Figyelmeztet a Nébih: erre vigyázzon, aki szarvasgombát gyűjtene

Publikálás dátuma
2019.03.18. 18:19
Illusztráció
Fotó: EUROPRESS / GETTY IMAGES
Érvényüket vesztik május elsejével a szarvasgombagyűjtési naplók, melyeket nem juttatnak el tulajdonosaik a hivatalhoz.
Közeledik a szarvasgombagyűjtési naplók érvényesítésének határideje, tájékoztat honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatályos jogszabályi előírások alapján szarvasgombát csak érvényes gyűjtési napló birtokában lehet gyűjteni.
A gyűjtőknek a 2019 előtt kiállított gyűjtési naplókat 2019. április 30-ig kell benyújtaniuk érvényesítés céljából.

A beérkezett naplókat a Nébih évszámmal ellátott hologramos matricával érvényesíti és az érvényesítést követő év április 30. napjáig maradnak érvényben. A hivatal május első hetében kezdi meg az érvényesített dokumentumok postázását.
Szerző
Frissítve: 2019.03.18. 18:30

NVB: nem indulhat a Momentum az EP-választáson

Publikálás dátuma
2019.03.18. 18:09

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A székházzal és a pártelnökkel sincs minden rendben a bizottság szerint, így egyelőre nemet mondtak a párt kérelmére. A Momentum fellebbezett, a Kúria szerdán dönt.
Adminisztratív hibák miatt nem vette nyilvántartásba az európai parlamenti választásokra a Momentumot a Nemzeti Választási Bizottság - szúrta ki az NVB múlt csütörtöki határozatában a Magyar Narancs.
A testület az erről kiadott határozatban kifogásolta, hogy a párt hivatalos nyilvántartásban még mindig korábbi, Rózsa utcai székhelyén szerepel, miközben már új központjának címére kérte a bejegyzést. A Momentum szerint ezt a változást korábban már átvezették a bírósági rendszeren, csak valamiért a birosag.hu-n nem jelent meg.
Az NVB kifogásolta továbbá, hogy bár nem jelölhették volna hivatalos képviselőként Fekete-Győr András pártelnököt, akinek megbízatása az NVB adatai szerint tavaly nyáron megszűnt, mégis így tettek. Hiába csatolt a Momentum bírósági végzést, mely igazolta, hogy Fekete-Győr megbízatása 2020 nyaráig tart, azt elutasították.
A határozatában az áll, hogy amint a két probléma rendeződik, a pártot nyilvántartásba veszik. A párt mindkét kifogás ellen fellebbezett. Szerdán dönt a Kúria az ügyről.
Szerző

Próbálja megzabolázni Puzsért a Jobbik és az LMP

Publikálás dátuma
2019.03.18. 18:03

Fotó: Vajda József / Népszava
A főpolgármester-jelölt írásban tett ígéretet rá, hogy nem fogja elküldeni a „halál f@szára” azt, aki nem tetszik neki.
A pártok tiszteletben tartják a jelölt politikai függetlenségét és az önálló megszólalás jogát abban az esetben is, ha az nem feltétlen egyezik a pártok hivatalos álláspontjával. Elvárják ugyanakkor, hogy a jelölt ne tegyen olyan nyilatkozatot, amely élesen szembemegy a pártok alapvető értékeivel, politikai céljaival – olvasható abban a megállapodásban, amit Puzsér Róbert, valamint a Jobbik és az LMP vezetői írtak alá március 14-én. Puzsér Róbert függetlenként, az említett két párt támogatásával indul a főpolgármester-választáson. A megállapodás teljes szövegét a jelölt kampányoldalán ma, napokkal az aláírás után hozták nyilvánosságra. Ebben az is szerepel, hogy a „megosztó és várhatóan heves társadalmi reakciókat kiváltó ügyek esetén” a felek törekednek ez előzetes egyeztetésre, vagy ha erre nincs lehetőség, az utókommunikáció összehangolására. A közelmúltban Puzsér keresetlen szavakkal arra szólította fel Závecz Tibort, hogy „takarodjon a halál f@szára és ott kutakodjon”. Nem tetszett neki ugyanis, hogy a Závecz – az intézete által végzett felmérések alapján – Tarlós István főpolgármester leváltására a baloldali jelölt Karácsony Gergelyt tartotta esélyesebbnek. Karácsonyról amúgy Puzsér azt írta, hogy „minden szava hazugság”. A hasonló kirohanások nem példa nélküliek Puzsér részéről. Lapunk információja szerint az őt támogató pártok szeretnék elkerülni a rájuk is rossz fényt vető verbális incidenseket, ezért kérték, hogy a megállapodásba kerüljön be: Puzsér Róbert hajlandó visszafogni magát, azaz nem tesz olyan nyilatkozatot, amely „élesen szembemegy” a Jobbik és az LMP értékeivel, céljaival. A Závecz Tiborral szembeni trágár dörgedelem részeként Puzsér Róbert azt is kilátásba helyezte, „ha még egyszer meghallom, hogy megpróbál egy demokratikus választást befolyásolni, akkor nem veszek részt semmiféle előválasztáson”. A Jobbikkal és az LMP-vel kötött megállapodás azonban tényként kezeli, hogy Puzsér Róbert elindul az ellenzéki előválasztáson, ahol az MSZP-s Horváth Csabát legyőző Karácsony Gergely lesz az ellenfele. Karácsony mögé a Jobbik nem akar beállni. A megállapodás aláírásának napján Sneider Tamás, a Jobbik elnöke elmondta a Népszavának, hogy amennyiben Karácsony Gergely nyeri az előválasztást, akkor azt tartja elképzelhetőnek, hogy Tarlós István leváltása érdekében a pártja nem indít saját jelöltet.
Szerző