Tüntetés az MTA-ért - A propaganda nem szakmai javaslat!

Publikálás dátuma
2019.03.21. 17:33
Az MTA feldarabolása elleni tüntetők a Lánchídon
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A kutatókat a Lovász László elnökkel folytatott beszélgetés győzte meg, hogy érdemes harcolni az MTA hálózatáért.
 Továbbra is elfogadhatatlannak tartja az Akadémiai Dolgozók Fóruma a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának leválasztását. Csütörtökön másodszor is utcára vonultak az akadémiai függetlenségért. Ismét több százan gyűltek össze a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi téri épülete előtt az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) felhívására, hogy tiltakozzanak a tudományfinanszírozás és az akadémiai kutatóhálózat átalakítását célzó kormányzati tervek ellen. Az ADF szerint elfogadhatatlan, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetője, Palkovics László miniszter lényegében zsarolással kényszerítette ki azt a március 8-án aláírt szándéknyilatkozatot, amelyben az MTA elnöke, Lovász László kénytelen volt „tudomásul venni” a kormány azon szándékát, hogy az akadémiai kutatóhálózat az MTA-n kívül működjön. – Mindeközben a miniszter már 191 napja nem volt képes előállni egy olyan szakmai javaslattal, amelyben tényekkel támasztaná alá az átalakítások szükségességét – erről Kamarás Katalin, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontjának kutatója beszélt. Szerinte a kormánypropagandában megjelenő, Palkovics miniszter által ütemesen ismételgetett szavak (mint a „hatékonyság” vagy a „versenyképesség”) nem helyettesítik a szakmai koncepciót. – Amire várunk, az egy minimum 30 oldalas dokumentum helyzetelemzéssel, célok megfogalmazásával, módszerek konkretizálásával, ütemezéssel, költségvetéssel – mondta a kutató. A tüntetők az Akadémia épületétől a Lánchídon áthaladva az ITM Fő utcai épülete elé vonultak, ahol piros lapok felmutatásával tiltakoztak, az ADF képviselői pedig egy petíciót adtak át a minisztérium egyik munkatársának. A tüntetők azonban nem elégedtek meg ennyivel, hangos kántálással Palkovics miniszter lemondását követelték. 
– Az MTA elnöke és a miniszter között létrejött szándéknyilatkozat nem tekinthető vállalható kompromisszumnak, az abban foglaltak semmilyen garanciát nem biztosítanak a kutatás függetlenségére – nyilatkozta lapunknak Szilágyi Emese, az ADF egyik alapítója. Mint mondta, az ADF-en belül az elmúlt két hétben komoly viták folytak arról, a dolgozóknak érdemes-e továbbra is a kutatóhálózat egyben maradásáért küzdeniük. A vitát az MTA elnökével történt egyeztetés zárta le. – Hétfőn találkoztunk Lovász Lászlóval, azt mondta, szerinte is az lenne a legjobb megoldás, ha a kutatóhálózat az MTA-nál maradna. Szerinte ez még nem veszett ügy, legalábbis ha a dolgozók fenntartják ezt a követelést és az erős nyomásgyakorlást, az szélesíteni tudja az akadémiai tárgyalódelegáció lehetőségeit – fogalmazott Szilágyi Emese. Hozzátette: ha az átalakítások kidolgozására különböző bizottságok jönnek létre, szeretnék elérni, hogy azokban az akadémiai dolgozók is képviseltethessék magukat. Az ADF megmozdulásával egy időben ült össze az Akadémia Elnöksége, hogy megvitassák a Palkovics-Lovász között létrejött szándéknyilatkozatban foglaltakat. Az ülés eredményeiről a nap folyamán várhatóan közleményben adnak tájékoztatást.

A kutatóhálózatnak az MTA-nál kell maradnia

Az ADF megmozdulásával egy időben ült össze az Akadémia Elnöksége, hogy megvitassák a Palkovics-Lovász között létrejött szándéknyilatkozatban foglaltakat. Az ülés után kiadott közlemény szerint az MTA – összhangban a legutóbbi, rendkívüli közgyűlés határozatával – továbbra is azt szorgalmazza, hogy a kutatóhálózatnak az MTA-nál kell maradnia, a kutatóhálózat irányításának újragondolása mellett, ebben az MTA vezetői, Elnöksége és a kutatóhálózat vezetői is egyetértettek. Ezt támasztja alá az a háttéranyag is, amelyet az MTA kutatóközpontjainak főigazgatói és önálló jogállású kutatóintézeteinek igazgatói készítettek, és március 18-án megküldtek az MTA elnökének. Az írás célja, hogy „hozzájáruljon intézményes megoldások kidolgozásához olyan módon, hogy azok a kutatás szabadságát, a tudomány nemzetközi standardok szerinti művelését ne veszélyeztessék, a jogszabályoknak, valamint az észszerűség és a hatékonyság elveinek is megfeleljenek”. A dokumentum egyik fő megállapítása, hogy az ITM máig adós annak megindokolásával, hogy miért van szükség az MTA kutatóhálózatának reformjára, különös tekintettel a kutatóhálózat és az MTA közötti kapcsolat lazítására. A dokumentumban felvázolt elsődleges javaslat az, hogy a kutatóhálózat maradjon az Akadémiánál, a jelenlegi köztestületi modell revíziója mellett. Az MTA a fentiek, továbbá a Lendület-kutatócsoportok vezetőinek véleménye, az Akadémia dolgozói közösségének véleménye és a tudományos közösségtől érkező egyéb vélemények figyelembe vételével folytatja a tárgyalásokat az ITM-mel.

