Hogy ne lehessen Magyarországot kitépni az EU-ból - aláírásgyűjtő kampány indul

Publikálás dátuma
2019.03.20. 11:39

Vagy Orbán Viktor vezeti ki az országot az EU-ból, vagy a közösség sokall be az orbáni politikától az MSZP szerint.
Aláírásgyűjtő kampányt indított az MSZP azért, hogy a magyar emberek kinyilvánítsák akaratukat Magyarország uniós tagságának megőrzése érdekében - erről Ujhelyi István európai parlamenti képviselő és a párt további két EP-képviselőjelöltje, Kálló Dániel és Mester Barnabás beszéltek az Európai Parlamentben. Ujhelyi István azt hangsúlyozta, hogy függetlenül a néppártiak mai döntésétől és a Fidesz esetleges felfüggesztésétől vagy kizárásától, az orbáni politika már egyértelműen veszélybe sodorta a magyar uniós tagságot. „Teljesen egyértelmű, hogy Orbánisztán összeférhetetlen az európai közösséggel és az európai alapszerződéssel. Tehát vagy Orbán Viktor vezeti ki az országot az Európai Unióból, vagy az orbáni politika miatt az Unió és a tagállamok döntenek majd úgy, hogy elegük van az európai értékeket semmibe vevő magyar kormányból és egyszerűen kisodródunk a közösségből” - fogalmazott az MSZP politikusa. Ujhelyi István szerint Orbán korábban arról álmodott, hogy az európai intézmények egyik vezetője lesz, ám mára teljesen elveszítette tekintélyét és érdekérvényesítő képességét. „Ez óriási kockázat Magyarország számára, hiszen most kezdődik a következő hétéves uniós költségvetés igazi vitája, Orbánt pedig eközben még a saját pártcsaládjában is szégyenpadra ültetik. Hogyan tudja így a magyarok érdekeit képviselni? Hogyan akarja Európa-ellenes politikájával az Európa-párti magyarokat képviselni?” - tette fel a kérdést Ujhelyi István. Kálló Dániel, a Független Diákparlament korábbi szóvivője, az MSZP EP-képviselőjelöltje a sajtótájékoztatón arról beszélt: a magyar embereknek és a magyar fiataloknak példátlanul fontos az európai értékrend és az Unió közössége. Szerinte ezeknek az értékeknek a védelméről szól a meghirdetett aláírásgyűjtés, nem szabad hagyni, hogy - mint fogalmazott - Orbán miatt végletesen eltávolodjunk az EU-tól. „A mi generációnk az első, amely az Uniónak köszönhetően nem élt háborúban. Ezt meg kell őriznünk!” - hangsúlyozta a fiatal képviselőjelölt. Mester Barnabás, a Radikális Európai Demokraták mozgalmának alapítója, az MSZP EP-képviselőjelöltje hozzátette: a magyar fiatalok tömegével hagyták el Magyarországot az elmúlt években, a lábukkal szavaztak az orbáni rendszerről. Mester Barnabás elmondta, hogy a kivándoroltak körében célzott külön kampánnyal fognak a választási részvételre buzdítani. A fiatal politikus szerint az Orbán-kormány továbbra is másodrangú állampolgárokként kezeli a több százezer magyar kivándorolt fiatalt, hiszen számukra nem biztosítja a levélben szavazás lehetőségét. Mester Barnabás emlékeztetett: az MSZP egy tízpontos „Hazaváró-programot” készített a kivándoroltak képviselőivel közösen, amely érdemi megoldási javaslatokat tartalmaz a kint élők jogainak megerősítése és mielőbb hazacsábításuk kapcsán. Az „Európai akarok maradni!” címet viselő aláírásgyűjtő kampány a mai napon elindult: szignálni az MSZP honlapján, a pártirodákban és a kitelepüléseken lehet.
Szerző
Frissítve: 2019.03.20. 11:41

