tüntetés;bírság;közérdekű munka;Komjáthi Imre;

2019-03-18 14:45:56

„Ezeknek” nem fizet Komjáthi, inkább dolgozik

Bírságfizetés helyett közérdekű munkát vállalt Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke, akit túlóratörvény ellen tartott tüntetés után büntettek meg.

Elkezdtem ledolgozni a büntetést amit a december 8-i Kossuth téri áttörés miatt szabtak ki rám – mondta a Népszavának Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke.   

A politikus még tavaly decemberben, a rabszolgatörvény elleni tüntetés hivatalos vége után egy zászlóval felment a színpadra, és azt mondta a demonstrálóknak, foglalják el a Kossuth teret. Ezután elkezdett a térre futni, ahol a rendőrökkel való viaskodás után földre került, majd térdsérüléssel vitték kórházba. Később a közösségi oldalon közzétett egy határozatot, melyből kiderült, hogy ötvenezer forintos pénzbírsággal sújtották „gyülekezési joggal visszaélés” miatt. A dokumentumban az állt, hogy amennyiben ennek a fizetési határidőig nem tesz eleget és a pénzbírságot 60 óra közérdekű munka végzésével nem váltja meg, a bírságot 10 nap szabálysértési elzárásra történő átváltoztatása miatt megküldik az ügy iratait az illetékes járásbíróságnak. 

 Komjáthi lapunknak azt mondta, hétfő reggel 7 órakor jelentkezett munkára a Borsodi Közhasznú Nonprofit Kft. edelényi telephelyén.

– Kertészkedtem az edelényi iskola előtt. 6-700 méter hosszan kapáltam – mesélte. A szocialista politikus tíz fős brigádban tevékenykedett, beszámolója szerint cudar időben. – A kollégák imádkoztak is, hogy essen az eső, így ugyanis bemehettünk volna a telephelyre. Sajnos csak a szél fújt, de az kegyetlenül – mondta. Komjáthi kérdésünkre azt mondta, sokan felajánlották neki, hogy kifizetik az 50 ezer forintos bírságot. – Ezeknek én nem fizetek egy fillért sem. Még azt is ellopnák.

– utalt a Fidesz-kabinetre. Az MSZP alelnöke állítása szerint a családját nem akarta annak kitenni, hogy tíz napra börtönbe vonul, ráadásul félt a „kormánypárti hazugsággyártól” is. – Úgy tálalták volna, hogy újabb szocialista kerül a börtönbe – legalábbis Komjáthi szerint. A munkától pedig –folytatta az alelnök – nem ijedek meg, 33 évig a vegyiparban dolgoztam.

A társai egyébként amikor megjelent megijedtek, féltek az ellenőrzéstől és a sajtótól. Miután Komjáthi megnyugtatta őket a mindennapi élet problémáiról számoltak be a politikusnak.

A Komjáthira kiszabott közérdekű munkát viszonylag rugalmasan le lehet tudni. Egy nap minimum 2, maximum 6 órát, egy héten minimum 4 órát, egy hónapban minimum 24 órát, de összességében 3 hónap alatt le kell dolgoznia a 60 órát.

– Az első két alkalommal ledolgozom a hat órát, aztán nagyon lazán a munkát és a családot előtérbe helyezve fogom teljesíteni a maradék büntit – tette hozzá. Komjáthi következő munkanapja szerdán lesz.