Véres merénylet Utrechtben - Elfogták a lövöldözéssel gyanúsított török férfit

Publikálás dátuma
2019.03.18. 14:21

Fotó: RICARDO SMIT / AFP
A holland rendőrség hétfő este bejelentette, hogy elfogták a 37 éves Gökmen Tanist, akit azzal gyanúsítanak, hogy agyonlőtt három embert egy utrechti villamoson.
Három személy meghalt, öten megsérültek, amikor egy fegyveres lövöldözni kezdett hétfő délelőtt, 10 óra 45 perckor, a hollandiai Utrecht egyik villamosán, a külvárosban található Október 21. nevű állomásnál. Három sérült állapota kritikus. A villamos ablaküvegei szilánkosra törtek. Az illető ezután egy vörös színű Renault Clio gépkocsival menekült el a helyszínről. A járművet kora délután találták meg, a közelben lévő házat megrohamozta a rendőrség. A merénylet után leállították a városban a villamosközlekedést az iskolákat, pályaudvarokat, metróállomásokat, a mecseteket pedig evakuálták és lezárták. Utrecht mintha kísértetvárossá vált volna, szinte senki sem merészkedett ki az utcára. Szigorították a biztonsági intézkedéseket az ország repülőterein is. A rendőrség azt közölte, „nem zárható ki”, hogy terrorakció történt. A terrorakcióval a 37 éves, Törökországban született Gökmen Tanist gyanúsítják. Két héttel korábban egy 2017 júliusában történt nemi erőszak miatt állították bíróság elé. Az utrechti, később pedig a rotterdami rendőrség (mintegy 40 kilométer választja el a kélt várost), figyelmeztetést adott ki a Twitteren. Később rendőrségi helikopterek jelentek meg a helyszín felett. A terrorellenes egységek is megjelentek – közölte az RTV Utrecht regionális televízió.
Gökmen Tanis
Fotó: HO / AFP
Az egyik szemtanú, Jimmy De Koster a De Telegraaf című lapnak elmondta: a téren épp a gyalogos jelzőlámpánál állt, amikor egy a földön fekvő nőre lett figyelmes. „Szerintem 20 és 35 év közötti lehetett. Azt kiabálta, »Nem csináltam semmit«”. Ezután hárman-négyen siettek felé, hogy biztonságba helyezzék, de a fegyveres ismét tüzet nyitott rá. A rendőrségnek nem tudta megmondani, hogy a lövöldöző egyedül hajtotta-e végre tettét, vagy koordinált terrortámadásról volt szó. Egy másik férfi arról számolt be, hogy egy vérző nőt vitt el a helyszínről, amikor a rendőrök megérkeztek, már nem volt eszméleténél. Egy a közelben lakó férfi, a 39 éves Vincent az RTL Newsnak elmondta, amikor a lövéseket hallotta, nem lepődött meg, „egyre gyakrabban történik ilyesmi”, csak amikor bekapcsolta a televíziót, értesült arról, milyen súlyos esetről van szó. Mark Rutte holland kormányfő megszakította a kormány ülését, mint mondta, megerősítették a hágai intézmények védelmét is. Később kijelentette, Hollandia nem tűr meg semmiféle intoleranciát. „Ártatlan emberekre támadtak” - hangoztatta. Vilmos Sándor holland király és Maxima királynő mély megrendülésüknek adtak hangot., Mint írták, egységet kell tanúsítani, a szabadságnak és toleranciának kell felülkerekednie.
Elítélte a merényletet Jan van Zanen, Utrecht polgármestere. Mint fogalmazott, együttérez az áldozatokkal. Kifejtette, folyamatos kapcsolatban áll a rendőrséggel és az ügyészséggel. Pieter-Jaap Aalbersberg, az utrechti rendőrség terrorellenes egységeinek koordinátora azt közölte, mindent elkövetnek a tettes kézre kerítéséért. Mint mondta, nem kizárt, hogy nem magányos merénylőről volt szó, s tettestársai is voltak. Mint mondta, a város több részén is lövések dördültek el. Ez a kijelentése komoly feltűnést keltett, hivatala később közleményben módosított: miszerint csak a villamoson történt lövöldözés. Aalsberg nem túl sokatmondóan azt is közölte, „amit biztosan tudunk: egyvalaki szökésben van”. Megerősítették az ellenőrzést a holland-német határon rögtön azután, hogy a német rendőrség értesült az utrechti történésekről. Különösen a 3-as számú autópályán váltak gyakoriakká az ellenőrzések.

Az egyik legbékésebb város

Abból a szempontból hasonló a múlt heti christchurchi terrorakció az utrechtihez, hogy két rendkívül békés városról van szó, ahol senki sem számított hasonló lövöldözésre. A festői szépségű Utrecht igazi ékszerdoboz, csatornák szelik át, állandó lakosainak száma 350 ezer. Hollandia negyedik legnagyobb városa Amszterdam, Rotterdam és Hága után. Ugyanakkor jóval kevesebb itt a turista, mint Amszterdamban. A város a 8. század óta vallási központ szerepét töltötte be. Ma az utrechti érsek, a legfontosabb holland római katolikus vezető székhelye. Utrecht egyben az ókatolikus egyház központja és holland protestáns egyház hivatalainak székhelye is. Hollandia legnagyobb egyeteme, az Utrechti Egyetem mellett a város több más felsőoktatási intézménynek is otthont ad. Mintegy 70 ezer diák tanul Utrechtben. Az országon belüli központi helyzetének köszönhetően fontos vasúti és közúti csomópont. Kulturális rendezvények számát tekintve a második helyet foglalja el Hollandiában, Amszterdam után – írja a Wikipédia.