Aknavető gránátokat találtak a Városligetben

Publikálás dátuma
2019.03.20. 11:37
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A munkálatok idejére egyebek mellett le kellett zárni az Olof Palme sétány egy szakaszát. A korlátozásokat már feloldották.
Több mint 50 különböző második világháborús robbanótestet, lőszert találtak a Városligetben. A Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek elmondta, hogy az előkerült robbanótesteket a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították későbbi megsemmisítésre. Gajdos Milán hozzátette: a munkálatok idejére 250 méteres körzetben le kellett zárni az Olof Palme sétány egy szakaszát, valamint az Ajtósi Dürer sor és a Stefánia út kereszteződését. A korlátozásokat már feloldották.
Szerző
Frissítve: 2019.03.20. 15:38

A CEU nem törődik sajtónyilatkozatokkal, jogi garanciákat vár a kormánytól

Publikálás dátuma
2019.03.20. 11:16

Fotó: Tóth Gergő
Ám ha a kabinet garantál, akkor akár visszafordítható az egyetem költözési folyamata is.
 Sajtóhíreket nem szeretnénk kommentálni, továbbra is tényeket, konkrét jogi garanciákat várunk a magyar kormány részéről – közölte lapunk érdeklődésére a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) kommunikációs osztálya, miután a Süddeutsche Zeitung arról írt: Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt a bajor kormánynak, amiben a magyar kormány nevében biztosította őket, semmi akadálya annak, hogy a CEU a Müncheni Műszaki Egyetemmel együttműködve továbbra is részt vegyen a magyar felsőoktatásban.
A 444.hu lapszemléje szerint Florian Hermann kancelláriaminiszter úgy nyilatkozott: a magyar miniszterelnök garantálta, hogy a CEU továbbra is Magyarországon kutathat és oktathat, ami „egyértelmű jele a békülésnek”.  Orbán egész pontosan azt ígérte: „A magyar kormány nevében biztosíthatom Önöket arról, hogy nem lesz akadálya a Müncheni Technikai Egyetem megjelenésének a magyar felsőoktatásban, a CEU-val való együttműködésben”.
Manfred Weber, aki múlt héten a Fidesz EPP-tagságának ügyében utazott Magyarországra, fontos problémának nevezte a CEU ügyét. Azt mondta, olyan lehetőséget keresnek, amely garantálja: Budapesten a jövőben is hozzá lehet majd jutni amerikai diplomához. Közölte: ezért tárgyalt a Müncheni Műszaki Egyetemmel, a BMW-vel és amerikai egyetemekkel, hogy új tanszékek finanszírozásával Budapesten maradhasson a CEU – európai fenntartókkal az uniós jog értelmében ugyanis EU-s intézménynek számítana az amerikai alapítású egyetem, így nem vonatkozna rá a magyar felsőoktatási törvény lex CEU-ként elhíresült módosítása, ami ellehetetlenítette az egyetem amerikai képzéseit.
Az egyetem jelezte: a magyar kormány részéről még nem történt megkeresés az irányukban. Fenntartják korábbi állásfoglalásukat: üdvözlik ezeket a fejleményeket, és azt, hogy ezzel lehetőség nyílt a CEU Budapestről történő elüldözéséhez vezető folyamat visszafordítására, de a lehetséges együttműködés előkészítését csak akkor folytathatják tovább a résztvevő felek, ha Magyarország miniszterelnöke egyértelmű politikai állásfoglalásban biztosítja arról európai partnereit, hogy a CEU amerikai és európai diplomákat kiadó szabad intézményként Budapesten maradhat. Az állásfoglalást olyan törvényi keretnek kell alátámasztania, amely jogilag kötelező érvényű felhatalmazást ad a CEU-nak arra, hogy Budapesten folytassa a tevékenységét. Ha meg is kapják a garanciákat, az nem lesz hatással az osztrák terjeszkedésre: a bécsi campust így is, úgy is megnyitják.
Szerző
Témák
Orbán Viktor CEU