tette, hogy nyugodt szívvel tudjanak az esélyesre szavazni, nem kényszerültek az etnikai keretek között mozogni. 2014-ben az MKP magyar jelöltje 5,1 százalékot kapott, de akkor sem Fico, sem Kiska nem nyitott a magyarok felé. Az is kétségtelen, hogy sem a szlovák politikai osztály hitelvesztése, sem az irányváltás nem ezzel a választással kezdődött. Kiska győzelme is ezt jelezte, a Fico-kormány tavalyi megbuktatása, valamint a tavaly őszi pozsonyi polgármester választás is, amikor már az alig egy éves Progresszív Szlovákia párt jelöltje győzni tudott a fővárosban. A változáshoz nyilván nagymértékben hozzájárul a tragikus újságíró gyilkosság, de az is, hogy a szlovák politikát évtizedek óta uraló Fico erőszakmentesen visszalépett. Fico megszelídítésében kétségtelenül szerepet játszott, hogy első kormányzása idején, amikor a szélsőséges nacionalista Jan Slotával koalícióra lépett, saját európai pártcsaládja felfüggesztette a Smer tagságát. A szlovák vezér mindent megtett, hogy visszakerüljön és bár kacérkodott a határokkal, soha többé nem lépte azt át látványosan.  A liberális, demokratikus ellenzék szlovákiai térhódítása ugyanakkor nem csak azt jelzi, hogy a társadalom kezdi kinőni a demokrácia gyermekbetegségeit, hanem azt is, hogy a jogállamiság intézményeibe vetett bizalom is helyreállítható.  

Eredmények százalékban

Zuzana Caputová 40,57 Maros Sefcovic 18,66 Stefan Harabin 14,34 Marian Kotleba 10,39 Frantisek Miklosko 5,72 Bugár Béla 3,1 Milan Krajniak 2,77 Eduard Chmelár 2,74 Öt jelölt nem érte el az 1 százalékot.  

Zuzana Caputova

A 45 éves jogász, civil aktivista 2017-ben alakult Progresszív Szlovákia mozgalom alelnöke. Civil aktivistaként, környezetvédőként, a Pozsony melletti Pezinok szemétlerakó leállításával vált ismertté, amiért 14 éven át harcolt jogászként. Véleménye szerint a legmagasabb hatalmi pozíciók egyöntetű férfiképviseletét ellensúlyozni kellene a „női elemmel”, mert ez is a megegyezéshez járulna hozzá. Támogatja az azonos neműek házasságát és azt is, hogy az ilyen párok gyermeket is örökbe fogadhassanak.  Február elején még csak 4-5. volt, az utolsó felmérések – ezt két héttel a voksolás előtt lehet közzétenni Szlovákiában – közül egyesekben már az 50 százalékot is meghaladta. Népszerűségével egyenarányosan durvult az ellene irányuló kampány is. A lekicsinylő szexista megnyilvánulások mellett megjelent a „túl liberális”, a Soros-bérenc, illetve a „támogatja a homoszexuális őrültséget". A nők többségét így is maga mögé állította, a Focus mérése szerint az ő választóbázisában van a legtöbb nő -64,7 százalék nő és 35,3 férfi -, és Sefcovicra is több nő készült szavazni, mint férfi, esetében ez az arány 17,6 – 15,8 százalék volt. A keményvonalas, radikális és szélsőséges jelöltek hívei között viszont magasabb a férfiak aránya. Caputova a magyarok körében is népszerű nyitottsága miatt. Bugár Béla után, aki 30,3 százalék magyar voksaira számíthatott, az aktivista jogász állt második helyen 13,5 százalékkal.  

Szerző

Theresa May szerint megállapodás nélkül talán soha nem lesz Brexit

Publikálás dátuma
2019.03.17. 12:07
Theresa May
Fotó: EMMANUEL DUNAND
A brit kormányfő "tisztességes kompromisszumot" kér a képviselőktől, hogy az ország unióból való kilépése ne húzódjon el még hosszú hónapokig. Az ellenzék vezére szerint jövő héten sem lesz áttörés.
Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök szerint a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeit rögzítő megállapodás elfogadása nélkül Nagy-Britannia talán soha nem lép ki az Európai Unióból - közölte az MTI. Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit parlamenti ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője ugyanakkor vasárnap azt jósolta, hogy az eddig kétszer is nagy többséggel elutasított Brexit-megállapodást az alsóház a jövő hétre tervezett harmadik szavazáson is elutasítja. A Sky News hírtelevíziónak nyilatkozva Corbyn erre az esetre kilátásba helyezte, hogy a Labour bizalmatlansági indítvány nyújt be a kormány ellen.

Theresa May a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi lapnak írt cikkében "tisztességes kompromisszumra" kérte a képviselőket. May szerint ugyanis ha a parlament a jövő heti EU-csúcsig nem tudja elfogadni a Brexit-egyezményt, Nagy-Britannia hosszú hónapokig nem tudna kilépni az EU-ból, "ha valaha is egyáltalán kilépne".

Gyanús csomag miatt lezártak egy új-zélandi repteret

Publikálás dátuma
2019.03.17. 11:54
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az óceániai országban a legmagasabb fokú készültség van érvényben az 50 áldozatot követelő terrortámadás óta. Ráadásul ez a reptér éppen abban a városban van, ahol az elkövető lakhatott.
Az új-zélandi rendőrség vasárnap helyi idő szerint késő este lezárta a Dunedin nemzetközi repülőteret és az odavezető legforgalmasabb utat, miután egy gyanús, gazdátlan csomagról kaptak bejelentést. "Egységeink a helyszínre érkeztek, a specialisták pedig elkezdték vizsgálni a csomagot, hogy eldöntsék, veszélyt jelent-e" - áll a helyi rendőrség nemzetközi sajtó által is idézett közleményében. A reptér épületét egyelőre nem ürítették ki.

Az elővigyázatosság nem véletlen, hiszen az óceániai országban a készültség legfelső foka van érvényben, mióta egy fegyveres - aki a hírek szerint egyébként éppen Dunedinben lakott - megölt 50 embert, miután lövöldözni kezdett két mecsetnél.

A lezárás csak néhány járatot érintett, mivel az ország délkeleti részén fekvő, mintegy 130 ezres város reptere ebben a napszakban már kevés gépet fogad. Helyi sajtóhírek szerint azonban egy Wellingtonból érkező járat csaknem egy órát körözött a környéken, míg a hatóságok úgy döntöttek, inkább forduljon vissza az indulási repterére.
Szerző