Előfizetés

"Nem behódolni" - kérik az MTA feldarabolása ellen tüntetők az elnökséget

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.21. 16:49
"Menet a tudományért" elnevezésű demonstráció Budapesten 2019. március 21-én
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A "Menet a tudományért" elnevezésű esemény résztvevői az Akadémia épülete elől a Lánchídon át Palkovics László minisztériumáig vonultak. Azt üzenik az MTA elnökségének: "tartsanak ki".
Csütörtök délután ismét tüntetés volt a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt, egy időben az intézmény elnökségének ülésével. A demonstrálók a beszédeket követően a Lánchídon át Palkovics László minisztériuma elé vonultak. A megmozdulást az Akadémiai Dolgozók Fóruma szervezte, az ok pedig az a szándéknyilatkozat, amelyet szerintük nyomás hatására írattak alá Lovász Lászlóval, és amely tartalmazza, hogy a kutatóhálózatot leválasztják az Akadémiáról.
Mint hangsúlyozták, a mai elnökségi ülés az egyik utolsó olyan alkalom, amikor elvi állásfoglalás születhet egy olyan fontos elvi kérdésben, mint a kutatóhálózat kiszervezésének problémája.

Stefano Bottoni az MTA Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa az esemény előtt az atv.hu-nak nyilatkozva leszögezte, a tüntetés egy "kényszerlépés", mert a tudósok nem ezzel akarnak foglalkozni, kutatni szeretnének, de ezt a helyzetet nem ők teremtették.
Hozzátette, a megmozdulás az ő részükről nem politikai, hanem szakmai ellenállás. A cél az, hogy megerősítsék az Akadémia vezetőségét abban, hogy "tartsanak ki", ne hódoljanak be.

Az MTA épülete előtti tüntetést a portál élő Facebook-videóban is közvetítette, ami alább megtekinthető. A beszédek 32:30 után kezdődnek:
A beszédek után a tömeg egy "Szabad Akadémiát" feliratú molinó mögé felsorakozva elindult a Lánchídon át az Innovációs és Technológiai Minisztérium Fő utcai épülete elé. A résztvevők a budai hídfőhöz érve előbb - a kormánynak címezve - egy piros lapot mutattak fel, majd számukra fontos könyveket is az ég felé emeltek:
Az MTA feldarabolása elleni tüntetők a Lánchídon
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A tüntetők a merce.hu tudósítása szerint vonulás alatt főként a "szabad ország, szabad egyetem!" és a "semmit rólunk nélkülünk" jelszavakat skandálta, majd a minisztérium elé érve már Palkovics László lemondását követelték.

Napi 4,7 millió forintért beszélgettek egymással a fideszes képviselők

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.21. 15:43
Gulyás Gergely a párt frakcióvezető-helyettese érkezik a Fidesz-KDNP kihelyezett tanácskozásának helyszínére Balatonfüreden 2016
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
Idén 48 százalékkal többet költöttek el a kihelyezett frakcióülésre, mint egy évvel ezelőtt.
Idén február 13. és 15. között az egy évvel korábbihoz képest új helyszínen, Balatonalmádiban tartotta kihelyezett frakcióülését a Fidesz. A parlament holnapján közzétett szerződéslistából pedig kiderül, hogy 14,1 millió forintot fizettek ki a 3 napos rendezvényért – vette észre az mfor.hu. A portál kiemeli: ha azt feltételezzük, hogy a kormánypártok minden tagja részt vett a frakcióülésen, akkor a 3 nap+2 éjszakás foglalás egy politikusra 106 ezer forintos kiadást eredményez, vagyis 53 ezer forintot éjszakánként. A szerződést egyébként a frakció részéről Kocsis Máté kötötte meg a Mészáros Lőrinchez tartozó Hunguest Hotels Zrt.-vel, ugyanis a párt tagjai a Hunguest Hotel Bál Resortban próbáltak felkészülni a tavaszi ülésszakra.  A booking.com szerint jelenleg két éjszaka ára félpanziós ellátással 36 és 96 ezer között mozog – vagyis úgy tűnik, Mészárosék nem adhattak túlságosan kedvezményes árat a kormánypártnak.

2016-ban 17,2 milliót költöttek

A portál felidézi, hogy – noha a 2018 februári visegrádi frakcióüléshez képest 48 százalékkal többe került Mészároséknál összegyűlni – nem ez volt a legdrágább kihelyezett ülése a Fidesznek. A szerződéslista szerint az eddigi legköltségesebb ülést 2016 őszén tartotta a Fidesz Balatonfüreden, a Flamingó Wellness és Konferencia Hotelben, ami 17,2 millió forintba került. A második legköltségesebb kihelyezett programhoz nem kell sokat visszamenni az időben: tavaly szeptember közepén Velence volt a soros az őszi évadnyitó helyszíneként, ekkor 16,7 millió forintot perkáltak le a White Hotel Marketing Kft.-nek. Az elmúlt évek legolcsóbb frakcióülését 2014 szeptemberében tartották meg, a tapolcai rendezvény mindössze 8,4 millió forintot emésztett fel.

