A Ferencvárostól igazolt a Siófok

Publikálás dátuma
2019.03.20. 17:39

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Az idény végén az EHF Kupa idei elődöntőjében is érdekelt Siófokhoz távozik a Bajnokok Ligájában szereplő FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapatának 30 éves kapusa, Szikora Melinda és 29 esztendős irányító-átlövője, Nerea Pena – jelentették be a felek szerdán. A négyszeres magyar válogatott Szikora 2013, míg a spanyol nemzeti együttesnél is számításba vett Pena 2012 óta erősítette a Ferencvárost.
„A Ferencváros elmúlt éveit meghatározó játékosokról van szó, akiket szerettünk volna megtartani, de ők sajnos nem fogadták el az ajánlatainkat – idézte Bognár Lászlót, az FTC kézilabda szakosztályának ügyvezető igazgatóját a klub hivatalos honlapja. – Sajnálom mindkettejük döntését, köszönjük az itt töltött éveket és a további pályafutásukhoz sok sikert kívánunk.”
A Siófok edzője, Tor Odvar Moen „elképesztő igazolásnak” nevezte Nerea Pena érkezését, aki hazája akkori kirakatcsapatától, az Itxakótól igazolt Budapestre hét évvel ezelőtt. Az évek alatt a magyar élvonal meghatározó játékosa lett, miközben például magyarul is megtanult. Mint a siófokiak honlapjának elmondta, változásra volt szüksége, ezért döntött a váltás mellett.
„Több megkeresést is kaptam, amelyek közül a siófoki lehetőség volt a legideálisabb számomra. Fontos szempont volt, hogy továbbra is Magyarországon maradhatok. Az eddig itt töltött hét év alatt nagyon sok barátom lett, megszerettem az országot és mára egyértelműen második otthonomként tekintek rá. Ennek az idénynek még nincsen vége, így profi játékosként most természetesen a jelenre koncentrálok. A következő szezonra, annak új kihívásaira, új impulzusaira pedig kíváncsian és bizakodóan gondolok.” 
A Siófokkal kapcsolatos szerdai hír még, hogy megkezdődött a helyszíni jegyértékesítés a Viborg HK elleni, április 6-án sorra kerülő EHF-kupa elődöntőre – az interneten csütörtöktől lesznek elérhetők a belépők.
Szerző

Fakuló emlékek, ikszes remények

Publikálás dátuma
2019.03.20. 14:57
Illusztráció.
Fotó: Szalmás Péter
Pisont István kétszer is pályára lépett Szlovákia ellen a magyar labdarúgó-válogatottban. Bár bravúrnak tartaná, a mai utódokat képesnek tartja a pontszerzésre csütörtökön.
Felfokozott várakozás előzi meg Magyarországon a 2020-as Európa-bajnokság selejtezősorozatának csütörtöki rajtját. Nem véletlenül: egyfelől mint ismert, a következő kontinenstornának részben Budapest is házigazdája lesz, másrészről pedig a nyitányon a szlovák csapat lesz az ellenfél idegenben. A szomszédos ország válogatottjával tétmérkőzésen mostanáig kétszer, 1999-ben mérkőzött meg a nemzeti tizenegy (később volt két barátságos meccs is). Mindkét összecsapáson a csapat tagja volt a korábbi 31-szeres válogatott Pisont István, aki napjainkban a Budapest Honvéd harmadosztályban szereplő második csapatának vezetőedzője.
„Pont 20 éve lett volna a pozsonyi meccsünk? Az szép. De régen volt… – kezdte kissé meglepetten a lapunknak nyilatkozó Pisont, aki az 1999. március 31-én Pozsonyban 0-0-ra végződő selejtezőn 90, a győri, 1-0-ra elveszített "visszavágón" pedig bő 20 percet játszott. – A kinti meccsünkkel kapcsolatban a részletekre már nem teljesen emlékszem, arra viszont biztosan, hogy közel húszezer néző volt kint, remek hangulatú meccs volt. Én akkor nem éreztem ellenséges légkört, igaz, inkább a játékra koncentráltam. Ki-ki mérkőzés volt, mi is nyerhettünk volna, ők is.”
A 48 éves egykori középpályásnak természetesen megvan a véleménye az aktuális esélyekről is. A realitás talaján maradva, mégis bizakodva várja a hazai rendezés miatt különösen fontos sorozatot, amelynek első mérkőzését csütörtökön Nagyszombatban, a másodikat pedig vasárnap a vb-ezüstérmes horvátok ellen már a budapesti Groupama Arénában játssza a válogatott.
„Nagyon szurkolok a válogatottnak és Marco Rossinak. Örültem, hogy tavaly őt nevezték ki kapitánynak, ahogy a Honvédban megismertem a munkásságát és az emberi oldalát, abszolút alkalmasnak érzem a feladatra. Ugyanakkor ez a két meccs nagyon nehéz kezdés, illetve úgy érzem, Rossi kevés időt volt együtt a csapattal, még mindig keresi azt az összetételt, amelyre hosszú távon számíthat – folytatta helyzetelemzéssel Pisont István. – Szlovákiában ki-ki meccsre számítok. A horvátok esélyesebbek ellenünk, ám annak a találkozónak a hangulatát megalapozhatja a nagyszombati eredmény és teljesítmény is. Biztos vagyok benne, hogy mindkét mérkőzés remek hangulatban fog zajlani, hiszen Szlovákiába is sok szurkoló utazik, Horvátország ellen pedig már korábban minden jegy elkelt. Szlovákiában egy pontra esélyesek lehetünk. Bár bravúrnak érezném a döntetlent is, nem tartom elképzelhetetlennek. A szlovákok elleni jó szereplés biztosan komoly lökést adna az egész sorozatra.”
A kiutazás előtt vasárnap este találkozó, majd hétfőn, kedden és szerda délelőtt is Telkiben edző együttes szerdán útra kel, a kvalifikáció első párharca előtti délutánt és estét már a másnapi összecsapás helyszínén tölti. Csütörtökön aztán megkezdi szereplését a selejtezősorozatban.

