Előfizetés

A strasbourgi bíróságnak kellett lépnie: most egy anyát és fiát éheztették a határon a magyar hatóságok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.18. 19:40
A tompai tranzitzóna a 2017-es átadáskor - illusztráció
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Ezúttal egy öt fős család az áldozat, napokig csak három gyerek kapott enni. Eddig 8 esetben 14, a tranzitzónákban fogvatartott embertől vonták meg az ételt.
Nyolcadszor is közbe kellett lépnie a strasbourgi bíróságnak - írja közösségi oldalán a Magyar Helsinki Bizottság -, miután augusztus óta immáron nyolcadszor fordult elő, hogy a tranzitzónákban fogva tartott embereknek nem adnak enni a magyar hatóságok.
"Most egy ötfős afgán család vált áldozatává a magyar állam cinizmusának és kegyetlenségének"

- fogalmaz a közlemény. Egy anyától és nagykorú fiától tagadták meg az ételt két és fél napon át, akik így csak azt ehették, amit a három kisebb gyerek meghagyott nekik.
A Magyar Helsinki Bizottság ismételten a strasbourgi bírósághoz fordult, amely felszólította a hazai hatóságokat, hogy haladéktalanul adjanak enni a rájuk bízott embereknek. Erre végül múlt pénteken, március 15-én került sor.
"Ha már a lelkiismeret elemi parancsa nem működik, a rendeletmódosítás segíthetne"

- írják, hangsúlyozva, a Helsinki már augusztusban arra figyelmeztetett, hogy amíg nem módosítanak rendeletet, addig a hatóságnak módjában áll majd a rájuk bízott embereket éheztetni. Eddig 14 emberrel tettek így.

Széllel, felhőkkel és néhol hajnali faggyal folytatódik a hét

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.03.18. 19:19

Fotó: Shutterstock
Kedd estig a Kárpát-medencén is átvonul a hidegfront, mögötte több fokkal hidegebb légtömeg áramlik.
Éjszaka a Tiszántúlon is megnövekszik a felhőzet, egyre inkább keleten fordulhat elő csapadék. Hajnalban északon, északkeleten szakadozottabb lesz a felhőzet. Kedden a nap nagy részében erősen felhős lesz az ég, de időnként elvékonyodik, majd késő délutántól északnyugat, nyugat felől felszakadozik, estétől csökken a felhőzet. Számottevő csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 9 és 14 fok között alakul.
Az előrejelzés szerint a héten a leghidegebb, hajnali órákban mínuszokra is készülni kell, néhol napközben is 10 fok alatt marad a hőmérséklet. A hétvégén viszont ismét lehetnek 20 fokos maximumértékek.

Időjárási helyzet Európában

Anticiklon helyezkedik el az óceán felett, amely benyúlik az Ibériai-félsziget és Franciaország fölé, ezért ott sokat süt a nap, csapadék inkább csak a hegyekben, illetve északabbra, az anticiklon peremén fordul elő. A csúcshőmérséklet többnyire 12 és 20 fok között alakul, de Spanyolország déli és keleti részén ennél melegebb is előfordul. Ugyancsak magasnyomás nyúlik be Szibéria felől Oroszország fölé, ahonnan szintén elvétve jelentenek csapadékot, a hőmérséklet 5 fok alatt marad. Felhősebb az ég, éjszakánként sokfelé képződik köd, helyenként zúzmarával. Kontinensünk középső tájain mozgalmasabb az idő, amelynek egy markáns ciklon az oka. Ennek középpontja Svédország déli része felett van, melegfrontja Belorusszián át, hidegfrontja pedig Lengyelországon át az Alpokig húzódik. A frontok mentén és a ciklon középpontja térségében erősen felhős vagy borult az ég, és főként a Balti-tenger térségében és az Alpokban van nagyobb mennyiségű csapadék. Ennek halmazállapota többnyire eső, csak a legészakibb tájakon, illetve a hegyekben esik a hó.
A legmagasabb nappali hőmérséklet északon 5 fok körül, délebbre 15 fok felett alakul, a Balkánon 20, 25 fok között változik. Kedd estig a Kárpát-medencén is átvonul a hidegfront, mögötte több fokkal hidegebb légtömeg áramlik.

Egy nap alatt 16-17 fokkal lett hidegebb

Helyenként több mint 15 fokkal van hidegebb, mint előző nap délután - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn közzétett adataiból. Azt írták, vasárnap volt az év eddigi legmelegebb napja. Az ezt követő hidegfront hatására viszont többfelé jelentősen visszaesett a hőmérséklet. Térképük alapján az ország keleti felében mérséklődött legkevésbé a meleg, néhol csak 3 Celsius-fokkal van hűvösebb mint 24 órával korábban. Az ország nagy részén 10 fok körüli a hőmérsékletcsökkenés. Egyes helyeken viszont 16-17 fokkal lett hidegebb hétfő délutánra.

Figyelmeztet a Nébih: erre vigyázzon, aki szarvasgombát gyűjtene

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.18. 18:19
Illusztráció
Fotó: EUROPRESS / GETTY IMAGES
Érvényüket vesztik május elsejével a szarvasgombagyűjtési naplók, melyeket nem juttatnak el tulajdonosaik a hivatalhoz.
Közeledik a szarvasgombagyűjtési naplók érvényesítésének határideje, tájékoztat honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatályos jogszabályi előírások alapján szarvasgombát csak érvényes gyűjtési napló birtokában lehet gyűjteni.
A gyűjtőknek a 2019 előtt kiállított gyűjtési naplókat 2019. április 30-ig kell benyújtaniuk érvényesítés céljából.

A beérkezett naplókat a Nébih évszámmal ellátott hologramos matricával érvényesíti és az érvényesítést követő év április 30. napjáig maradnak érvényben. A hivatal május első hetében kezdi meg az érvényesített dokumentumok postázását.