A disznódelfin lesz a következő állatfaj, amelyik az ember miatt pusztul ki

Publikálás dátuma
2019.03.19. 19:03
Illusztráció
Fotó: OMAR VIDAL / AFP
A kaliforniai vaquiták száma a 1958-as felfedezésük óta folyamatosan csökken, 2017-ben már csak 30-an voltak, ma pedig már csak 10 példány él. Most még meg lehetne menteni őket.
A kaliforniai disznódelfin, más néven vaquita lesz a következő kihaló faj - írta a Szeretlek Magyarország az IFL Science alapján. 
A vaquitákat 1958-ban fedezték fel, számuk azóta folyamatosan csökken: 2017-ben már csak 30 példányról tudtak, ma már csak nagyjából 10-en vannak. Vesztüket leginkább az illegális halászat okozza, gyakran beleakadnak a kifeszített hálókba.
Egyelőre a természetvédők és a mexikói kormány hiába próbálja visszaszorítani az illegális halászatot, pedig a szakértők szerint most még meg lehetne menteni az állatokat, mert még képesek szaporodni.
Szerző
Témák
delfin Mexikó

Megérkezett az első fecske Derecskére

Publikálás dátuma
2019.03.19. 10:10

Fotó: Facebook/Mentsük meg a fecskéket csoport
A fészkükben átvészelik a hajnali fagyokat a korán érkező fecskék, és etetni sem kell őket, mert már vannak repülő rovarok, amiket megehetnek.
Már be is ült a fészkébe a Derecskén megjelent első fecske - tudatta egy lelkes madárvédő a Mentsük meg a fecskéket! Facebook-csoportban. A korán érkező fecskék bár ki vannak a téve a hajnali fagyoknak, a fészkükben átvészelik ezt az időszakot, és az élelmezésük is megoldott, mert már vannak levadászható repülő rovarok - írta a bejegyzést kiszúró Sokszínű Vidék
Mint megírtuk, veszélyben vannak a fecskék, Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője szerint, ha nem változtatunk, 2020-ra eltűnhetnek Magyarországról a rovarok által terjesztett betegségek elleni biológiai védelmezőink. A szakember mindenkit arra kért, még véletlenül se verjük le a fecskefészkeket.  
Szerző
Témák
fecske
Frissítve: 2019.03.19. 10:43

Mindent elborít a műanyagzacskó Pusztazámornál (videó)

Publikálás dátuma
2019.03.18. 13:13

Fotó: Hulladékvadász
Több kilométer hosszan mindent beborít a műanyaghulladék Pusztazámornál. A Hulladékvadász nevű szervezet tagjai videót is készítettek a megdöbbentő szennyezésről.
Egy Facebook-bejegyzés alapján tartottak terepszemlét hétvégén a Hulladékvadászok. Meglepetésükre a Pusztazámor és Tárnok határában lévő mezőn több kilométer hosszan mindent beborítanak a csomagolóanyagok; a fák, a bokrok, és az út menti árok is műanyagzacskókkal van tele.  
Mint írják, az a kérdés, hogy honnan került a tömérdek szemét a természetbe, annál is inkább érdekes, mert a helytől pár száz méterre található a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ. A környezetvédő szervezet a területen tapasztalt állapotokról tájékoztatja az önkormányzatot.
Hétfőn kezdődik a TeSzedd! elnevezésű hulladékgyűjtési akció. A JÖN Alapítvány a Cigicsikkmentes február és a Tudatos Tavasz kampánya után idén májusban is meghirdeti a csomagolásmentes hónapot.
Szerző
Frissítve: 2019.03.18. 14:01