Így áll össze a Fidesz-fölény a közösségi médiában: nem népszerű, csak sokat szidják

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.21. 14:41

Fotó: Shutterstock
Abban igaza van a Nézőpont Intézet médiakutatójának, hogy rengeteg embert ér el a nagyobbik kormánypárt az online térben, ám ez nem feltétlenül siker.
Sokak számára megdöbbentő eredménnyel zárult a Nézőpont Intézet médiakutatójának, a Fidesz-barát Médianéző Központnak legutóbbi Facebook-elemzése. Az elemzés azt vizsgálta, hogy az egyes politikai csoportosulások mennyire tudják elérni az embereket a Facebook-on, és a március 15-i ünnep kapcsán azt állította: a kormánypártnak ötszörös a fölénye, és az ellenzéknél sokkal hatékonyabban juttatja el üzenetei az olvasókhoz.
A gyorselemzés készítői a Fidesz és hat ellenzéki párt (MSZP, Jobbik, DK, Párbeszéd, Momentum, LMP) Facebook-oldalát vizsgálva összesen 134.100 interakciót (kedvelést, megosztást, kommentet) talált március 15-én, ebből 113 ezer a kormánypárthoz sorolható. A részletek kapcsán a Hírklikk.hu kereste meg a Médianéző Kft. vezetőjét, Boros Bánk Leventét. Rákérdeztek, nézték-e a kommentek tartalmát, és tettek-e különbséget a pozitív és negatív reakciók között? Boros Bánk válaszából kiderült:
a Médianézőt egyáltalán nem érdekelte, szidják-e vagy dicsérik Orbánt a kommentelők, ők csak a mennyiséget vizsgálták.

Márpedig ha az embernek van szerencséje egy moderálás előtt álló poszt hozzászólásaira egy pillantást vetnie, vagy esetleg egy friss kiírást még akkor szemlél meg, mikor éppen csak érkeznek alá a kommentek, bizony nem csak szívecskéket és gratulációt fog ott látni. Sőt, néhány kritikus hozzászólás még tovább is megmarad:
A módszertanról az is kiderült, hogy a Fidesz mellett ellenzékként a DK, a Párbeszéd, az MSZP, a Momentum, az LMP és a Jobbik, illetve Gyurcsány Ferenc, Szél Bernadett, Jakab Péter, Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely, Tóth Bertalan és Demeter Márta hivatalos Facebook-oldalait nézték. Ez pedig közel sem fedi le a teljes ellenzéki online jelenlétet:
a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak például közel háromszor annyi követője van, mint a Momentumnak, de még a Fidesznél is 20 ezerrel több követővel bír az oldala, mégis kimaradt az elemzésből.

Megjegyzendő, a Kutyapártnak a választók körében szintén a Momentuméval azonos, 5 százalék körüli a támogatottsága. A Médianéző kihagyta ugyanakkor a kormányfő Facebook-oldalát is. Erről Boros Bánk azt mondta: "Orbán Viktor oldalára vonatkozóan rendelkezünk adatokkal, de, minthogy hasonló a helyzet, mint a pártok viszonylatában (azaz egyedül több interakciót váltott ki, mint a vizsgált ellenzéki politikusok együttvéve), így ennek közlése tartalmi szempontból újdonságot nem hozott volna, míg az ellenzéki szereplők egymáshoz viszonyított arányai ténylegesen új információnak bizonyultak".
Arra a kérdésre, hogy vajon a szakember szervezett mozgásnak tudja-e be a Fidesz sikerét, tekintetbe véve a nagyobbik kormánypárt által működtetett ál-profilok tömegének aktív működését. A portál azt írja, Boros Bánk Levente válasza a felvetésre a következő volt: a nagyobbik kormánypárt tudatosan és hatékonyan használta a Facebookot már tavaly is.

A Médianéző álmodta az ellenzéki médiatúlsúlyt

A Médianéző volt az, amelyik tavaly decemberben, közvetlenül azt is "kikutatta", hogy "a hazai médiapiac továbbra is balliberális dominanciájú". A közvetlenül a KESMA létrejötte után nyilvánosságra hozott elemzés elképesztő sarkításokkal van tele, kezdve onnan, hogy a független sajtót balliberálisnak bélyegzi, egészen odáig, hogy egy az egyben megfeledkezik a közmédiáról.
Ez természetesen nem áll útjában annak, hogy az "eredményekkel" még Brüsszelben is példálózzanak és mentegetőzzenek a fideszesek, ha a magyar sajtószabadságról kérdezik őket.