Összebalhéztak a magyar és a szlovák szurkolók az esti meccs előtt

Publikálás dátuma
2019.03.21. 19:38
A magyar drukkerek a szlovákok elleni Eb-selejtezőre való elutazás előtt
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A rohamrendőrök azonnal közbeléptek, és megakadályozták a nagyobb összetűzést. A találkozó 20:45-kor kezdődik, kérdés, mi lesz azokkal a magyar drukkerekkel, akik a szlovák szektorokba szereztek jegyet.
A magyar válogatott Szlovákia vendégeként kezdi a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjét Nagyszombatban (Trnava). A mérkőzés 20.45-kor kezdődik, de a szurkolók már érkeznek a helyszínre, és meg is történt az első kisebb balhé - tudósít az Index.

A busszal érkező magyarokat ugyan elkerítették a hatóságok, de így sem sikerült megelőzni az összetűzést:
egy magyar ultrákból álló kisebb csoport ugyanis sörös dobozokkal megdobált pár szlovák sálas drukkert. A helyszínen lévő rohamrendőrök viszont azonnal ott teremtek, az ultrákat pedig a többi magyarhoz kísérték.

Mint a portál írja, "nagyon sok a maszkos, gumibotos rendőr, látszik, hogy van egy külön egység a balhézókra, magas a készültség". A fent leírt esetet leszámítva eddig nem kifejezetten paprikás a hangulat – az említett ultrák szerint a szlovákok provokálták őket –, a szurkolók petárdáznak és énekelnek, várják a mérkőzést.

A hírek szerint néhány magyar szurkoló a helyiek segítségével vásárolt magának jegyet a hazai szektorba, de több helyről is azt hallani, hogy oda csak szlovák személyivel lehet majd bemenni. Emiatt még lehetnek gondok az este folyamán.

Szerző

Dél-amerikai rendezési szándék

Publikálás dátuma
2019.03.21. 17:19

Fotó: PABLO PORCIUNCULA BRUNE / AFP
Négy dél-amerikai ország - Argentína, Chile, Paraguay és Uruguay - közösen tervezi megrendezni a tizenegy év múlva sorra kerülő labdarúgó-világbajnokságot. Az érintett országok politikai vezetői csütörtökön egyeztettek a kandidálás részleteiről. 
A tervek szerint a fináléra Argentínában kerülne sor, ahol már rendeztek világbajnokságot 1978-ban, amely hazai sikerrel végződött. A nyitómérkőzésen és a két elődöntőn "osztozna" a másik három ország. A politikusok döntést hoztak a szervezőbizottság felállításáról és összetételéről, amely április 8-án tartja első ülését. A nagy sietség oka, hogy a 2030-as vb rendezése iránt nagy az érdeklődés és a dél-amerikaiak mindenképpen szeretnének házigazdák lenni. 
A torna rendezése iránt Európából többen is érdeklődnek: Szerbia, Görögország, Bulgária és Románia szintén közösen vállalná a házigazda szerepét. Ezekben az országokban azonban a szándék kinyilvánításánál több még eddig nem történt. Szintén gondolkodik a pályázáson Anglia, Skócia, Wales, Írország és Észak-Írország. Spanyol és portugál politikusok beszéltek arról, hogy jó lenne Marokkóval közösen egy kontinenseken átívelő vb-t lebonyolítani 2030-ban. 
Ami biztos: hivatalosan 2020-tól lehet jelentkezni házigazdának és a nemzetközi szövetség 2022-ben dönt a helyszínről.
Szerző
Témák
labdarúgás

Rögbi életre-halálra

Publikálás dátuma
2019.03.21. 12:30

Fotó: PAUL ELLIS / AFP
Az utóbbi nyolc hónapban négy fiatal sportoló veszítette életét. A sportág biztonságosabbá tétele végett éppen a napokban tart konferenciát a világszövetség.
Tavaly május óta négy rögbijátékos veszítette életét azt követően, hogy a pályán súlyos sérülést szenvedett. Legutóbb Nathan Soyeux hunyt el januárban. A 23 éves játékos életéért sokáig küzdöttek az orvosok, azt követően, hogy november 24-én egy egyetemi mérkőzésen ellenfelével ütközött. Az eset után még felült, beszélni is tudott, ám hányingerre panaszkodott. Később elvesztette az eszméletét. A mentők egy dijoni kórházba szállították, ahol az orvosok mesterséges kómába helyezték. Amikor két héttel később megpróbálták felébreszteni, egészségi állapota romlani kezdett, majd  elhunyt. Az orvosok megerősítették, mindez az ütközés miatt következett be.
Decemberben a 18 éves Nicolas Chauvin vesztette életét. A Stade Francais rögbise egy Bourdeaux-ban rendezett ifjúsági meccsen szenvedett sérüléseket, ahol egy szerelés miatt eltört a nyaka. A játékosnak szívrohama is lett, és oxigénhiányos állapot miatt az agya is károsodott. Chauvint kórházba szállították, és sürgősségi műtétet hajtottak végre a nyakán, de nem tudták stabilizálni az állapotát, s néhány napra rá meghalt.
Augusztusban a 21 éves Louis Fajrowski kapott szívrohamot, mert egy ütközés súlyos szívritmuszavarokat okozott neki. A saját lábán jutott el az öltözőig, ott azonban összeesett, majd elvesztette az eszméletét. Májusban pedig a mindössze 17 éves Adrian Descrulhes kapott halálos ütést.
Egy francia idegsebész, dr. Jean Chazal szerint a sportágban elszenvedett sérülések a közúti balesetekkel hasonlatosak. 
„Azok a férfiak, akik napjainkban rögbit játszanak sokkal nehezebbek és gyorsabbak. Az ütközések nagyobbak, mint voltak korábban” – magyarázza a szakember. Hozzátette, ugyan a sportolók több izommal rendelkeznek, légfontosságú szerveik nem lettek erősebbek, így ezek a plusz megterhelések életveszélyesek.
Egy érdekes statisztikai adat is igazolja a sportágban történő változásokat, ugyanis 2014 óta 14 százalékkal nőtt meg a mérkőzések hossza, mindezt pedig elsősorban a sérülésekkel magyarázzák.
A francia szövetség már tett lépéseket az ügyekben, Angliában egyenesen változtattak is a rögbi szabályain. Egy tavalyi módosítás szerint a liga másodosztályában és a kupamérkőzéseken a vállvonal helyett már a hónalj vonala felett tilos a fogás, ettől pedig azt remélik, csökken az agyrázkódások és a sérülések száma


A világszövetség (World Rugby) pedig éppen a napokban, hétfőtől szerdáig tartott kongresszust a franciaországi Marcoussisban, ahol többek közt azt tárgyalta, hogyan tehetné még biztonságosabbá a sportágat.
Szerző
Témák
rögbi