Frissítve: 2019.03.18. 19:05

Vadászgépeket ad el Egyiptomnak Oroszország

Publikálás dátuma
2019.03.18. 12:53
Egy Szu 35-ös, ilyen gépeket vásárol Moszkvától Kairó is
Fotó: Vitalij Ankov /
Szu 35-ösökkel erősítik az enélkül is impozáns egyiptomi légierőt. A bevásárlás nem fog tetszeni az orosz fegyvereladást korlátozni próbáló Egyesült Államoknak.
Oroszország mintegy 2 milliárd dollárért húsznál több Szu-35-ös típusú multifunkcionális nehéz harci gépet ad el Egyiptomnak - közölte hétfőn a Kommerszant című orosz gazdasági napilap. A légi harc eszközeivel felszerelt repülők egyiptomi megvásárlásáról a lap szerint 2018-ban állapodtak meg, a szállítás a tervek szerint már 2020-2021-ben megkezdődik. A Kommerszant forrásai szerint a megrendelés lehetővé teszi a gyártó kapacitások több évi teljes leterhelését Komszomolszk-na-Amúrban. Az orosz légierő, amely idén és jövőre mintegy húsz Szu-35-öst kap, a lap szerint eddig tíz ilyen gépet állított hadrendbe - írja az MTI.
Az amerikai kormányzat szeptemberben büntetőintézkedéssel sújtotta a védelmi technológiák beszerzésével foglalkozó Equipment Development Department (EDD) kínai hadiipari ügynökséget, amely Szu-35-ös vadászbombázókat és Sz-400-as légvédelmi rendszerhez tartozó felszereléseket vásárolt az orosz állami Roszoboronekszport vállalattól, megsértve ezzel a 2017 végén Oroszország ellen hozott amerikai korlátozásokat.  Washington akkor első ízben léptetett életbe szankciókat Oroszországtól fegyvert vásárló külföldi vállalat ellen.
Kérdés, hogyan lépnek fel Kairó esetében, hiszen Egyiptom alapvetően a nyugati szövetségesektől vásárolt eddig vadászgépeket, többek között F-16-osokat, francia Dassault Rafale-t vagy éppen Alpha Jeteket. Több száz gépet számláló légierejében ugyanakkor eddig is helyet kaptak az orosz gyártmányú harci repülők, mint a MIG-21 és a MIG-29,  a helikopterek között pedig Mil Mi-17 vagy a KamovKa-50.
Szerző

A Human Rights Watch vezetője is kizáratná a Fideszt a Néppártból

Publikálás dátuma
2019.03.18. 12:49

Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP
„Itt az ideje feltenni a kérdést, hogy az EPP legnagyobb pártjai végre kiállnak a demokrácia mellett” – mondta Kenneth Roth.
Kenneth Roth, a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet ügyvezető igazgatója egy, a Facebook-on közzétett videóban arról beszélt, hogy Manfred Weber ultimátuma nem a probléma gyökerével foglalkozik – vette észre a hvg.hu. Roth a múlt héten Budapesten járt, ahol aktivistákkal, újságírókkal és civil szervezetekkel találkozott, este pedig a CEU-n tartott előadást az emberi jogokról. A HRW vezetője aznap érkezett a magyar fővárosba, amikor Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje is találkozott a magyar miniszterelnökkel, hogy tárgyaljon vele a Néppártban maradás feltételeiről.   A portál összefoglalója szerint Roth arról beszélt, hogy Orbán Viktor a klasszikus autokrata kézikönyvét követi: aláássa a fékek és egyensúlyok rendszerét, veszélyezteti a bírói szabadságot, korlátozza a sajtót, támadja a civil szervezeteket, hátráltatja a korrupcióellenes nyomozásokat, és mindezt az úgynevezett illiberális demokrácia nevében teszi. Szerinte Weber hárompontos ultimátuma ahelyett, hogy a Fidesz rendszerének egészét nézné, csak néhány részletre koncentrál.
„Az Európai Néppártot sajnos jobban aggasztja, hogy hatalomban maradjon a Fidesz szavazatait is felhasználva, minthogy betartsa a demokratikus értékeket. Itt az ideje feltenni a kérdést, hogy az EPP legnagyobb pártjai végre kiállnak a demokrácia mellett, vagy továbbra is maguk között tartják az EU trójai falovát”

– jelentette ki.

Roth úgy véli, az Európai Néppártban jelenleg sokan gondolkoznak úgy, hogy jobb a Fideszt bent tartani a pártcsaládban, hiszen így jobban ellenőrizhetik Orbánt, aki az EPP-n kívül a radikálisokkal és a szélsőségesekkel fog szövetséget kötni. Szerinte azonban ezzel a magyar miniszterelnök jár jól, hiszen legitimálja a Néppárt, miközben ugyanúgy keresi a szélsőséges pártok szövetségét. Véleménye szerint Orbánnak van félnivalója, amiatt, hogy 2022-ben Németország lesz az Európai Unió soros elnöke, amely a legnagyobb befizetője az uniós költségvetésnek. Angela Merkel kancellár pedig továbbra is azon a véleményen van, hogy a jogállamiság betartásához kell kötni az uniós források elosztását.
Szerző
Frissítve: 2019.03.18. 14:05