A csapat kérése: csak sportszerűen!

A Magyar Labdarúgó-szövetség kedden hivatalos honlapján közölte a kiutazó szurkolókra vonatkozó legfontosabb információkat, így például azt is, hogy a szlovák szövetség tájékoztatása szerint a rendezők minden belépő személyazonosságát ellenőrizni fogják és a hazai szektorokba érvényes jegy birtokában is kizárólag szlovák állampolgárokat, a vendégszektorokba pedig kizárólag magyar állampolgárokat engednek be. A csapat kérését is tolmácsolták a drukkerek felé: mint írták, a jó szerepléshez elengedhetetlen, hogy a válogatott mindegyik mérkőzésen, különösen a hazai selejtezőkön megkapja a szurkolók támogatását, ezért – tartva a magyar szövetséget korábban már sújtó zárt kapus büntetéstől is – mindenkit arra kérnek, hogy a szurkolás maradjon a sportszerűség határain belül, a kiutazók pedig kerüljenek mindenféle rasszista és gyűlölködő megnyilvánulást.

Szerző

Kiderült, kik finanszírozzák Orbán udvarvégi álmát

Publikálás dátuma
2019.03.20. 09:43

Fotó: Népszava
Állami vállalatok és kormányközeli vállalkozók közbeszerzésekkel kitömött cégei öntötték a pénzt a Puskás Akadémiába. Elkészült a nagy online Tao-kereső.
A Transparency International Magyarország (TI) 2017-ben nyert pert az Emmi ellen, amelynek így ki kellett adnia az arra vonatkozó adatokat, hogy mely cégek melyik sportegyesületnek mennyi TAO-pénzt juttattak 2011 és 2016 között. Ám a minisztérium - egy újabb évvel később - több ezer oldalnyi, nem kereshető dokumentumban adta ki a közérdekű adatokat. Nem kevés időbe telt, de
az Átlátszó kereshető adatbázist készített, így végre nyilvánossá és bárki által hozzáférhető vált több évadnyi TAO-adat.

A kiperelt több tízezer oldalnyi adat feldolgozása, a kinyomtatott és pecsétekkel, iktatószámokkal és nemzeti színű szalagokkal szkennelt anyag visszadigitalizálása óriási munka volt, a részletekről ebben a cikkében ír az Átlátszó. Az eredmény ebben az adatbázisban kereshető cég, település, sportág vagy egyesület alapján. Ami egyértelműen kiderül belőle:
az évek során a legtöbb TAO-támogatás a focicsapatokhoz került, közülük pedig a legtöbb pénzt Orbán Viktor miniszterelnök szülőfalujának csapata, a felcsúti klub kapta.

Állami vállalatok és kormányközeli vállalkozók közbeszerzésekkel kitömött cégei öntötték a pénzt az Orbánék udvarának végében elterülő Puskás Akadémiába.
Az Orbán-kormány 2011-ben vezette be a TAO-rendszert, amelynek lényege, hogy a cégek az adójuk egy részét látványcsapatsport-egyesületeknek (foci, jégkorong, kézilabda, kosárlabda, vízilabda) ajánlhatják fel, és ennyivel kevesebbet fizetnek be az államkasszába. A programra 2011-ben még Brüsszel is rábólintott, mert az Európai Uniónak a kormány úgy érvelt, hogy a TAO közpénz. Itthon éppen ezt tagadták éekig, ezért volt szükség a TI perére. Állította a kormány továbbá azt is Brüsszelben, hogy minden kapcsolódó adat nyilvános lesz - éppen hogy nem lett -, és hogy az utánpótlást támogatják vele. Ez utóbbi helyett stadionok, teakonyha, külföldi igazolások, és profi játékosok fizetései lettek a közpénzből, de rossz nyelvek szerint még a fideszeseket Békemenetre hordó buszokat is a TAO-pénzek hajtják.
Szerző