Aknavető gránátokat találtak a Városligetben

Publikálás dátuma
2019.03.20. 11:37
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A munkálatok idejére egyebek mellett le kellett zárni az Olof Palme sétány egy szakaszát. A korlátozásokat már feloldották.
Több mint 50 különböző második világháborús robbanótestet, lőszert találtak a Városligetben. A Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek elmondta, hogy az előkerült robbanótesteket a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították későbbi megsemmisítésre. Gajdos Milán hozzátette: a munkálatok idejére 250 méteres körzetben le kellett zárni az Olof Palme sétány egy szakaszát, valamint az Ajtósi Dürer sor és a Stefánia út kereszteződését. A korlátozásokat már feloldották.
Szerző
Frissítve: 2019.03.20. 15:38

A CEU nem törődik sajtónyilatkozatokkal, jogi garanciákat vár a kormánytól

Publikálás dátuma
2019.03.20. 11:16

Fotó: Tóth Gergő
Ám ha a kabinet garantál, akkor akár visszafordítható az egyetem költözési folyamata is.
 Sajtóhíreket nem szeretnénk kommentálni, továbbra is tényeket, konkrét jogi garanciákat várunk a magyar kormány részéről – közölte lapunk érdeklődésére a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) kommunikációs osztálya, miután a Süddeutsche Zeitung arról írt: Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt a bajor kormánynak, amiben a magyar kormány nevében biztosította őket, semmi akadálya annak, hogy a CEU a Müncheni Műszaki Egyetemmel együttműködve továbbra is részt vegyen a magyar felsőoktatásban.
A 444.hu lapszemléje szerint Florian Hermann kancelláriaminiszter úgy nyilatkozott: a magyar miniszterelnök garantálta, hogy a CEU továbbra is Magyarországon kutathat és oktathat, ami „egyértelmű jele a békülésnek”.  Orbán egész pontosan azt ígérte: „A magyar kormány nevében biztosíthatom Önöket arról, hogy nem lesz akadálya a Müncheni Technikai Egyetem megjelenésének a magyar felsőoktatásban, a CEU-val való együttműködésben”.
Manfred Weber, aki múlt héten a Fidesz EPP-tagságának ügyében utazott Magyarországra, fontos problémának nevezte a CEU ügyét. Azt mondta, olyan lehetőséget keresnek, amely garantálja: Budapesten a jövőben is hozzá lehet majd jutni amerikai diplomához. Közölte: ezért tárgyalt a Müncheni Műszaki Egyetemmel, a BMW-vel és amerikai egyetemekkel, hogy új tanszékek finanszírozásával Budapesten maradhasson a CEU – európai fenntartókkal az uniós jog értelmében ugyanis EU-s intézménynek számítana az amerikai alapítású egyetem, így nem vonatkozna rá a magyar felsőoktatási törvény lex CEU-ként elhíresült módosítása, ami ellehetetlenítette az egyetem amerikai képzéseit.
Az egyetem jelezte: a magyar kormány részéről még nem történt megkeresés az irányukban. Fenntartják korábbi állásfoglalásukat: üdvözlik ezeket a fejleményeket, és azt, hogy ezzel lehetőség nyílt a CEU Budapestről történő elüldözéséhez vezető folyamat visszafordítására, de a lehetséges együttműködés előkészítését csak akkor folytathatják tovább a résztvevő felek, ha Magyarország miniszterelnöke egyértelmű politikai állásfoglalásban biztosítja arról európai partnereit, hogy a CEU amerikai és európai diplomákat kiadó szabad intézményként Budapesten maradhat. Az állásfoglalást olyan törvényi keretnek kell alátámasztania, amely jogilag kötelező érvényű felhatalmazást ad a CEU-nak arra, hogy Budapesten folytassa a tevékenységét. Ha meg is kapják a garanciákat, az nem lesz hatással az osztrák terjeszkedésre: a bécsi campust így is, úgy is megnyitják.
Szerző
Témák
Orbán Viktor CEU

Mindjárt kiderül, hogy a Fidesznek erkölcsi kötelessége kizuhanni az Európai Néppártból

Publikálás dátuma
2019.03.20. 09:58

Fotó: Dursun Aydemir / AFP
A kormánysajtó ezerrel festi a látszatot, hogy legfőbb ideje kiugrással büntetni a migránssimogató konzervatív pártcsaládot.
Minden kormánypárti médiatermék dinamikus elszakadásban van (ez a visszavonulás eufemisztikus fedőneve), magyarán a hatalom minden orgánuma arra készíti fel olvasóit, hogy ma esetleg kizárják a Fideszt az Európai Néppártból.

Az origo.hu például „a fideszes hátország szerint itt az ideje kilépni a Néppártból” címmel közöl vezető anyagot, amelyben többek között azt állítja: „a kérdés egyre erősebben az, hogy a Fidesz akar-e maradni egy egyre inkább bevándorláspárti irányba tartó Néppártban. Sőt: szabad-e maradnia.” Ezután hosszan ekézik a pártcsaládot, amelyben „ha a bevándorláspárti erők végérvényesen átveszik a hatalmat a Néppárton belül, akkor már tényleg semmi nem marad, ami a pártcsaládot megkülönböztetné a zöldektől, a liberálisoktól, a kommunistáktól, és a szocialistáktól.” (Több megyei lap úgy ítélte meg, hogy ennél mívesebb helyzetelemzéssel nem szolgálhat, így egy az egyben átvette az origo.hu cikkét.) A az újrafideszesített Magyar Nemzet is bőségesen foglalkozik a témával, Szentesi Zöldi László kora délelőtti vezető anyaga egyszerűen "A szakítás ideje" címet kapta. A szerző szerint Az Európai Néppárt eredeti hivatását, küldetését percenként eláruló Weber, Daul, Juncker és a többiek életrajza már régóta hamisan csillog: ők nem kereszténydemokrata, jobboldali politikusok, hanem a globalistákat és a bevándorláspártiakat kiszolgáló politikai hobbisták. A kormánylap egy másik cikkében "politikai elemzőket" kérdeznek, akik természetesen egyöntetűen azt állítják: a Fidesz számára új lehetőségek nyílhatnak az esetleges szakítással.

Üdítő kivételt a hirado.hu jelentett, amelyik visszafogottan csak annyit közölt, hogy ma tárgyal az Európai Néppárt a Fidesz tagságáról.
Szerző
Frissítve: 2019.03.20. 10:11