Szerző
Frissítve: 2019.03.21. 19:29

"Nem behódolni" - kérik az MTA feldarabolása ellen tüntetők az elnökséget

Publikálás dátuma
2019.03.21. 16:49
"Menet a tudományért" elnevezésű demonstráció Budapesten 2019. március 21-én
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A "Menet a tudományért" elnevezésű esemény résztvevői az Akadémia épülete elől a Lánchídon át Palkovics László minisztériumáig vonultak. Azt üzenik az MTA elnökségének: "tartsanak ki".
Csütörtök délután ismét tüntetés volt a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt, egy időben az intézmény elnökségének ülésével. A demonstrálók a beszédeket követően a Lánchídon át Palkovics László minisztériuma elé vonultak. A megmozdulást az Akadémiai Dolgozók Fóruma szervezte, az ok pedig az a szándéknyilatkozat, amelyet szerintük nyomás hatására írattak alá Lovász Lászlóval, és amely tartalmazza, hogy a kutatóhálózatot leválasztják az Akadémiáról.
Mint hangsúlyozták, a mai elnökségi ülés az egyik utolsó olyan alkalom, amikor elvi állásfoglalás születhet egy olyan fontos elvi kérdésben, mint a kutatóhálózat kiszervezésének problémája.

Stefano Bottoni az MTA Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa az esemény előtt az atv.hu-nak nyilatkozva leszögezte, a tüntetés egy "kényszerlépés", mert a tudósok nem ezzel akarnak foglalkozni, kutatni szeretnének, de ezt a helyzetet nem ők teremtették.
Hozzátette, a megmozdulás az ő részükről nem politikai, hanem szakmai ellenállás. A cél az, hogy megerősítsék az Akadémia vezetőségét abban, hogy "tartsanak ki", ne hódoljanak be.

Az MTA épülete előtti tüntetést a portál élő Facebook-videóban is közvetítette, ami alább megtekinthető. A beszédek 32:30 után kezdődnek:
A beszédek után a tömeg egy "Szabad Akadémiát" feliratú molinó mögé felsorakozva elindult a Lánchídon át az Innovációs és Technológiai Minisztérium Fő utcai épülete elé. A résztvevők a budai hídfőhöz érve előbb - a kormánynak címezve - egy piros lapot mutattak fel, majd számukra fontos könyveket is az ég felé emeltek:
Az MTA feldarabolása elleni tüntetők a Lánchídon
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A tüntetők a merce.hu tudósítása szerint vonulás alatt főként a "szabad ország, szabad egyetem!" és a "semmit rólunk nélkülünk" jelszavakat skandálta, majd a minisztérium elé érve már Palkovics László lemondását követelték.
Szerző
Frissítve: 2019.03.21. 17:35

Napi 4,7 millió forintért beszélgettek egymással a fideszes képviselők

Publikálás dátuma
2019.03.21. 15:43
Gulyás Gergely a párt frakcióvezető-helyettese érkezik a Fidesz-KDNP kihelyezett tanácskozásának helyszínére Balatonfüreden 2016
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
Idén 48 százalékkal többet költöttek el a kihelyezett frakcióülésre, mint egy évvel ezelőtt.
Idén február 13. és 15. között az egy évvel korábbihoz képest új helyszínen, Balatonalmádiban tartotta kihelyezett frakcióülését a Fidesz. A parlament holnapján közzétett szerződéslistából pedig kiderül, hogy 14,1 millió forintot fizettek ki a 3 napos rendezvényért – vette észre az mfor.hu. A portál kiemeli: ha azt feltételezzük, hogy a kormánypártok minden tagja részt vett a frakcióülésen, akkor a 3 nap+2 éjszakás foglalás egy politikusra 106 ezer forintos kiadást eredményez, vagyis 53 ezer forintot éjszakánként. A szerződést egyébként a frakció részéről Kocsis Máté kötötte meg a Mészáros Lőrinchez tartozó Hunguest Hotels Zrt.-vel, ugyanis a párt tagjai a Hunguest Hotel Bál Resortban próbáltak felkészülni a tavaszi ülésszakra.  A booking.com szerint jelenleg két éjszaka ára félpanziós ellátással 36 és 96 ezer között mozog – vagyis úgy tűnik, Mészárosék nem adhattak túlságosan kedvezményes árat a kormánypártnak.

2016-ban 17,2 milliót költöttek

A portál felidézi, hogy – noha a 2018 februári visegrádi frakcióüléshez képest 48 százalékkal többe került Mészároséknál összegyűlni – nem ez volt a legdrágább kihelyezett ülése a Fidesznek. A szerződéslista szerint az eddigi legköltségesebb ülést 2016 őszén tartotta a Fidesz Balatonfüreden, a Flamingó Wellness és Konferencia Hotelben, ami 17,2 millió forintba került. A második legköltségesebb kihelyezett programhoz nem kell sokat visszamenni az időben: tavaly szeptember közepén Velence volt a soros az őszi évadnyitó helyszíneként, ekkor 16,7 millió forintot perkáltak le a White Hotel Marketing Kft.-nek. Az elmúlt évek legolcsóbb frakcióülését 2014 szeptemberében tartották meg, a tapolcai rendezvény mindössze 8,4 millió forintot emésztett fel.

Szerző