Előfizetés

Theresa May szerint megállapodás nélkül talán soha nem lesz Brexit

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.03.17. 12:07
Theresa May
Fotó: EMMANUEL DUNAND
A brit kormányfő "tisztességes kompromisszumot" kér a képviselőktől, hogy az ország unióból való kilépése ne húzódjon el még hosszú hónapokig. Az ellenzék vezére szerint jövő héten sem lesz áttörés.
Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök szerint a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeit rögzítő megállapodás elfogadása nélkül Nagy-Britannia talán soha nem lép ki az Európai Unióból - közölte az MTI. Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit parlamenti ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője ugyanakkor vasárnap azt jósolta, hogy az eddig kétszer is nagy többséggel elutasított Brexit-megállapodást az alsóház a jövő hétre tervezett harmadik szavazáson is elutasítja. A Sky News hírtelevíziónak nyilatkozva Corbyn erre az esetre kilátásba helyezte, hogy a Labour bizalmatlansági indítvány nyújt be a kormány ellen.

Theresa May a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi lapnak írt cikkében "tisztességes kompromisszumra" kérte a képviselőket. May szerint ugyanis ha a parlament a jövő heti EU-csúcsig nem tudja elfogadni a Brexit-egyezményt, Nagy-Britannia hosszú hónapokig nem tudna kilépni az EU-ból, "ha valaha is egyáltalán kilépne".

Gyanús csomag miatt lezártak egy új-zélandi repteret

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.17. 11:54
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az óceániai országban a legmagasabb fokú készültség van érvényben az 50 áldozatot követelő terrortámadás óta. Ráadásul ez a reptér éppen abban a városban van, ahol az elkövető lakhatott.
Az új-zélandi rendőrség vasárnap helyi idő szerint késő este lezárta a Dunedin nemzetközi repülőteret és az odavezető legforgalmasabb utat, miután egy gyanús, gazdátlan csomagról kaptak bejelentést. "Egységeink a helyszínre érkeztek, a specialisták pedig elkezdték vizsgálni a csomagot, hogy eldöntsék, veszélyt jelent-e" - áll a helyi rendőrség nemzetközi sajtó által is idézett közleményében. A reptér épületét egyelőre nem ürítették ki.

Az elővigyázatosság nem véletlen, hiszen az óceániai országban a készültség legfelső foka van érvényben, mióta egy fegyveres - aki a hírek szerint egyébként éppen Dunedinben lakott - megölt 50 embert, miután lövöldözni kezdett két mecsetnél.

A lezárás csak néhány járatot érintett, mivel az ország délkeleti részén fekvő, mintegy 130 ezres város reptere ebben a napszakban már kevés gépet fogad. Helyi sajtóhírek szerint azonban egy Wellingtonból érkező járat csaknem egy órát körözött a környéken, míg a hatóságok úgy döntöttek, inkább forduljon vissza az indulási repterére.

Radioaktív anyagot találhattak a Berlusconi ellen tanúskodó modell szervezetében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.17. 10:43
Silvio Berlusconi
Fotó: ANDREAS SOLARO / AFP
A marokkói Imane Fadil halálának ügyében már zajlik a nyomozás, olasz lapok pedig arról írnak, egy vizsgálat "nehezen beszerezhető" anyag nyomaira bukkant. A nő éppen egy könyvön dolgozhatott.
Elképesztő részletek szivároghattak ki azzal a nyomozással kapcsolatban, amelyet az olasz hatóságok a 33 éves marokkói Imane Fadil halálának ügyében indítottak. A modellhölgy, aki korábban rendszeres vendége volt Silvio Berlusconi hírhedt partijainak, később pedig tanúskodott az ex-kormányfő ellen a bíróságon, március elsején hunyt el Milánóban, egy hónappal azután, hogy kórházba került.
Az olasz hírügynökség most meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a halála előtt a kórház egy sor vizsgálatot elvégzett Fadilon, hogy kiderítsék, mitől romlik rohamosan az egészségi állapota, és
radioaktív anyagot találtak a szervezetében.

Ez öt nappal a halála után derült ki, amikor visszaérkeztek a laborból a beküldött leletek - írja a 444.hu olasz sajtóhírekre hivatkozva. Hozzátették azt is, hogy ez "nem egy könnyen elérhető anyag".

Fadil a halála előtt gyomorfájdalmakra panaszkodott, barátainak és ügyvédjének azt mondta, szerinte megmérgezték. Az ügyben eljáró milánói ügyész, Francesco Greco azt mondta, a kórház nem értesítette a hatóságokat a lehetséges mérgezésről, a nő ügyvédje vette fel velük a kapcsolatot. A kórház szerint ők továbbították a vizsgálatok eredményeit az ügyészségnek. Greco erről azt mondta, az orvosi jelentésekben „számos anomáliára” bukkantak.
A boncolásra valószínűleg a jövő héten kerül sor.

A nő 2012-ben tanúskodott Berlusconi tárgyalásán, amikor a volt miniszterelnököt azzal vádolták, kiskorúaknak fizetett szexért. A bíróságon Fadil azt mondta, az egykori olasz miniszterelnök bulijain részt vettek fiatal nők is, néha párosával, apácajelmezt viseltek, amit aztán egy rúdon táncolva levettek magukról.

Berlusconit először elítélték, de később egy bíró úgy döntött, a politikus nem tudhatott róla, hogy vendége kiskorú volt. Ugyanakkor azóta többször is új vádakkal illették, többek közt azzal, hogy pénzzel vették meg korábbi vendégeik hallgatását az első tárgyalás előtt. Fadilt sosem vádolták azzal, hogy Berlusconi emberei megvesztegették volna. Az olasz lapok szerint viszont éppen egy könyvet írt tapasztalatairól, melyből halála után egy példányt lefoglaltak az olasz hatóságok.